รายชื่อธงในประเทศเวลส์

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา

บทความหน้านี้คือรายการเกี่ยวกับธงต่างๆ ที่เคยใช้และยังใช้อยู่ในเวลส์. สำหรับธงอื่นๆ ที่มีการใช้ในอังกฤษและสหราชอาณาจักร ดูเพิ่มเติมที่ ธงในสหราชอาณาจักร สำหรับการใช้ศักราชในบทความนี้ใช่ปีคริสต์ศักราช เพื่อความสะดวกในการอ้างอิงถึงประวัติศาสตร์สากลเป็นหลัก

ธงชาติ[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
Flag of Wales (1959–present).svg ค.ศ. 1959 (ประกาศใช้อย่างเป็นทางการ)(ปรากฏการใช้ครั้งแรก c.1485) ธงชาติเวลส์ เรียกกันทั่วไปว่า ธงมังกรแดง (Y Ddraig Goch) ธงรูปมังกรสีแดงบนพื้นสีขาวและสีเขียว
Flag of Saint David.svg ค.ศ. 1921 ธงกางเขนแห่งเซนต์เดวิด (Flag of Saint David) ธงพื้นสีดำกางเขนสีทอง
Flag of Saint David with Welsh Red Dragon.svg ธงกางเขนแห่งเซนต์เดวิด. (ธงเรือ) ธงพื้นสีดำกางเขนสีทอง ที่มุมธงด้านคันธงมีธงชาติเวลส์

ธงพระอิสริยยศ[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
Royal Standard of the United Kingdom.svg ค.ศ. 1837 ธงประจำพระองค์สมเด็จพระราชินีนาถเอลิซาเบ็ธที่ 2 สำหรับใช้ในอังกฤษ เวลส์ และไอร์แลนด์เหนือ (ธงนี้เป็นธงพระอิสริยยศสำหรับพระมหากษัตริย์ทุกรัชกาล) ธงพื้นลายตราแผ่นดินของสหราชอาณาจักร ซึ่งใช้เป็นตราประจำพระองค์ด้วย
Personal Banner of the Prince of Wales.svg ค.ศ. 1962 - ธงประจำพระองค์เจ้าชายแห่งเวลส์ สำหรับใช้ในเวลส์ ธงพื้นลายตราแผ่นดินของเวลส์ กลางมีรูปตราประจำพระองค์ของเจ้าชายแห่งเวลส์

ธงศาสนจักร[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
Flag of Saint David.svg ค.ศ. 1921 ธงกางเขนแห่งเซนต์เดวิด (Flag of Saint David) ธงพื้นสีดำกางเขนสีทอง
Church in Wales flag.svg ธงศาสนจักร​ใน​เวลส์ ธงพื้นสีขาวกางเขนสีน้ำเงิน กลางธงมีตรากางเขนเซลติก

ธงในอดีต[แก้]

ธงชาติ[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
Flag of Wales (1807–1953).svg ค.ศ. 1807 – 1953 ใช้ตั้งแต่ 1807 ถึง 1953
Flag of Wales (1953–1959).svg ค.ศ. 1953 – 1959 ใช้ตั้งแต่ 1953 ถึง 1959 ตราประจำแคว้นเวลส์บนธงพื้นพื้นสีขาวและสีเขียว

ธงพระอิสริยยศแห่งเวลส์[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
Glyndwr's Banner.svg 1401 – 1416 Banner adopted by Owain Glyndŵr and thought to be derived from the counter-charged arms of the princely Houses of Mathrafal and Dinefwr. It is currently in use by the National Eisteddfod for Wales, Cymdeithas yr Iaith and widely amongst pro-independence groups Quarterly Or and Gules, four Lions rampant counter-charged
Flag of Gwynedd.svg c.1195 – 1378 Banner of the princely House of Aberffraw and the Kingdom of Gwynedd famously used by Llywelyn the Great, Llywelyn the Last and Owain Lawgoch. The Prince of Wales uses a version of this flag today emblazoned with a Crown on a green shield Quarterly Or and Gules, four Lions passant guardant counter-charged langued and armed Azure
Flag of Powys.svg c.1100 – c.1400 Banner of the princely House of Mathrafal used during the early Middle Ages by the rulers of Powys, Powys Wenwynwyn and later by their heirs the de la Pole (Powysian) dynasty. Modern use is rare Or a Lion rampant Gules langued and armed Azure
Flag of Deheubarth.svg c.1100 – c.1300 Banner of the princely House of Dinefwr and the Kingdom of Deheubarth, a realm which covered much of south Wales. The banner would have been used during the early Middle Ages and later by the Talbot dynasty who inherited the arms. Modern use is rare Gules a Lion rampant Or, a border engrailed of the last
Alternative Flag of Gwynedd.svg c.1240 – 1282 Banner of the personal arms of Llywelyn ap Gruffudd Argent three Lions passant Gules
Flag of Powys Fadog.svg c.1160 – c.1350 Banner of Madog ap Gruffudd Maelor, and later the Banner of Powys Fadog Argent a Lion rampant Sable langued and armed Gules. Often referred to as the Black Lion of Powys.

ธงศึก[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
100px c.1400 – c.1416 Banner known as Y Ddraig Aur or "The Golden Dragon" which has ancient origins. It was famously raised over Caernarvon during the Battle of Tuthill in 1401 by Owain Glyndŵr Argent a dragon rampant Or
Cross of Neith.svg ศตวรรษที่ 13 Banner known as Y Groes Nawdd or "The Cross of Neith" said to have been the battle flag of Llywelyn the Last (Llywelyn ap Gruffudd, d. 1282) Purpure a celtic cross Or

ธงประจำเขตการปกครองท้องถิ่น[แก้]

ธงประจำเขตท้องถิ่น[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
Flag of Caernarfonshire.png ค.ศ. 2012 Flag of Caernarfonshire Vert, three eagles displayed in fess Or.
Flag of Ceredigion.svg Not yet registered Flag of Cardiganshire Sable, a lion regardant Or.
Glamorgan Flag.svg ค.ศ. 2013 Flag of Glamorgan Gules, three Chevronels Argent
Flag of Monmouthshire.svg ค.ศ. 2011 Flag of Monmouthshire Per pale Azure and Sable three Fleurs-de-lis Or.
Montgomeryshire.png 'ไม่ปรากฏ Flag of Montgomeryshire Sable three nags' heads erased Argent.
Flag of Pembrokeshire.svg ค.ศ. 1988 Flag of Pembrokeshire Azure a cross Or on an inescutcheon of five Vert a Tudor Rose quarterly counter-changed Argent and Gules.

ธงประจำเขตเมือง[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
Flag of Cardiff.svg ธงเมืองคาร์ดิฟฟ์ The description of the flag the dragon is holding is "Gules, three chevrons Argent."
100px Flag used by Monmouthshire Council A white banner charged with the coat of arms of Monmouthshire County Council. [1]

ขบวนการเคลื่อนไหว[แก้]

ภาพธง ระยะเวลาที่ใช้ การใช้ คำอธิบาย
100px ค.ศ. 1960 Welsh Republican Tricolour A vertical tricolour of green, red and white with a black star representing those who have fallen for their country.
Flag of the Free Wales Army.svg ค.ศ. 1960 Yr Eryr Wen – the White Eagle, used by radical nationalists. The eagle or Eryr is thought to refer to Owain Gwynedd who used an eagle for his coat of arms, and also Snowdonia (called Eryri in Welsh). A stylised white eagle on a black background.
Black Dragon Flag.svg ค.ศ. 1970 Y Ddraig Ddu or "The Black Dragon" used by the "Cymru 1400" republican movement ธงรูปมังกรสีแดงบนพื้นสีดำ
Sons of glyndwr.JPG ค.ศ. 1960 Banner of the now defunct Meibion Glyndŵr militant pro-independence organisation Banner of Owain Glyndŵr indented with the border of an eldest son

อ้างอิง[แก้]