รายชื่อภาพยนตร์ที่ทำเงินสูงสุด

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี

นี่คือรายชื่อภาพยนตร์ที่ทำรายได้มากที่สุด เรียงตามรายได้จากโรงภาพยนตร์ทั่วโลกของภาพยนตร์แต่ละเรื่อง

ภาพยนตร์ที่ทำเงินสูงสุด[แก้]

  พื้นหลังสีเขียวแสดงภาพยนตร์ที่ยังเข้าฉายอยู่ในโรงภาพยนตร์
ภาพยนตร์ที่ทำเงินสูงสุด[1]
อันดับ สูงสุด ชื่อ (ภาษาไทย) ชื่อ (ภาษาอังกฤษ) ทำเงินทั่วโลก ปี อ้างอิง
1 1 อวตาร Avatar $2,787,965,087 2009 [# 1][# 2]
2 1 ไททานิก Titanic $2,187,463,945 1997 [# 3][# 4]
3 3 สตาร์ วอร์ส: อุบัติการณ์แห่งพลัง Star Wars: The Force Awakens $2,068,223,624 2015 [# 5][# 6]
4 4 อเวนเจอร์ส: มหาสงครามล้างจักรวาล film currently playing Avengers: Infinity War film currently playing $1,813,732,959 2018 [# 7]
5 3 จูราสสิค เวิลด์ Jurassic World $1,671,713,208 2015 [# 8][# 9]
6 3 ดิ อเวนเจอร์ส The Avengers $1,518,812,988 2012 [# 10][# 11]
7 4 เร็ว..แรงทะลุนรก 7 Fast & Furious 7 $1,516,045,911 2015 [# 12][# 13]
8 5 อเวนเจอร์ส: มหาศึกอัลตรอนถล่มโลก Avengers: Age of Ultron $1,405,403,694 2015 [# 14][# 13]
9 9 แบล็ค แพนเธอร์ Black Panther $1,343,010,015 2018 [# 15]
10 3 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับเครื่องรางยมทูต ภาค 2 Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 $1,341,511,219 2011 [# 16][# 17]
11 9 สตาร์ วอร์ส: ปัจฉิมบทแห่งเจได Star Wars: The Last Jedi $1,332,422,051 2017 [# 18]
12 5 ผจญภัยแดนคำสาปราชินีหิมะ Frozen $1,276,480,335 2013 [# 19][# 20]
13 10 โฉมงามกับเจ้าชายอสูร Beauty and the Beast $1,263,521,126 2017 [# 21][# 22]
14 11 เร็ว...แรงทะลุนรก 8 The Fate of the Furious $1,236,005,118 2017 [# 23][# 22]
15 5 ไอรอนแมน 3 Iron Man 3 $1,214,811,252 2013 [# 24][# 25]
16 10 มินเนี่ยน Minions $1,159,398,397 2015 [# 26][# 9]
17 12 กัปตันอเมริกา: ศึกฮีโร่ระห่ำโลก Captain America: Civil War $1,153,304,495 2016 [# 27][# 28]
18 4 ทรานส์ฟอร์มเมอร์ส 3 Transformers: Dark of the Moon $1,123,794,079 2011 [# 29][# 17]
19 2 มหาสงครามชิงพิภพ The Lord of the Rings: The Return of the King $1,119,929,521 2003 [# 30][# 31]
20 7 พลิกรหัสพิฆาตพยัคฆ์ร้าย 007 Skyfall $1,108,561,013 2012 [# 32][# 33]
21 10 ทรานส์ฟอร์เมอร์ส 4: มหาวิบัติยุคสูญพันธุ์ Transformers: Age of Extinction $1,104,054,072 2014 [# 34][# 35]
22 7 แบทแมน อัศวินรัตติกาลผงาด The Dark Knight Rises $1,084,439,099 2012 [# 36][# 37]
23 4 ทอย สตอรี่ 3 Toy Story 3 $1,066,969,703 2010 [# 38][# 39]
24 3 สงครามปีศาจโจรสลัดสยองโลก Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest $1,066,179,725 2006 [# 40][# 41]
25 20 โร้ค วัน: ตำนานสตาร์ วอร์ส Rogue One: A Star Wars Story $1,056,057,273 2016 [# 42][# 43]
26 6 ผจญภัยล่าสายน้ำอมฤตสุดขอบโลก Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides $1,045,713,802 2011 [# 44][# 45]
27 24 มิสเตอร์แสบร้ายเกินพิกัด 3 Despicable Me 3 $1,034,799,409 2017 [# 46][# 22]
28 1 จูราสสิค พาร์ค กำเนิดใหม่ไดโนเสาร์ Jurassic Park $1,029,153,882 1993 [# 47][# 48]
29 22 ผจญภัยดอรี่ขี้ลืม Finding Dory $1,028,570,889 2016 [# 49][# 50]
30 2 สตาร์ วอร์ส เอพพิโซด 1: ภัยซ่อนเร้น Star Wars Episode I: The Phantom Menace $1,027,044,677 1999 [# 51][# 4]
31 5 อลิซในแดนมหัศจรรย์ Alice in Wonderland $1,025,467,110 2010 [# 52][# 53]
32 24 นครสัตว์มหาสนุก Zootopia $1,023,784,195 2016 [# 54][# 28]
33 14 เดอะ ฮอบบิท: การผจญภัยสุดคาดคิด The Hobbit: An Unexpected Journey $1,021,103,568 2012 [# 55][# 56]
34 4 แบทแมน อัศวินรัตติกาล The Dark Knight $1,004,558,444 2008 [# 57][# 58]
35 2 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับศิลาอาถรรพ์ Harry Potter and the Sorcerer's Stone $974,755,371 2001 [# 59][# 60]
36 19 มิสเตอร์แสบ ร้ายเกินพิกัด 2 Despicable Me 2 $970,761,885 2013 [# 61][# 62]
37 2 เดอะ ไลออนคิง The Lion King $968,483,777 1994 [# 63][# 48]
38 30 เมาคลีลูกหมาป่า The Jungle Book $966,550,600 2016 [# 64][# 65]
39 5 ผจญภัยล่าโจรสลัดสุดขอบโลก Pirates of the Caribbean: At World's End $963,420,425 2007 [# 66][# 67]
40 10 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับเครื่องรางยมทูต ภาค 1 Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 $960,283,305 2010 [# 68][# 69]
41 41 จูแมนจี้ เกมดูดโลกบุกป่ามหัศจรรย์ Jumanji : Welcome to the Jungle $959,531,101 2017 [# 70]
42 24 เดอะ ฮอบบิท: ดินแดนเปลี่ยวร้างของสม็อค The Hobbit: The Desolation of Smaug $958,366,855 2013 [# 71][# 72]
43 26 เดอะ ฮอบบิท: สงคราม 5 ทัพ The Hobbit: The Battle of the Five Armies $956,019,788 2014 [# 73][# 74]
44 8 นีโม...ปลาเล็กหัวใจโต๊...โต Finding Nemo $940,335,536 2003 [# 75][# 31]
45 6 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับภาคีนกฟีนิกซ์ Harry Potter and the Order of the Phoenix $939,885,929 2007 [# 76][# 67]
46 8 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับเจ้าชายเลือดผสม Harry Potter and the Half-Blood Prince $934,416,487 2009 [# 77][# 78]
47 4 ศึกหอคอยคู่กู้พิภพ The Lord of the Rings: The Two Towers $926,047,111 2002 [# 79][# 80]
48 6 เชร็ค 2 Shrek 2 $919,838,758 2004 [# 81][# 82]
49 8 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับถ้วยอัคนี Harry Potter and the Goblet of Fire $896,911,078 2005 [# 83][# 84]
50 10 สไปเดอร์แมน 3 Spider-Man 3 $890,871,626 2007 [# 85][# 86]

ภาพยนตร์ที่ทำเงินสูงสุดในแต่ละปี[แก้]

ภาพยนตร์ที่ทำเงินสูงสุดในแต่ละปีที่ฉาย[2][3][4]
ปี ชื่อ (ภาษาไทย) ชื่อ (ภาษาอังกฤษ) ทำเงินทั่วโลก ทุนการสร้าง อ้างอิง
1960 ครอบครัวแห่งมหาสมุทร Swiss Family Robinson $30,000,000R $4,000,000 [# 87]
สปาร์ตาคัส Spartacus $60,000,000 ($22,105,225)R $10,284,014 [# 88][# 89]
ไซโค Psycho $50,000,000+ ($14,000,000)R $800,000 [# 90]
1961 ทรามวัยกับไอ้ด่าง One Hundred and One Dalmatians $215,880,212 $3,600,000–4,000,000 [# 91][# 92][# 93]
เวสท์ไซด์สตอรี่ West Side Story $105,000,000 ($31,800,000)R $7,000,000 [# 94][# 95]
1962 ลอเรนซ์แห่งอาราเบีย Lawrence of Arabia $77,324,852 ($69,995,385) $13,800,000 [# 96][# 97]
พิชิตตะวันตก How the West Was Won $35,000,000R $14,483,000 [# 98]
วันเผด็จศึก The Longest Day $33,200,000R $8,600,000 [# 95][# 97]
1963 คลีโอพัตรา Cleopatra $40,300,000R $31,115,000 [# 95][# 97]
เพชฌฆาต 007 From Russia with Love $78,900,000/$29,400,000R
($12,500,000)R
$2,000,000 [# 99][# 100][# 101]
1964 บุษบาริมทาง My Fair Lady $55,000,000R $17,000,000 [# 102]
จอมมฤตยู 007 Goldfinger $124,900,000 ($46,000,000)R $3,000,000 [# 99][# 101]
แมรี่ ป๊อปปิ้นส์ Mary Poppins $44,000,000–$50,000,000R $5,200,000 [# 103][# 102]
1965 มนต์รักเพลงสวรรค์ The Sound of Music $286,214,076 ($114,600,000)R $8,000,000 [# 104][# 95]
1966 เดอะไบเบิล: อินเดอะบีกินนิง The Bible: In the Beginning $25,300,000R $18,000,000 [# 89]
ฮาวาย Hawaii $34,562,222* ($15,600,000)*R $15,000,000 [# 105][# 106]
มารหัวใจ Who's Afraid of Virginia Woolf? $28,000,089* ($14,500,000)*R $7,613,000 [# 107][# 106][# 108]
1967 เมาคลีลูกหมาป่า The Jungle Book $170,800,000–199,475,744 $3,900,000–4,000,000 [# 109][# 110][# 93]
พิษรักแรงสวาท The Graduate $85,000,000R $3,100,000 [# 111][# 112]
1968 2001 จอมจักรวาล 2001: A Space Odyssey $138,000,000–190,000,000
($21,900,000)R
$10,300,000 [# 113][# 114][# 95]
บุษบาหน้าเป็น Funny Girl $80,000,000–100,000,000 $8,800,000 [# 115][# 116]
1969 สองสิงห์ชาติไอ้เสือ Butch Cassidy and the Sundance Kid $152,308,525 ($37,100,000)R $6,600,000 [# 117][# 95][# 112]
1970 หากจะรักต้องลืมคำว่า "เสียใจ" Love Story $80,000,000R $2,260,000 [# 118][# 119]
เที่ยวบินมฤตยู Airport $75,000,000R $10,000,000 [# 120][# 121]
1971 มือปราบเพชรตัดเพชร The French Connection $75,000,000R $3,300,000 [# 122]
บุษบาหาคู่ Fiddler on the Roof $49,400,000R
($100,000,000/$45,100,000R)
$9,000,000 [# 123][# 124]
007 เพชรพยัคฆราช Diamonds Are Forever $116,000,000 ($45,700,000)R $7,200,000 [# 99][# 100]
1972 เดอะ ก็อดฟาเธอร์ The Godfather $245,066,411–286,000,000
($127,600,000–142,000,000) R
$6,200,000 [# 125][# 124][# 126][# 127]
1973 หมอผีเอ็กซอร์ซิสต์ The Exorcist $413,071,011 ($110,000,000) R $10,000,000 [# 128][# 129]
เดอะสตริง The Sting $115,000,000R $5,500,000 [# 130][# 131]
1974 ตึกนรก The Towering Inferno $88,650,000R $15,000,000 [# 132]
นายอำเภอดำ Blazing Saddles $80,000,000+R $2,600,000 [# 133][# 134]
1975 จอว์ส Jaws $470,653,000 ($193,700,000) R $9,000,000 [# 135][# 136][# 137]
1976 ร็อคกี้ Rocky $225,000,000 ($77,100,000) R $1,075,000 [# 138][# 124][# 139]
1977 สตาร์วอร์ส Star Wars $775,398,007
($530,000,000SW/$268,500,000R)
$11,293,151 [# 140][# 141][# 124][# 142]
1978 กรีส Grease $394,589,888 ($341,000,000) $6,000,000 [# 143][# 144][# 111]
1979 007 พยัคฆ์ร้ายเหนือเมฆ Moonraker $210,300,000 $31,000,000 [# 99][# 145]
ร็อคกี้ 2 Rocky II $200,182,289 $7,000,000 [# 146][# 147][# 145]
1980 สตาร์วอร์ส 2 The Empire Strikes Back $538,375,067 ($413,562,607) SW $23,000,000–32,000,000 [# 148][# 149]
1981 ขุมทรัพย์สุดขอบฟ้า Raiders of the Lost Ark $389,925,971
($321,866,000–353,988,025)
$18,000,000–22,800,000 [# 150]
1982 อี.ที. เพื่อนรัก E.T. the Extra-Terrestrial $792,910,554
($619,000,000–664,000,000)
$10,500,000–12,200,000 [# 151][# 141][# 152][# 153]
1983 สตาร์วอร์ส 3 ชัยชนะของเจได Return of the Jedi $475,106,177 ($385,845,197) SW $32,500,000–42,700,000 [# 154][# 149]
1984 ขุมทรัพย์สุดขอบฟ้า 2 ตอน ถล่มวิหารเจ้าแม่กาลี Indiana Jones and the Temple of Doom $333,107,271 $27,000,000–28,200,000 [# 155][# 156][# 157]
1985 เจาะเวลาหาอดีต Back to the Future $389,053,797 ($381,109,762) $19,000,000–22,000,000 [# 158][# 159]
1986 ท็อปกัน ฟ้าเหนือฟ้า Top Gun $356,830,601 ($345,000,000) $14,000,000–19,000,000 [# 160][# 161][# 156]
1987 เสน่ห์มรณะ Fatal Attraction $320,145,905 $14,000,000 [# 162][# 156]
1988 ชายชื่อเรนแมน Rain Man $354,825,476 $30,000,000 [# 163][# 164]
1989 อินเดียน่า โจนส์ แอนด์ เดอะ ลาสต์ ครูเซดส์ Indiana Jones and the Last Crusade $474,171,806–494,000,000 $36,000,000–55,400,000 [# 165][# 156][# 166]
1990 วิญญาณ ความรัก ความรู้สึก Ghost $505,702,423 $22,000,000 [# 167][# 156]
1991 ฅนเหล็ก 2029 ภาค 2 Terminator 2: Judgment Day $519,843,975 $94,000,000 [# 168][# 169]
1992 อะลาดิน Aladdin $504,050,219 $28,000,000 [# 170][# 93]
1993 จูราสสิค พาร์ค กำเนิดใหม่ไดโนเสาร์ Jurassic Park $1,038,812,584 ($914,691,118) $63,000,000–70,000,000 [# 47]
1994 เดอะ ไลอ้อน คิง The Lion King $987,483,777 ($766,964,132) $45,000,000–79,300,000 [# 63]
1995 ทอย สตอรี่ Toy Story $370,638,993 ($361,958,736) $30,000,000 [# 171][# 172]
ดายฮาร์ด 3 แค้นได้ก็ตายยาก Die Hard with a Vengeance $366,101,666 $70,000,000 [# 173][# 174]
1996 ไอดี 4 สงครามวันดับโลก Independence Day $817,400,891 $75,000,000 [# 175]
1997 ไททานิก Titanic $2,186,772,302 ($1,843,201,268) $200,000,000 [# 3]
1998 อาร์มาเกดดอน วันโลกาวินาศ Armageddon $553,709,626 $140,000,000 [# 176][# 177]
1999 สตาร์ วอร์ส เอพพิโซด 1: ภัยซ่อนเร้น Star Wars Episode I: The Phantom Menace $1,027,044,677 ($924,317,558) $115,000,000–127,500,000 [# 51][# 149]
2000 ฝ่าปฏิบัติการสะท้านโลก 2 Mission: Impossible II $546,388,105 $100,000,000–125,000,000 [# 178][# 156]
2001 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับศิลาอาถรรพ์ Harry Potter and the Philosopher's Stone $974,755,371 $125,000,000 [# 59]
2002 ศึกหอคอยคู่กู้พิภพ The Lord of the Rings: The Two Towers $926,047,111 ($921,780,457) $94,000,000 [# 79]
2003 มหาสงครามชิงพิภพ The Lord of the Rings: The Return of the King $1,119,929,521 ($1,119,110,941) $94,000,000 [# 30]
2004 เชร็ค 2 Shrek 2 $919,838,758 $150,000,000 [# 81]
2005 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับถ้วยอัคนี Harry Potter and the Goblet of Fire $896,911,078 $150,000,000 [# 83]
2006 สงครามปีศาจโจรสลัดสยองโลก Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest $1,066,179,725 $225,000,000 [# 40]
2007 ผจญภัยล่าโจรสลัดสุดขอบโลก Pirates of the Caribbean: At World's End $963,420,425 $300,000,000 [# 66]
2008 แบทแมน อัศวินรัตติกาล The Dark Knight $1,004,558,444 ($997,039,412) $185,000,000 [# 57]
2009 อวตาร Avatar $2,787,965,087 ($2,749,064,328) $237,000,000 [# 1][# 179]
2010 ทอย สตอรี่ 3 Toy Story 3 $1,063,171,911 $200,000,000 [# 38]
2011 แฮร์รี่ พอตเตอร์กับเครื่องรางยมทูต ภาค 2 Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 $1,341,511,219 $250,000,000HP [# 16][# 180]
2012 ดิ อเวนเจอร์ส The Avengers $1,518,594,910 $220,000,000 [# 10]
2013 ผจญภัยแดนคำสาปราชินีหิมะ Frozen $1,287,000,000 $150,000,000 [# 19]
2014 ทรานส์ฟอร์เมอร์ส 4: มหาวิบัติยุคสูญพันธุ์ Transformers: Age of Extinction $1,104,054,072 $210,000,000 [# 34]
2015 สตาร์ วอร์ส: อุบัติการณ์แห่งพลัง Star Wars: The Force Awakens $2,068,223,624 $200,000,000 [# 5]
2016 กัปตันอเมริกา: ศึกฮีโร่ระห่ำโลก Captain America: Civil War $1,153,304,495 $250,000,000 [# 27]
2017 สตาร์ วอร์ส: ปัจฉิมบทแห่งเจได Star Wars: The Last Jedi $1,332,422,051 $200,000,000 [# 18]
2018 อเวนเจอร์ส: มหาสงครามล้างจักรวาล film currently playing Avengers: Infinity War film currently playing $1,710,107,959 $300,000,000 [# 181]

Rเช่าจำหน่าย

SWไม่รวมรายได้จากฉบับพิเศษปี 1997 แต่รวมรายได้จากการฉายใหม่ก่อนหน้านั้น

HPใช้ทุนการสร้างร่วมกับ แฮร์รี่ พอตเตอร์กับเครื่องรางยมทูต ภาค 1

ภาพยนตร์ที่ทำเงินสูงสุดหลังคิดเงินเฟ้อแล้ว[แก้]

ภาพยนตร์ที่ทำเงินได้มากที่สุดหลังคิดเงินเฟ้อแล้ว[5][6]
อันดับ ชื่อ (ภาษาไทย) ชื่อ (ภาษาอังกฤษ) ทำเงินทั่วโลก
(2014 $)
ปี
1 วิมานลอย Gone with the Wind $3,440,000,000 1939
2 อวตาร Avatar $3,020,000,000 2009
3 สตาร์วอร์ส Star Wars $2,825,000,000 1977
4 ไททานิค Titanic $2,516,000,000 1997
5 มนต์รักเพลงสวรรค์ The Sound of Music $2,366,000,000 1965
6 อี.ที. เพื่อนรัก E.T. the Extra-Terrestrial $2,310,000,000 1982
7 บัญญัติ 10 ประการ The Ten Commandments $2,187,000,000 1956
8 ด็อกเตอร์ชิวาโก้ Doctor Zhivago $2,073,000,000 1965
9 จอว์ส Jaws $2,027,000,000 1975
10 สโนว์ไวท์กับคนแคระทั้งเจ็ด Snow White and the Seven Dwarfs $1,819,000,000 1937

ภาพยนตร์ชุดที่ทำเงินสูงสุด[แก้]

ภาพยนตร์ชุด เจมส์ บอนด์ เป็นภาพยนตร์ชุดแรกที่ทำเงินได้มากกว่า 1 พันล้านดอลลาร์สหรัฐ

ก่อนปี ค.ศ. 2000 นั้นมีภาพยนตร์ชุด 7 ชุดเท่านั้นที่ทำเงินได้มากกว่า 1 พันล้านดอลลาร์สหรัฐในบ็อกซ์ออฟฟิศ ได้แก่ เจมส์ บอนด์, [7] สตาร์ วอร์ส, [8] อินเดียน่า โจนส์, [9] ร็อคกี้, [10][11][12] แบทแมน, [13] จูราสสิค พาร์ค[14] และ สตาร์ เทรค[15] ตั้งแต่ช่วงเปลี่ยนศตวรรษเป็นต้นมา จำนวนของภาพยนตร์ชุดก็เพิ่มขึ้นมากขึ้น โดยมีมากกว่าสามสิบภาพยนตร์ชุด[16] ส่วนหนึ่งมาจากอัตราเงินเฟ้อและการขยายของตลาดที่เปิดกว้างมากขึ้น แต่ยังรวมถึงการที่ฮอลลีวู้ดสร้างรูปแบบของภาพยนตร์ชุดใหม่ เช่น การสร้างภาพยนตร์ที่มาจากนวนิยายชื่อดัง (เดอะลอร์ดออฟเดอะริงส์) หรือ การสร้างตัวละครให้เป็นที่จดจำ (อินเดียน่า โจนส์) ซึ่งวิธีการนี้มีแนวคิดที่ว่า ภาพยนตร์ที่สร้างจากสิ่งผู้ชมมีความคุ้นเคยอยู่แล้ว ทำให้สามารถขายให้กับผู้ชมเหล่านั้นได้ เรียกว่าเป็นการ "pre-sold" ในอุตสาหกรรมภาพยนตร์[17]

ปัจจุบันภาพยนตร์ชุด จักรวาลภาพยนตร์มาร์เวล เป็นภาพยนตร์ชุดที่ทำเงินสูงสุด โดยทำเงินถึง 1 หมื่นล้านดอลลาร์สหรัฐ อย่างไรก็ตาม ภาพยนตร์ชุด เจมส์ บอนด์ ของอีโอเอ็น จะเป็นภาพยนตร์ชุดที่ทำเงินสูงสุด หากปรับอัตราเงินเฟ้อ จะได้ 13 พันล้านดอลลาร์สหรัฐ ณ ราคาช่วงปี 2011/12[18] ภาพยนตร์ชุด แฮร์รี่ พอตเตอร์ ทำเงิน 3.5 พันล้านดอลลาร์สหรัฐจากการขายโฮมวิดีโอด้วย, [19] รวมแล้วจะทำเงินได้มากกว่า 11 พันล้านดอลลาร์สหรัฐ โดยยังไม่รวมสินค้าต่าง ๆ จากภาพยนตร์อีกมากมาย เพราะถ้ารวมแล้ว จะทำให้ สตาร์ วอร์ส เป็นภาพยนตร์ชุดที่มีกำไรมากที่สุด โดยทำเงินได้มากกว่า 22 พันล้านดอลลาร์สหรัฐ ขณะที่รายได้จากภาพยนตร์นั้นคิดเป็นหนึ่งในสามจากทั้งหมด[20][21] จักรวาลภาพยนตร์มาร์เวล เป็นภาพยนตร์ชุดเดียวที่มีภาพยนตร์ที่ทำเงินมากกว่า 1 พันล้านดอลลาร์สหรัฐถึงหกเรื่อง ได้แก่ ไอรอนแมน 3, ดิ อเวนเจอร์ส, อเวนเจอร์ส: มหาศึกอัลตรอนถล่มโลก, กัปตันอเมริกา: ศึกฮีโร่ระห่ำโลก, แบล็ค แพนเธอร์ และ อเวนเจอร์ส: มหาสงครามล้างจักรวาล โดยภาพยนตร์ชุด อเวนเจอร์ส นั้นเป็นภาพยนตร์ชุดเดียวที่ภาพยนตร์แต่ละเรื่องทำเงินเฉลี่ยมากกว่า 1 พันล้านดอลลาร์สหรัฐ อย่างไรก็ตาม

หากปรับอัตราเงินเฟ้อแล้ว ภาพยนตร์ชุด สตาร์ วอร์ส, แฮร์รี่ พอตเตอร์, ไพเรทส์ออฟเดอะแคริบเบียน และ ภาพยนตร์มิดเดิลเอิร์ธโดยปีเตอร์ แจ็คสัน ก็ทำเงินเฉลี่ยมากกว่า 1 พันล้านดอลลาร์สหรัฐเช่นกัน[17]

film currently playing ยังมีภาพยนตร์อย่างน้อยหนึ่งเรื่องในภาพยนตร์ชุดนั้นกำลังฉายอยู่
ภาพยนตร์ชุดที่ทำเงินสูงสุด[§] (ดูรายละเอียดภาพยนตร์ในแต่ละภาพยนตร์ชุดได้โดยการกด "แสดง")
อันดับ ชื่อ รายได้ทั้งหมด จำนวน รายได้โดยเฉลี่ย ภาพยนตร์ที่มีรายได้สูงสุด
  • *รายได้เฉพาะในสหรัฐอเมริกาและแคนาดา
  • Rเช่าจำหน่าย

ดูเพิ่ม[แก้]

อ้างอิง[แก้]

  1. "All Time Worldwide Box Office Grosses". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. เรียกข้อมูลเมื่อ August 7, 2011. 
  2. "Yearly Box Office". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/yearly/?view2=worldwide&view=releasedate&p=.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 6, 2012. 
  3. "Movie Index By Year". The Numbers. Nash Information Services. http://www.the-numbers.com/movies. เรียกข้อมูลเมื่อ January 6, 2012. 
  4. Dirks, Tim. "All-Time Box-Office Hits By Decade and Year". Filmsite.org. American Movie Classics. http://www.filmsite.org/boxoffice2.html. เรียกข้อมูลเมื่อ January 5, 2012. 
  5. Guinness World Records 60 (2015 ed.). 2014. pp. 160–161. ISBN 978-1-908-84370-8. 
  6. Glenday, Craig, ed. (2011). [Guinness World Records] |trans_title= requires |title= (help) (ใน Russian) (2012 ed.). Moscow: Astrel. p. 211. ISBN 978-5-271-36423-5.  Unknown parameter |translator-last2= ignored (help); Unknown parameter |translator-first2= ignored (help); Unknown parameter |translator-first= ignored (help); Unknown parameter |script-title= ignored (help); Unknown parameter |translator-last= ignored (help)
  7. "Box Office History for James Bond Movies". The Numbers. Nash Information Services. http://www.the-numbers.com/movies/series/JamesBond.php. เรียกข้อมูลเมื่อ January 4, 2012. 
  8. "Box Office History for Star Wars Movies". The Numbers. Nash Information Services. http://www.the-numbers.com/movies/series/StarWars.php. เรียกข้อมูลเมื่อ January 4, 2012. 
  9. "Indiana Jones – Worldwide (Unadjusted)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/franchises/chart/?id=indianajones.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 6, 2012. 
  10. Anderson, Dave (November 16, 2003). "Bayonne Bleeder Throws a Punch at the Italian Stallion". The New York Times. สืบค้นเมื่อ January 4, 2012. 
  11. Schneiderman, R. M. (August 10, 2006). "Stallone Settles With The 'Real' Rocky". Forbes. สืบค้นเมื่อ January 4, 2012. 
  12. Poller, Kenneth G. (November 12, 2003). "Charles Wepner v. Sylvester Stallone" (PDF). Mango & Iacoviello. http://www.mandilaw.com/files/complaint.pdf. เรียกข้อมูลเมื่อ January 4, 2012. 
  13. "Batman – Worldwide (Unadjusted) & Batman: Mask of the Phantasm". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/franchises/chart/?id=batman.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 6, 2012. 
  14. "Jurassic Park – Worldwide (Unadjusted)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/franchises/chart/?id=jurassicpark.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 6, 2012. 
  15. "Box Office History for Star Trek Movies". The Numbers. Nash Information Services. http://www.the-numbers.com/movies/series/StarTrek.php. เรียกข้อมูลเมื่อ January 4, 2012. 
  16. "Movie Franchises". The Numbers. Nash Information Services. http://www.the-numbers.com/movies/series/franchisesW.php. เรียกข้อมูลเมื่อ September 24, 2011. 
  17. 17.0 17.1 17.2 The Economist online (July 11, 2011). "Pottering on, and on". The Economist. สืบค้นเมื่อ January 4, 2012. 
  18. Prior to the release of Skyfall in 2012, the James Bond series had grossed approximately $12.5 billion at 2011 prices;[17] after factoring in earnings of over $1 billion from Skyfall, the series has earned at least $13 billion at 2011/12 prices.
  19. Nash, Bruce (July 21, 2011). "Analysis: Harry Potter and the Big Pile of Money". The Numbers. Nash Information Services. http://www.the-numbers.com/interactive/newsStory.php?newsID=6406. เรียกข้อมูลเมื่อ September 7, 2013. 
  20. Harrod, Horatia (May 17, 2011). "Pixar's $6 billion playthings". The Daily Telegraph. สืบค้นเมื่อ April 12, 2012. 
  21. Greenberg, Andy (May 24, 2007). "Star Wars' Galactic Dollars". Forbes. สืบค้นเมื่อ April 12, 2012. 
Box-office sources
  1. 1.0 1.1 Avatar
  2. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on November 3, 2010. http://web.archive.org/web/20101103063039/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  3. 3.0 3.1 Titanic
  4. 4.0 4.1 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on July 16, 2001. http://web.archive.org/web/20010716094602/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  5. 5.0 5.1 "Star Wars: The Force Awakens (2015)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars7.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 20, 2016. 
  6. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on April 5, 2016. http://web.archive.org/web/20160405200403/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  7. "Avengers: Infinity War". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=marvel0518.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 20, 2018. 
  8. "Jurassic World (2015)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=jurassicpark4.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ November 24, 2015. 
  9. 9.0 9.1 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on November 26, 2015. https://web.archive.org/web/20151126172916/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  10. 10.0 10.1 "The Avengers (2012)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=avengers11.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ October 7, 2012. 
  11. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on October 1, 2012. http://web.archive.org/web/20121001185608/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  12. "Furious 7 (2015)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=fast7.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ July 14, 2015. 
  13. 13.0 13.1 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on June 26, 2015. http://web.archive.org/web/20150626115331/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  14. "Avengers: Age of Ultron (2015)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=avengers2.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ November 11, 2015. 
  15. "Black Panther (2018)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=marvel2017b.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 20, 2018. 
  16. 16.0 16.1 "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 (2011)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=harrypotter72.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ October 7, 2011. 
  17. 17.0 17.1 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on October 31, 2011. http://web.archive.org/web/20111031012438/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  18. 18.0 18.1 "Star Wars: The Last Jedi". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars8.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 5, 2018. 
  19. 19.0 19.1 Frozen
    Total as of August 3, 2014: $247,650,477
    Total as of August 31, 2014: $249,036,646
    Total as of August 17, 2014: $167,333
    Total as of July 27, 2014: $21,668,593
    Total as of November 2, 2014: $22,492,845
    Total as of June 8, 2014: £39,090,985
    Total as of November 30, 2014: £40,960,083 ($1 = £0.63866)
    Total as of December 7, 2014: £41,087,765 ($1 = £0.64136)
    Total as of December 14, 2014: £41,170,608 ($1 = £0.636)
    Total as of March 30, 2014: €35,098,170
    Total as of October 18, 2015: €42,526,744
    nb. the exact euro to dollar conversion rate is unknown for earnings since April 2014, but the euro never fell below parity with the dollar during 2014 and 2015 (as can be verified by comparing the exchange rate on the individual date entries at the provided reference) so an approximate conversion rate of €1:$1 is used here to give a lower-bound.
  20. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on July 2, 2014. https://web.archive.org/web/20140702050222/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  21. "Beauty and the Beast (2017)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=beautyandthebeast2017.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ September 5, 2017. 
  22. 22.0 22.1 22.2 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on July 3, 2017. https://web.archive.org/web/20170703060431/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  23. "The Fate of the Furious (2017-04-14)". Boxoffice. http://pro.boxoffice.com/movie/29210/the-fate-of-the-furious. เรียกข้อมูลเมื่อ January 11, 2018. 
  24. "Iron Man 3 (2013)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=ironman3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ October 28, 2013. 
  25. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on August 31, 2013. https://web.archive.org/web/20130831013559/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  26. "Minions (2015)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=minions.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 2, 2016. 
  27. 27.0 27.1 "Captain America: Civil War (2016)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=marvel2016.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ October 24, 2016. 
  28. 28.0 28.1 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on August 1, 2016. https://web.archive.org/web/20160801231148/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  29. "Transformers: Dark of the Moon (2011)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=transformers3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 18, 2014. 
  30. 30.0 30.1 The Lord of the Rings: The Return of the King
  31. 31.0 31.1 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on June 5, 2004. https://web.archive.org/web/20040605104640/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  32. "Skyfall (2012)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=bond23.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ April 1, 2013. 
  33. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on March 3, 2013. http://web.archive.org/web/20130303064100/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  34. 34.0 34.1 "Transformers: Age of Extinction". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=transformers4.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ November 2, 2014. 
  35. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on November 2, 2014. http://web.archive.org/web/20141102142043/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  36. "The Dark Knight Rises (2012)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=batman3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ December 14, 2012. 
  37. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on December 3, 2012. http://web.archive.org/web/20121203161005/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  38. 38.0 38.1 "Toy Story 3 (2010)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=toystory3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ March 17, 2010. 
  39. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on November 30, 2010. http://web.archive.org/web/20101130115049/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  40. 40.0 40.1 "Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest (2006)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=piratesofthecaribbean2.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 11, 2010. 
  41. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on December 1, 2006. http://web.archive.org/web/20061201034741/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  42. "Rogue One: A Star Wars Story (2016)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars2016.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ April 20, 2017. 
  43. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on April 19, 2017. https://web.archive.org/web/20170419162412/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  44. "Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=piratesofthecaribbean4.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ August 22, 2011. 
  45. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on July 31, 2011. http://web.archive.org/web/20110731223423/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  46. "Despicable Me 3 (2017)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=despicableme3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 13, 2018. 
  47. 47.0 47.1 Jurassic Park
  48. 48.0 48.1 Krämer, Peter (1999). "Women First: Titanic, Action-Aventure Films, and Hollywood's Female Audience". In Sandler, Kevin S.; Studlar, Gaylyn. Titanic: Anatomy of a Blockbuster. Rutgers University Press. pp. 108–131. ISBN 9780813526690. "p. 130: The list has Jurassic Park at number one with $913 million, followed by The Lion King..." 
  49. "Finding Dory (2016)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=pixar2015.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 7, 2017. 
  50. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on December 25, 2016. https://web.archive.org/web/20161225234827/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  51. 51.0 51.1 Star Wars Episode I: The Phantom Menace
  52. "Alice in Wonderland (2010)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=aliceinwonderland10.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ July 17, 2011. 
  53. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on July 1, 2010. http://web.archive.org/web/20100701022108/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  54. "Zootopia (2016)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=disney2016.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 7, 2017. 
  55. "The Hobbit: An Unexpected Journey (2012)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=hobbit.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ April 22, 2013. 
  56. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on April 2, 2013. http://web.archive.org/web/20130402221510/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  57. 57.0 57.1 The Dark Knight
  58. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on February 28, 2009. http://web.archive.org/web/20090228223109/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  59. 59.0 59.1 "Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=harrypotter.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ February 5, 2009. 
  60. Bloomberg News (February 19, 2002). "'Harry Potter' Moves Into No. 2 Position". Los Angeles Times. สืบค้นเมื่อ October 20, 2014. 
  61. "Despicable Me 2 (2013)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=despicableme2.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ February 24, 2013. 
  62. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on February 21, 2014. https://web.archive.org/web/20140221101228/http://boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  63. 63.0 63.1 The Lion King
  64. "The Jungle Book (2016)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=junglebook2015.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 22, 2016. 
  65. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on May 22, 2016. http://web.archive.org/web/20160512024308/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  66. 66.0 66.1 "Pirates of the Caribbean: At World's End (2007)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=piratesofthecaribbean3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ June 15, 2011. 
  67. 67.0 67.1 "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on October 1, 2007. http://web.archive.org/web/20071001010147/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  68. "Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 (2010)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=harrypotter7.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ July 17, 2011. 
  69. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on February 28, 2011. http://web.archive.org/web/20110228124415/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  70. "Jumanji: Welcome to the Jungle (2017)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=jumanji2016.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 13, 2018. 
  71. "The Hobbit: The Desolation of Smaug (2013)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=hobbit2.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ June 21, 2014. 
  72. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on April 4, 2014. http://web.archive.org/web/20140404141045/http://boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  73. "The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014)". Box Office Mojo. http://boxofficemojo.com/movies/?id=hobbit3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ April 23, 2015. 
  74. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on March 28, 2015. http://web.archive.org/web/20150328004631/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  75. "Finding Nemo (2003)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=findingnemo.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 18, 2013. 
  76. "Harry Potter and the Order of the Phoenix (2793007)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=harrypotter5.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ February 5, 2009. 
  77. "Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=harrypotter6.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 5, 2010. 
  78. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on December 4, 2009. http://web.archive.org/web/20091204104206/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world. 
  79. 79.0 79.1 The Lord of the Rings: The Two Towers
  80. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on December 7, 2003. https://web.archive.org/web/20031207144634/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  81. 81.0 81.1 "Shrek 2 (2002)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=shrek2.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ February 5, 2009. 
  82. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on February 4, 2005. http://web.archive.org/web/20050204002441/http://www.boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  83. 83.0 83.1 "Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=harrypotter4.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ March 13, 2010. 
  84. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on April 4, 2006. http://web.archive.org/web/20060404162334/http://boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  85. "Spider-Man 3 (2007)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=spiderman3.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ March 13, 2010. 
  86. "All Time Worldwide Box Office". Box Office Mojo. Archived from the original on June 30, 2007. http://web.archive.org/web/20070630074011/http://boxofficemojo.com/alltime/world/. 
  87. Reid, John Howard (2006). America's Best, Britain's Finest: A Survey of Mixed Movies. Volume 14 of Hollywood classics. Lulu. p. 243–245. ISBN 9781411678774. "Negative cost: around $4 million; Worldwide film rentals gross (including 1968 American reissue) to 1970: $30 million." 
  88. Webster, Patrick (2010). Love and Death in Kubrick: A Critical Study of the Films from Lolita Through Eyes Wide Shut. McFarland & Company. pp. 298 (note 2.23). ISBN 9780786459162. "Spartacus cost $12 million and grossed some $60 million at the box office, figures Kubrick rarely again matched." 
  89. 89.0 89.1 Hall & Neale 2010, p. 179.
    • Spartacus: "In the case of Spartacus, overseas earnings to 1969 amounted to $12,462,044, while U.S. and Canadian rentals (even including a million-dollar TV sale) were only $10,643,181. But the film failed to show a profit on production costs of $10,284,014 because of the distribution charges and expenses amounting to an additional $15,308,083."
    • The Bible: "The Bible—In the Beginning... (1966) was financed by the Italian producer Dino De Laurentiis from private investors and Swiss banks. He then sold distribution rights outside Italy jointly to Fox and Seven Arts for $15 million (70 percent of which came from Fox), thereby recouping the bulk of his $18 million investment. Although The Bible returned a respectable world rental of $25.3 million, Fox was still left with a net loss of just over $1.5 million. It was the last biblical epic to be released by any major Hollywood studio for nearly twenty years."
  90. Nixon, Rob. "Psycho (1960) – Articles". Turner Classic Movies. http://www.tcm.com/tcmdb/title/24944/Psycho/articles.html. เรียกข้อมูลเมื่อ January 9, 2012. 
  91. "101 Dalmatians (1961)". Boxoffice. http://pro.boxoffice.com/movie/11/101-dalmatians-1961. เรียกข้อมูลเมื่อ May 29, 2016. 
  92. "One Hundred and One Dalmatians". Variety. December 31, 1960. http://www.variety.com/review/VE1117793715. เรียกข้อมูลเมื่อ August 23, 2011. 
  93. 93.0 93.1 93.2 อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ Disney
  94. Block, Hayley Taylor (2010), West Side Story, p. 449, "With its three rereleases, it took in over $105 million in worldwide box office ($720 million in 2005 dollars)."  In: Block & Wilson 2010.
  95. 95.0 95.1 95.2 95.3 95.4 95.5 Block & Wilson 2010, p. 434.
    • The Sound of Music: "Domestic Rentals: $68.4; Foreign Rentals: $46.2; Production Cost: $8.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • The Dirty Dozen: "Domestic Rentals: $20.1; Foreign Rentals: $11.2; Production Cost: $5.4 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • 2001: A Space Odyssey: "Domestic Rentals: $16.4; Foreign Rentals: $5.5; Production Cost: $10.3 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • Cleopatra: "Domestic Rentals: $22.1; Foreign Rentals: $18.2; Production Cost: $44.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • West Side Story: "Domestic Rentals: $16.2; Foreign Rentals: $15.6; Production Cost: $7.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • The Longest Day: "Domestic Rentals: $13.9; Foreign Rentals: $19.3; Production Cost: $8.6 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • Butch Cassidy and the Sundance Kid: "Domestic Rentals: $29.2; Foreign Rentals: $7.9; Production Cost: $6.6 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
  96. Lawrence of Arabia
  97. 97.0 97.1 97.2 Hall & Neale 2010, p. 165166
    • Lawrence of Arabia: Columbia released the $13.8 million Lawrence of Arabia (1962), filmed in Super Panavision 70, exclusively on a hard-ticket basis, but opened Barabbas (1962), The Cardinal (1963), and the $12 million Joseph Conrad adaptation Lord Jim (1965) as 70mm roadshows in selected territories only."
    • The Longest Day: "Darryl's most ambitious independent production was The Longest Day (1962), a three-hour reconstruction of D-Day filmed in black-and-white CinemaScope at a cost of $8 million. It grossed over $30 million worldwide as a roadshow followed by general release, thereby helping the studio regain stability during its period of reorganization."
    • Cleopatra: "With top tickets set at an all-time high of $5.50,Cleopatra had amassed as much as $20 million in such guarantees from exhibitors even before its premiere. Fox claimed the film had cost in total $44 million, of which $31,115,000 represented the direct negative cost and the rest distribution, print and advertising expenses. (These figures excluded the more than $5 million spent on the production's abortive British shoot in 1960–61, prior to its relocation to Italy.) By 1966 worldwide rentals had reached $38,042,000 including $23.5 million from the United States."
  98. Hall & Neale 2010, p. 164. "West cost $14,483,000; although it earned $35 million worldwide in just under three years, with ultimate domestic rentals totaling $20,932,883, high distribution costs severely limited its profitability."
  99. 99.0 99.1 99.2 99.3 Block & Wilson 2010, pp. 428–429
    • From Russia With Love: "Worldwide Box Office: 78.9; Production Cost: 2.0 (in millions of $s)"
    • Goldfinger: "Worldwide Box Office: 124.9; Production Cost: 3.0 (in millions of $s)"
    • Diamonds Are Forever: "Worldwide Box Office: 116; Production Cost: 7.2 (in millions of $s)"
    • Moonraker: "Worldwide Box Office: 210.3; Production Cost: 34.0 (in millions of $s)"
  100. 100.0 100.1 Chapman, James (2007). Licence to thrill: a cultural history of the James Bond films. I.B. Tauris. ISBN 978-1-84511-515-9. 
    • From Russia With Love: "The American release of From Russia With Love again followed on some six months after it had been shown in Britain. North American rentals of $9.9 million were an improvement on its predecessor, helped by a slightly wider release, though they were still only half the $19.5 million of foreign rentals... (Online copy at Google Books)"
    • Diamonds Are Forever: "Diamonds Are Forever marked a return to the box-office heights of the Bond films of the mid-1960s. Its worldwide rentals were $45.7 million... (Online copy at Google Books)"
    • Moonraker: "These figures were surpassed by Moonraker, which earned total worldwide rentals of $87.7 million, of which $33 million came from North America. (Online copy at Google Books)"
  101. 101.0 101.1 Balio, Tino (2009). United Artists, Volume 2, 1951–1978: the Company that Changed the Film Industry. University of Wisconsin Press. p. 261. ISBN 978-0-299-23014-2. 
    • From Russia With Love: "The picture grossed twice as much as Dr. No, both domestic and foreign—$12.5 million worldwide (Online copy at Google Books)"
    • Goldfinger: "Produced on a budget of around $3 million, Goldfinger grossed a phenomenal $46 million worldwide the first time around. (Online copy at Google Books)"
  102. 102.0 102.1 Hall & Neale 2010, p. 184
    • My Fair Lady: "My Fair Lady (1964) cost Warners $17 million to make, including a record $5.5 million just for the film rights to the Alan Jay Lerner and Frederick Loewe stage show and a million-dollar fee for star Audrey Hepburn. By 1967 it was reported to have grossed $55 million from roadshowing worldwide."
    • Mary Poppins: "Mary Poppins (1964), which cost $5.2 million, was neither a stage adaptation nor a roadshow. But by the end of its first release, it had grossed nearly $50 million worldwide."
  103. Burns, Douglas (2010), Mary Poppins, p. 469, "In its initial run, Poppins garnered an astounding $44 million in worldwide rentals and became the company's first Best Picture Oscar contender."  In: Block & Wilson 2010.
  104. "The Sound of Music". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/the-sound-of-music-1965. เรียกข้อมูลเมื่อ June 23, 2013. 
  105. "Hawaii". The Numbers. Nash Information Services. http://www.the-numbers.com/movies/1966/0HWII.php. เรียกข้อมูลเมื่อ August 18, 2011. 
  106. 106.0 106.1 Finler 2003, pp. 356–363
  107. "Who's Afraid of Virginia Woolf?". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/who-s-afraid-of-virginia-woolf-1966. เรียกข้อมูลเมื่อ June 23, 2013. 
  108. Hall & Neale 2010, p. 188. "The negative cost of Warners' adaptation of Edward Albee's play Who's Afraid of Virginia Woolf? (1966)—filmed in widescreen and black-and-white, largely set in domestic interiors and with a cast of only four principal actors—amounted to $7,613,000, in part because stars Elizabeth Taylor and Richard Burton received up-front fees of $1 million and $750,000 respectively, against 10 percent of the gross apiece. (Their participation was presumably added to the budget)."
  109. "The Jungle Book (1967)". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/the-jungle-book-1967. เรียกข้อมูลเมื่อ June 23, 2013. 
  110. "The Jungle Book". Variety. December 31, 1966. http://www.variety.com/review/VE1117792229. เรียกข้อมูลเมื่อ August 23, 2011. 
  111. 111.0 111.1 Denisoff, R. Serge; Romanowski, William D. (1991). Risky Business: Rock in Film. Transaction Publishers. ISBN 9780887388439. 
    • The Graduate: p. 167. "World net rental was estimated at more than $85 million by January 1971."
    • Grease: p. 236. "The film was produced for $6 million and Paramount reportedly spent another $3 million on promotion."
  112. 112.0 112.1 Hall & Neale 2010, p. 191–192
    • The Graduate: "The Graduate eventually earned U.S. rentals of $44,090,729 on a production cost of $3.1 million to become the most lucrative non-roadshow picture (and independent release) to date."
    • Butch Cassidy and the Sundance Kid: "None of these films was roadshown in the United States; most were set in contemporary America or had a contemporary "take" on the past (the casting of genuine teenagers to play Romeo and Juliet, the urbane sophistication of the dialogue in Butch Cassidy, the antiauthoritarianism of Bonnie and Clyde and MASH); most were produced on modest or medium-sized budgets (as low as $450,000 for Easy Rider and no higher than $6,825,000 for Butch Cassidy); and all grossed upward of $10 million domestically."
  113. Palmer, R. Barton (2006). "2001: The Critical Reception and the Generation Gap". In Kolker, Robert Phillip. Stanley Kubrick's 2001: a Space Odyssey: New Essays. Oxford University Press. p. 16. ISBN 9780195174526. "With its initial and subsequent releases, domestic and worldwide, Kubrick's arty, intellectual film earned nearly $138 million, which was, at that time, an astounding figure." 
  114. Miller, Frank. "2001: A Space Odyssey (1968) – Articles". Turner Classic Movies. http://www.tcm.com/tcmdb/title/628/2001-A-Space-Odyssey/articles.html. เรียกข้อมูลเมื่อ August 24, 2011. 
  115. Haber, Joyces (March 27, 1969). "'Funny Girl' a Box Office Winner". Los Angeles Times. Archived from the original on March 29, 2012. สืบค้นเมื่อ March 29, 2012. "..."Funny Girl" will gross an estimated $80 to $100 million worldwide." 
  116. Welles, Chris (September 7, 1970). "Behind the Silence at Columbia Pictures—No Moguls, No Minions, Just Profits". New York 3 (36) (New York Media). pp. 42–47. "While Columbia, battling Ray Stark over every dollar, did Funny Girl for around $8.8 million, a million or so over budget, Fox spent nearly $24 million on Hello, Dolly!, more than twice the initial budget, and the film will thus have to gross three times as much to break even." 
  117. Butch Cassidy and the Sundance Kid
  118. "'Love Story' II: Ryan Redux?". New York 9 (New York Media). 1976. p. 389. "Bring those handkerchiefs out of retirement. ... After all, the first movie made around $80 million worldwide." 
  119. Block, Hayley Taylor (2010), Love Story, p. 545, "The final cost came in at $2,260,000."  In: Block & Wilson 2010.
  120. Scott, Vernon (June 30, 1979). ""Airports" Flourish". The Bryan Times. United Press International. p. 10. 
  121. Block & Wilson 2010, p. 541. "Screenwriter and director George Seaton was given a then-whopping production budget of $10 million to make what would be his last big movie after a long career as an actor in radio, a screenwriter, and a director."
  122. อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ Solomon (1988)
  123. Block & Wilson 2010, p. 549. "Fiddler had the highest domestic box office of 1971 (it was second in worldwide box office after Diamonds Are Forever), with more than $100 million in unadjusted worldwide box office on its initial release. The soundtrack album was also a huge seller. The 1979 rerelease was not as successful, with the $3.8 million print and ad costs almost as high as the $4.3 million in worldwide rentals."
  124. 124.0 124.1 124.2 124.3 Block & Wilson 2010, p. 527.
    • Star Wars: Ep IV A New Hope: "Domestic Rentals: $127.0; Foreign Rentals: $141.5; Production Cost: $13.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • The Godfather: "Domestic Rentals: $85.6; Foreign Rentals: $42.0; Production Cost: $7.2 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • Fiddler on the Roof: "Domestic Rentals: $34.0; Foreign Rentals: $11.1; Production Cost: $9.0 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • Rocky: "Domestic Rentals: $56.0; Foreign Rentals: $21.1; Production Cost: $1.6 (Initial Release – Unadjusted $s in Millions of $s)."
  125. The Godfather
  126. Jacobs, Diane (1980). Hollywood Renaissance. Dell Publishing. p. "million+in+worldwide+sales"+godfather 115. ISBN 9780440533825. "The Godfather catapulted Coppola to overnight celebrity, earning three Academy Awards and a then record-breaking $142 million in worldwide sales." 
  127. "The Godfather (1972)  – Notes". Turner Classic Movies. http://www.tcm.com/tcmdb/title/443184/The-Godfather/notes.html. เรียกข้อมูลเมื่อ January 9, 2012. 
  128. "The Exorcist". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/the-exorcist-1973. เรียกข้อมูลเมื่อ June 23, 2013. 
  129. Stanley, Robert Henry; Steinberg, Charles Side (1976). The media environment: mass communications in American society. Hastings House. p. "the+sting"+million+worldwide+exorcist&dq=" 76. ISBN 9780803846814. "...further reflected by the phenomenal successes of The Sting, Chinatown and The Exorcist. The latter film, which cost about $10 million to produce, has grossed over $110 million worldwide." 
  130. New York (New York Media) 8, 1975, "...Jaws should outstrip another MCA hit, The Sting, which had world-wide revenues of $115 million. ("The+Sting%2C+which+had+world-wide"+revenues Online copy at Google Books)" 
  131. Block & Wilson 2010, p. 560. "Production Cost: $5.5 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
  132. Hall & Neale 2010, pp. 206–208. "The most successful entry in the disaster cycle was the $15 million The Towering Inferno which earned over $48,650,000 in domestic rentals and about $40 million foreign."
  133. Brooks, Mel (2004). "My Movies: The Collisions of Art and Money". In Squire, Jason E. The movie business book (3 ed.). Simon and Schuster. ISBN 978-0-7432-1937-2. "To their credit, Blazing saddles, opened wide in June to tremendous business around the country. It's done over $80 million in rentals worldwide in 1974 dollars. (Online copy at Google Books)" 
  134. Block & Wilson 2010, p. 564. "Production Cost: $2.6 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
  135. "Jaws". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/jaws-1975. เรียกข้อมูลเมื่อ June 23, 2013. 
  136. อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ jaws
  137. Priggé, Steven (2004). Movie Moguls Speak: Interviews With Top Film Producers. McFarland & Company. p. 8. ISBN 9780786419296. "The budget for the first Jaws was $4 million and the picture wound up costing $9 million." 
  138. Hall & Neale 2010, p. 214. "Rocky was the "sleeper of the decade". Produced by UA and costing just under $1 million, it went on to earn a box-office gross of $117,235,247 in the United States and $225 million worldwide."
  139. Block, Alex Ben (2010), Rocky, p. 583, "The budget was $1,075,000 plus producer's fees of $100,000."  In: Block & Wilson 2010.
  140. "Star Wars (1977)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=starwars4.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 10, 2012. 
  141. 141.0 141.1 Wuntch, Philip (July 19, 1985). "Return of E.T.". The Dallas Morning News. Archived from the original on March 6, 2012. สืบค้นเมื่อ March 6, 2012. "Its worldwide box-office gross was $619 million, toppling the record of $530 million set by Star Wars." 
  142. Hall & Neale 2010, p. 218. "Eventually costing $11,293,151, Star Wars was previewed at the Northpoint Theatre in San Francisco on May 1, 1977."
  143. "Grease". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/grease-1978. เรียกข้อมูลเมื่อ June 24, 2013. 
  144. Hofler, Robert (2010). Party Animals: A Hollywood Tale of Sex, Drugs, and Rock 'N' Roll Starring the Fabulous Allan Carr. ReadHowYouWant.com. p. 145. ISBN 9781459600072. "Despite the fact that Grease was well on its way to becoming the highest-grossing movie musical in the world, and eventually grossed over $341 million..." 
  145. 145.0 145.1 Kramer vs. Kramer
    • United & Babson Investment Report (Babson-United, Inc.) 72: "%248+million"+"now+the+second" 262. 1980. "Columbia Pictures Industries is continuing to rake in the box office dollars from its Oscar-winning Kramer vs. Kramer, which has topped $100 million in domestic grosses and $70 million overseas. Kramer, which cost less than $8 million to make, is now the second..." 
    • Prince, Stephen (2002). A New Pot of Gold: Hollywood Under the Electronic Rainbow, 1980–1989. University of California Press. p. 7. ISBN 978-0-520-23266-2. "Much of this was attributable to the performance of its hit film, Kramer vs. Kramer ($94 million worldwide and the number two film in the domestic market)." 
  146. "Rocky II". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/rocky-ii-1979. เรียกข้อมูลเมื่อ June 24, 2013. 
  147. Kilday, Greg (May 22, 1992). ,310543, 00.html "Rules of the Game". Entertainment Weekly (119). สืบค้นเมื่อ July 4, 2012. 
  148. The Empire Strikes Back
  149. 149.0 149.1 149.2 Block & Wilson 2010, p. 519.
    • The Empire Strikes Back: "Production Cost: $32.0 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • Return of the Jedi: "Production Cost: $42.7 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
    • The Phantom Menace: "Production Cost: $127.5 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
  150. Raiders of the Lost Ark
  151. "E.T.: The Extra-Terrestrial (1982)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=et.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 10, 2012. 
  152. Block & Wilson 2010, p. 609. "Steven Spielberg, by far the most successful director of the decade, had the highest-grossing movie with 1982's E.T.: The Extra-Terrestrial, which grossed over $664 million in worldwide box office on initial release."
  153. Block & Wilson 2010, p. 652. "Production Cost: $12.2 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
  154. Return of the Jedi
  155. "Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=indianajonesandthetempleofdoom.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ February 12, 2013. 
  156. 156.0 156.1 156.2 156.3 156.4 156.5 Finler 2003, pp. 190–191.
  157. Block & Wilson 2010, p. 664. "Production Cost: $28.2 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
  158. Back to the Future
  159. Finler 2003, p. 268. "The studio had a record operating income of $212 million in 1982, the year of Spielberg's E.T. The Extra-Terrestrial (which had cost only slightly over $10 million) and $150 million in 1985, mainly due to another Spielberg production, the $22 million Back to the Future, which became the top box office hit of the year."
  160. "Top Gun". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/top-gun-1986. เรียกข้อมูลเมื่อ September 15, 2013. 
  161. McAdams, Frank (2010), Top Gun, pp. 678–679, "Production Cost: $19.0 (Millions of $s) ... Despite mixed reviews, it played in the top 10 for an extended period and was a huge hit, grossing almost $345 million in worldwide box office."  In: Block & Wilson 2010.
  162. Fatal Attraction
  163. "Rain Man". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/rain-man-1988. เรียกข้อมูลเมื่อ September 15, 2013. 
  164. Finler 2003, p. 244. "Rain Man: 30.0 (cost in million $s) "
  165. "Indiana Jones and the Last Crusade (1989)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=indianajonesandthelastcrusade.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ September 15, 2013. 
  166. Block & Wilson 2010, pp. 694–695. "Production Cost: $55.4 (Unadjusted $s in Millions of $s) ... The film went on to haul in over $494 million worldwide."
  167. "Ghost". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/ghost-1990. เรียกข้อมูลเมื่อ September 19, 2013. 
  168. "Terminator 2: Judgment Day". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/terminator-2-judgment-day-1991. เรียกข้อมูลเมื่อ September 19, 2013. 
  169. Ansen, David (8 July 1991). "Conan The Humanitarian". Newsweek. สืบค้นเมื่อ September 19, 2013. 
  170. "Aladdin". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/aladdin-1992. เรียกข้อมูลเมื่อ September 20, 2013. 
  171. Toy Story
  172. Block & Wilson 2010, pp. 776. "Production Cost: $30.0 (Unadjusted $s in Millions of $s) "
  173. "Die Hard: With A Vengeance". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/die-hard-with-a-vengeance-1995. เรียกข้อมูลเมื่อ September 20, 2013. 
  174. Finler 2003, p. 123.
  175. "Independence Day (1996)". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=independenceday.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ September 13, 2009. 
  176. "Armageddon". Boxoffice. http://www.boxoffice.com/statistics/movies/armageddon-1998. เรียกข้อมูลเมื่อ September 20, 2013. 
  177. Block & Wilson 2010, p. 509. "Production Cost: $140.0 (Unadjusted $s in Millions of $s)."
  178. "Mission: Impossible II". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=mi2.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ January 6, 2012. 
  179. Patten, D. (December 3, 2009). "'Avatar's' True Cost – and Consequences". The Wrap. Archived from the original on December 16, 2009. สืบค้นเมื่อ December 12, 2009. 
  180. Frankel, Daniel (17 November 2010). "Get Ready for the Biggest 'Potter' Opening Yet". The Wrap. สืบค้นเมื่อ August 27, 2011. 
  181. "Infinity War". Box Office Mojo. http://www.boxofficemojo.com/movies/?id=marvel2017b.htm. เรียกข้อมูลเมื่อ May 20, 2018. 
§ Franchise and series sources
บรรณานุกรม