รายชื่อสงครามที่ยังดำเนินอยู่

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา
ตำแหน่งของสงครามที่ยังดำเนินอยู่ทั่วโลก ปรับปรุงล่าสุดเมื่อเดือนเมษายน 2020

  สงครามหลัก, จำนวนผู้เสียชีวิต 10,000+ คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา
  สงคราม, จำนวนผู้เสียชีวิต 1,000–9,999 คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา
  ความขัดแย้งขนาดเล็ก, จำนวนผู้เสียชีวิต 100–999 คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา
  การต่อสู้ขนาดเล็ก, จำนวนผู้เสียชีวิตน้อยกว่า 100 คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา

นี่เป็นรายชื่อสงครามที่ยังดำเนินอยู่ทั่วโลกและยังคงมีความรุนแรงอยู่

จำนวนผู้เสียชีวิต 10,000+ คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา[แก้]

ปีที่เริ่มต้น ความขัดแย้ง ทวีป ประเทศ จำนวนผู้เสียชีวิตทั้งหมด จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2019 จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2020
1978 สงครามในอัฟกานิสถาน เอเชีย  อัฟกานิสถาน 227,510 [2018][1]–2,000,000 (2014)[2] 41,735[3] 2,698[3]
2011 สงครามกลางเมืองซีเรีย เอเชีย  ซีเรีย 586,100[4] 11,244[5] 3,480[6][7][8]
2011 วิกฤตการณ์เยเมน เอเชีย  เยเมน
 ซาอุดีอาระเบีย
26,230 [2018][9]–83,700[10][11] 20,882[a][3] 116

จำนวนผู้เสียชีวิต 1,000–9,999 คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา[แก้]

ปีที่เริ่มต้น ความขัดแย้ง ทวีป ประเทศ จำนวนผู้เสียชีวิตทั้งหมด จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2019 จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2020
1984 ความขัดแย้งตุรกี-เคอร์ดิสถาน เอเชีย  ตุรกี
 ซีเรีย
 อิรัก
&0000000000045000000000 45,000+[n 1] &0000000000001420000000 1,420[16][17] &0000000000000017000000 17[18]
1991 สงครามกลางเมืองโซมาเลีย แอฟริกา  โซมาเลีย
 เคนยา
&0000000000500000000000 500,000[19] &0000000000002316000000 2,637[3][b]
2002 ความไม่สงบในมาเกร็บ แอฟริกา  แอลจีเรีย
 บูร์กินาฟาโซ
 ชาด
 ลิเบีย
 มาลี
 มอริเตเนีย
 โมร็อกโก
 ไนเจอร์
 ตูนิเซีย
16,873 &0000000000004000000000 4,000+[20] &0000000000000768000000 768+[n 2]
2003 สงครามอิรัก เอเชีย  อิรัก 650,000-2,400,000[21][ไม่แน่ใจ] &0000000000001298000000 2,362<[ต้องการอ้างอิง]
2006 สงครามยาเสพติดเม็กซิโก อเมริกาเหนือ  เม็กซิโก 25,738[22] 4,903[22] 141[23][24]
2011 วิกฤตการณ์ลิเบีย แอฟริกา  ลิเบีย &0000000000029859000000 29,859–42,253[n 3] &0000000000002200000000 2,200+[29][30][31] &0000000000000156000000 156[32][33][34][35][36]

จำนวนผู้เสียชีวิต 100–999 คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา[แก้]

ปีที่เริ่มต้น ความขัดแย้ง ทวีป ประเทศ จำนวนผู้เสียชีวิตทั้งหมด จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2019 จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2020
1947 ความขัดแย้งแคชเมียร์ เอเชีย  อินเดีย
 ปากีสถาน
&0000000000044538000000 45,000–130,000+[37][c][43] &0000000000000288000000 288[n 5][d] &0000000000000029000000 45[n 6][e]
1948 ความไม่สงบในแคว้นบาลูจิสถาน เอเชีย  ปากีสถาน
 อิหร่าน
&0000000000020289000000 20,289–20,589+[n 7] &0000000000000208000000 208[52][f] &0000000000000018000000 18[52]
1960 ความไม่สงบในชายแดนภาคใต้ของประเทศไทย เอเชีย  ไทย &0000000000007053000000 7053[53] &0000000000000163000000 163[54][55]
1964 ความขัดแย้งในโคลอมเบีย อเมริกาใต้  โคลอมเบีย
 เวเนซุเอลา
 เอกวาดอร์
&0000000000220000000000 220,000[56] &ข้อผิดพลาดนิพจน์: "," เป็นอักขระที่ไม่รู้จัก 10,468[57]
1964 ความขัดแย้งอิสราเอล-ปาเลสไตน์ เอเชีย  อิสราเอล
 ปาเลสไตน์
&0000000000025000000000 25,000[58] &0000000000000159000000 159[59]
1967 การก่อความไม่สงบของกลุ่ม Naxalite–Maoist เอเชีย  อินเดีย &0000000000012877000000 12,877–14,369+[60][61] &0000000000000302000000 302[62] &0000000000000006000000 6[62]
1996 การก่อความไม่สงบของกองกำลังแนวร่วมประชาธิปไตย แอฟริกา  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก &0000000000003353000000 3,353+[n 8] &0000000000000170000000 170+[n 9] &0000000000000284000000 284 [n 10]
1998 ความขัดแย้งทางสังคมในไนจีเรีย แอฟริกา  ไนจีเรีย &0000000000017156000000 17,156[n 11] &0000000000000152000000 152[81] &0000000000000062000000 62[82][83]
1999 ความขัดแย้งอีตูรี แอฟริกา  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก &0000000000060000000000 60,000+[84] &0000000000000302000000 302+[n 12]
2004 ความไม่สงบในแคว้นไคเบอร์ปัคตูนควา เอเชีย  ปากีสถาน &0000000000045265000000 45,265+[n 13] &0000000000000130000000 130[94][95] &0000000000000020000000 20[94]
2009 การก่อความไม่สงบของกลุ่มโบโกฮะรัม แอฟริกา  ไนจีเรีย
 แคเมอรูน
 ไนเจอร์
 ชาด
&0000000000051567000000 51,567+[96][97] &0000000000000300000000 300+[n 14] &0000000000000419000000 419
2011 ความรุนแรงระหว่างชาติพันธุ์ในเซาท์ซูดาน แอฟริกา  เซาท์ซูดาน &0000000000383000000000 383,000–400,000[111][112] &0000000000000519000000 519 &0000000000000128000000 128+[113][114][115][116]
2012 ความขัดแย้งในมาลีเหนือ แอฟริกา  มาลี &0000000000003300000000 3,300+[117] &0000000000000734000000 734+[n 15]
2013 ความไม่สงบในอียิปต์ แอฟริกา  อียิปต์ &0000000000000772000000 772+[25][121] &0000000000000452000000 452+ [n 16] &0000000000000051000000 51[n 17]
2014 สงครามในดอนบัสส์ ยุโรป  ยูเครน &0000000000013000000000 12,800–13,000[122] &0000000000000119000000 119+[n 18] 39+
2017 วิกฤตการณ์ Anglophone แอฟริกา  แคเมอรูน &ข้อผิดพลาดนิพจน์: "," เป็นอักขระที่ไม่รู้จัก 3,000+[168] &0000000000000385000000 385+[n 19] &0000000000000198000000 198 [n 20]
2018 สงครามใน Catatumbo อเมริกาใต้  โคลอมเบีย
 เวเนซุเอลา
893+ &0000000000000462000000 462+[n 21]

จำนวนผู้เสียชีวิตน้อยกว่า 100 คน ในปีปัจจุบันหรือปีที่ผ่านมา[แก้]

ปีที่เริ่มต้น ความขัดแย้ง ทวีป ประเทศ จำนวนผู้เสียชีวิตทั้งหมด จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2019 จำนวนผู้เสียชีวิตในปี 2020
1922 ลัทธิแบ่งแยกดินแดนอาหรับในคูเซสถาน เอเชีย  อิหร่าน &0000000000000206000000 206–345[ต้องการอ้างอิง] &0000000000000001000000 1[177]
1946 ลัทธิแบ่งแยกดินแดนเคิร์ดในอิหร่าน เอเชีย  อิหร่าน &ข้อผิดพลาดนิพจน์: "," เป็นอักขระที่ไม่รู้จัก 13,100–35,000[n 22] &0000000000000010000000 10[179][180]
1948 ความขัดแย้งภายในพม่า เอเชีย  พม่า &0000000000130000000000 130,000[181]–210,000[182] &0000000000000084000000 84[n 23]
1954 ความไม่สงบในอินเดียตะวันออกเฉียงเหนือ เอเชีย  อินเดีย &0000000000025000000000 25,000+[181] &0000000000000034000000 34[192] &0000000000000003000000 3[192]
1963 ความขัดแย้งปาปัวตะวันตก เอเชีย  อินโดนีเซีย &0000000000150000000000 150,000–400,000[n 24] &0000000000000055000000 55[n 25][205]
1969 ความขัดแย้งโมโร เอเชีย  ฟิลิปปินส์ &0000000000120000000000 120,000[206] &0000000000000025000000 25 &0000000000000003000000 3[207][208]
1969 กบฏคอมมิวนิสต์ในฟิลิปปินส์ เอเชีย  ฟิลิปปินส์ &0000000000043388000000 43,388+[209] 5
1975 สงครามคาบินดา แอฟริกา  แองโกลา &0000000000030000000000 30,000[210] &0000000000000012000000 12[211]
1980 ความขัดแย้งภายในเปรู อเมริกาใต้  เปรู &0000000000070000000000 70,000[212] &0000000000000003000000 3[213]
1988 ความขัดแย้งนากอร์โน-คาราบัค เอเชีย  อาร์มีเนีย
 อาเซอร์ไบจาน
&0000000000027287000000 27,287+[n 26] &0000000000000005000000 5[n 27] &0000000000000002000000 2[223][224]
2009 ความไม่สงบในนอร์ธคอเคซัส ยุโรป  รัสเซีย &0000000000004053000000 4,053–4,084[n 28] &0000000000000031000000 31[n 29]
2011 ความไม่สงบในไซนาย แอฟริกา  อียิปต์ &0000000000005000000000 5,000+[25] &0000000000000077000000 77+[234]
2012 สงครามกลางเมืองสาธารณรัฐแอฟริกากลาง แอฟริกา  สาธารณรัฐแอฟริกากลาง &0000000000008000000000 8,000+[25] &0000000000000059000000 59[235] &0000000000000013000000 13[236][237]
2017 ความไม่สงบในจังหวัดกาบูแดลกาดู แอฟริกา  โมซัมบิก &0000000000000300000000 300+[n 30] &0000000000000045000000 45+[250][251] &0000000000000081000000 81[252][253][254]

จำนวนผู้เสียชีวิตตามประเทศ[แก้]

ข้อมูลแสดงประเทศที่มีจำนวนผู้เสียชีวิตจากความขัดแย้งสูงสุด 17 อันดับในปี 2014-2019

ประเทศที่มีจำนวนผู้เสียชีวิตจากความขัดแย้งสูงสุด 17 อันดับในปี 2014-2019
2014[25][255] 2015[n 31] 2016[n 32] 2017[n 33] 2018[n 34] 2019[g]
อันดับ ประเทศ ผู้เสียชีวิต ประเทศ ผู้เสียชีวิต ประเทศ ผู้เสียชีวิต ประเทศ ผู้เสียชีวิต ประเทศ ผู้เสียชีวิต ประเทศ ผู้เสียชีวิต
1  ซีเรีย Negative increase76,021  ซีเรีย positive decrease55,219  ซีเรีย positive decrease49,742  ซีเรีย positive decrease39,000  อัฟกานิสถาน Negative increase35,941  อัฟกานิสถาน Negative increase41,735
2  เซาท์ซูดาน Negative increase50,000[258]  อัฟกานิสถาน Negative increase36,345  เม็กซิโก Negative increase23,953* [259]  เม็กซิโก Negative increase31,174*  เม็กซิโก Negative increase33,341*[260]  เม็กซิโก Negative increase35,588*
3  เม็กซิโก positive decrease27,662* [261]  อิรัก Negative increase24,113  อิรัก positive decrease23,898  อัฟกานิสถาน positive decrease23,065  เยเมน Negative increase22,201  เยเมน positive decrease16,050
4  อิรัก Negative increase24,000[21][262]  เม็กซิโก positive decrease20,525*[263]  อัฟกานิสถาน positive decrease23,539  อิรัก positive decrease13,187  ซีเรีย positive decrease19,799-23,000  ซีเรีย positive decrease11,215
5  อัฟกานิสถาน Negative increase14,638  ไนจีเรีย positive decrease8,122  โซมาเลีย Negative increase5,575  พม่า Negative increase6,700+  อิรัก positive decrease4,920  ซาอุดีอาระเบีย Negative increase4,832
6  ไนจีเรีย Negative increase11,360  เยเมน Negative increase6,425  ไนจีเรีย positive decrease4,684  โซมาเลีย positive decrease4,969  ไนจีเรีย Negative increase4,850  โซมาเลีย positive decrease2,604
7  ปากีสถาน positive decrease5,519[264][265]  ยูเครน positive decrease4,344  ซูดาน Negative increase3,891  เซาท์ซูดาน positive decrease3,528  โซมาเลีย positive decrease3,862  ลิเบีย Negative increase2,200+
8  ยูเครน Negative increase4,771  โซมาเลีย positive decrease4,087  เซาท์ซูดาน Negative increase3,544  ไนจีเรีย positive decrease3,432  ซาอุดีอาระเบีย Negative increase3,509  อิรัก positive decrease1,850<
9  โซมาเลีย Negative increase4,447  ปากีสถาน positive decrease3,688[264][265]  ลิเบีย Negative increase2,865  ซูดาน positive decrease2,450  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก positive decrease1,757  มาลี positive decrease734+
10  ซูดาน positive decrease3,892  เซาท์ซูดาน positive decrease3,258  ตุรกี Negative increase2,013  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก Negative increase1,857  มาลี Negative increase1,285  อียิปต์ positive decrease529+
11  สาธารณรัฐแอฟริกากลาง Negative increase3,347  ซูดาน positive decrease3,216  ปากีสถาน positive decrease1,803[264][265]  สาธารณรัฐแอฟริกากลาง Negative increase1,757  เซาท์ซูดาน positive decrease1,166  เซาท์ซูดาน positive decrease519
12  ลิเบีย Negative increase2,825  อียิปต์ Negative increase2,836  อียิปต์ positive decrease1,707  ลิเบีย positive decrease1,564  อินเดีย Negative increase988[266]  อินเดีย positive decrease~403
13  ปาเลสไตน์ Negative increase2,365  ลิเบีย positive decrease2,706  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก positive decrease1,565  อียิปต์ positive decrease1,506  แคเมอรูน Negative increase945  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก positive decrease302+
14  เยเมน Negative increase1,500  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก Negative increase1,699  เยเมน positive decrease1,375  เอธิโอเปีย Negative increase1,445  เอธิโอเปีย positive decrease886  โคลอมเบีย positive decrease238
15  แคเมอรูน Negative increase1,366  แคเมอรูน Negative increase1,429  เอธิโอเปีย Negative increase1,114  ฟิลิปปินส์ Negative increase1,429  สาธารณรัฐแอฟริกากลาง positive decrease842  แคเมอรูน positive decrease234
16  สาธารณรัฐประชาธิปไตยคองโก positive decrease1,235  ไนจีเรีย Negative increase986  อินเดีย Negative increase905[267]  เยเมน positive decrease1,319  ปากีสถาน positive decrease736[268]  ปากีสถาน positive decrease206
17  อียิปต์ Negative increase1,176  พม่า Negative increase881  ยูเครน positive decrease902  ปากีสถาน positive decrease1,269[264][265]  ฟิลิปปินส์ positive decrease471  ไทย Negative increase163

อ้างอิง[แก้]

หมายเหตุ

  1. See [12][13][14][15]
  2. See Casualties in 2020
  3. See [25][26][27][28]
  4. See [38][39][40][41][42]
  5. See [44][45][46]
  6. See [44][45][46]
  7. See [47][48][49][50][51]
  8. See [25][63][64]
  9. See [65][66][67][68][69][70][71][72][73][74][75][76][77]
  10. See Casualties in 2020
  11. See [78][25][79][80]
  12. See [85][86][87]
  13. See [88][89][90][91][92][93]
  14. [98][99][100][101][102][103][104][105][106][107][108][109][110]
  15. See [118][119][120]
  16. See Casualties in 2019
  17. See Casualties in 2020
  18. See [123][124][125][126][127][128][129][130][131][132][133][134][135][136][137][138][139][140][141][142][143][144][145][146][147][148][149][150][151][152][153][154][155][156][157][158][159][160][161][162][163][164][165][166][167]
  19. See Casualties in 2019
  20. See Casualties in 2020
  21. See [169][170][171][172][173][174][175][176]
  22. See [178]
  23. See [183][184][185][186][187][188][189][190][191]
  24. See [193][194][195][196]
  25. [197][198][199][200][201][202][203][204]
  26. See [214][215][216][217][218]
  27. See [219][220][221][222]
  28. See [225][226][227]
  29. See [228][229][230][231][232][233]
  30. See [238][239][240][241][242][243][244][245][246][247][248][249]
  31. Data for African countries are based on ACLED, excluding riots/protests-related fatalities[25][256]
  32. Data for African countries are based on ACLED, excluding riots/protests-related fatalities[25][256]
  33. Data for African countries are based on ACLED, excluding riots/protests-related fatalities[25][64]
  34. Data for African countries are based on ACLED, excluding riots/protests-related fatalities[25][257]
  1. 16,050 in Yemen, 4,832 in Saudi Arabia
  2. 2,604 in Somalia and 33 in Kenya
  3. 45,000-100,000 in Jammu and Kashmir.[n 4]
  4. 283 in India, 5+ in Pakistan
  5. 40 in India, 0 in Pakistan
  6. 180 in Pakistan, +28 in Iran
  7. Data for African countries are based on ACLED, excluding riots/protests-related fatalities[25][257]

อ้างอิง

  1. "UCDP - Uppsala Conflict Data Program - Afghanistan". ucdp.uu.se. สืบค้นเมื่อ 2020-03-10.
  2. Dowling, Timothy C. (2 December 2014). Russia at War: From the Mongol Conquest to Afghanistan, Chechnya, and Beyond ... ISBN 9781598849486. สืบค้นเมื่อ 19 February 2015.
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 "ACLED data".
  4. Specia, Megan (2018-04-13). "How Syria's Death Toll Is Lost in the Fog of War". The New York Times. ISSN 0362-4331. สืบค้นเมื่อ 2019-03-07.
  5. "Nearly 585,000 people have been killed since the beginning of the Syrian Revolution". SOHR. 4 January 2020.
  6. January 2020: Nearly 14,000 air and ground strikes, 13 massacres, and over 1,200 people killed
  7. The highest death toll in 23 months: 1,771 persons killed across Syria in February 2020
  8. في أقل حصيلة شهرية للشهداء المدنيين منذ إنطلاقة الثورة السورية.. 103 مواطنين استشهدوا خلال شهر آذار/ مارس 2020
  9. "UCDP - Uppsala Conflict Data Program". ucdp.uu.se. สืบค้นเมื่อ 2020-03-10.
  10. Ensor, Josie (12 December 2018). "Yemen death toll 'six times higher' than estimated". The Telegraph. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019 – โดยทาง www.telegraph.co.uk.
  11. "Civilian death toll in Yemen mounting despite US assurances". Associated Press. 10 November 2018.
  12. "Turkish jets attack PKK militants". Archived from the original on 14 March 2012.
  13. Los Angeles Times TURKEY: Kurdish teenager convicted as terrorist for attending demonstration
  14. "Humanitarian Law Project v. U.S. Dept. of Justice" (PDF). สืบค้นเมื่อ 21 March 2011.
  15. "Turkey, US, and the PKK". Kurdishaspect.com. Archived from the original on 13 April 2016. สืบค้นเมื่อ 21 March 2011.
  16. "Turkey's PKK Conflict: The Rising Toll". www.crisisgroup.be. สืบค้นเมื่อ 4 October 2019.
  17. "قوات سوريا الديمقراطية تواصل تمشيط القرى والمواقع التي تقدمت إليها الفصائل الموالية لتركيا بأطراف عين عيسى".
  18. https://www.crisisgroup.org/content/turkeys-pkk-conflict-visual-explainer
  19. "Twentieth Century Atlas – Death Tolls and Casualty Statistics for Wars, Dictatorships and Genocides". Necrometrics. สืบค้นเมื่อ 19 February 2015.
  20. "VUN envoy: Terrorist attacks surging in Sahel and West Africa". apnews.com. สืบค้นเมื่อ 10 March 2020.
  21. 21.0 21.1 "Salon". Salon.
  22. 22.0 22.1 "UCDP - Uppsala Conflict Data Program". ucdp.uu.se. สืบค้นเมื่อ 2020-03-10.
  23. "Arranque violento en Guanajuato más de 100 asesinatos dolosos". www.milenio.com. สืบค้นเมื่อ 2020-02-20.
  24. "Van 41 homicidios en 8 días en Tijuana". ZETA - Libre como el viento (in สเปน). สืบค้นเมื่อ 2020-02-20.
  25. 25.00 25.01 25.02 25.03 25.04 25.05 25.06 25.07 25.08 25.09 25.10 25.11 "ACLED Version 6 (1997–2015)". Armed Conflict Location & Event Data Project. Archived from the original on 18 January 2016. สืบค้นเมื่อ 13 January 2015.
  26. "Libyan revolution casualties lower than expected, says new government". The Guardian. 8 January 2013. "4,700 rebel supporters died and 2,100 are missing, with unconfirmed similar casualty figures on the opposing side"
  27. Kuperman, Alan (March–April 2015). "Obama's Libya Debacle". Foreign Affairs. "the conflict killed at least 500 people a year in 2012 and 2013"
  28. "Violent Deaths in 2014 & 2015". Libya Body Count. สืบค้นเมื่อ 10 October 2015.
  29. Libya, World Health Organization in [WHOLIBYA] (2019-07-05). "بلغ عدد ضحايا الهجوم الذي وقع هذا الأسبوع على مركز للمهاجرين في #تاجورا 53 قتيلاً و 130 جريحًا ، مما يجعل إجمالي عدد ضحايا الصراع في #طرابلس حوالي 1000 قتيل وأكثر من 5000 جريح. تحث منظمة الصحة العالمية على إيجاد حل سريع وسلمي حتى يكون جميع الأشخاص في ليبيا في مأمن من الأذى.pic.twitter.com/fiEmh900WW" (ทวีต) (in อาหรับ). สืบค้นเมื่อ 2019-07-05 – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  30. "Death toll of fighting in Libyan capital rises to 1,093: WHO - Xinhua | English.news.cn". www.xinhuanet.com.
  31. "Air raids in Libyan capital kill five: ministry". thisismoney.co.uk. 2 December 2019.
  32. "Libya conflict: Tripoli military school suffers deadly air strike". BBC. 5 January 2020. สืบค้นเมื่อ 2020-01-26.
  33. "Turkish-backed mercenaries continue to be killed in Libya and Information about field executions carried out by them near Tripoli". syriahr.com. 16 January 2020. สืบค้นเมื่อ 2020-01-26.
  34. https://ahvalnews-com.cdn.ampproject.org/c/s/ahvalnews.com/libya/three-turkish-soldiers-killed-libya-haftars-forces-advance-misrata?amp. Missing or empty |title= (help)
  35. "Libya peace talks to go ahead in Berlin despite ceasefire setback". The Guardian. 14 January 2020. สืบค้นเมื่อ 2020-01-26.
  36. https://unsmil.unmissions.org/one-year-destructive-war-libya-unsmil-renews-calls-immediate-cessation-hostilities-and-unity-combat. Missing or empty |title= (help)
  37. "Fatalities in Terrorist Violence 1988 – 2018". South Asia Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 31 December 2016.
  38. "India revises Kashutmiris death toll to 47,000". Hindustan Times. สืบค้นเมื่อ 5 December 2014.
  39. "Kashmir Insurgency". UCDP. สืบค้นเมื่อ 4 May 2019.
  40. "40,000 - 100,00 people killed in Kashmir". Tribune. สืบค้นเมื่อ 4 May 2019.
  41. "Kashmir: Conflict profile". Peace Insight. สืบค้นเมื่อ 23 May 2019. Since the 1989 insurgency … there are estimated to be at least 70,000 dead …
  42. Aijaz Hussain (20 May 2019). "Kashmir group seeks UN probe into torture by India troops". Associative Press. สืบค้นเมื่อ 23 May 2019. … escalated the conflict into a full-blown armed rebellion in 1989. … Since then, about 70,000 people have been killed in the conflict.
  43. Facts Under Ground (รายงาน). Association of Parents of Disappeared Persons (APDP). 2008. https://jkccs.files.wordpress.com/2017/05/facts-under-ground-first-report-on-mass-graves-in-kashmir.pdf. 
  44. 44.0 44.1 "Datasheet - Jammu & Kashmir". South Asian Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  45. 45.0 45.1 "Datasheet - Azad Kashmir". South Asian Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  46. 46.0 46.1 "Datasheet - Gilgit Baltistan". South Asian Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  47. "Minor Atrocities of the Twentieth Century". Users.erols.com. สืบค้นเมื่อ 14 October 2014.
  48. "Balochistan Assessment – 2017". South Asia Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 27 November 2017.
  49. FULCHER Ray. "[Europe Solidaire Sans Frontières] Balochistan: Pakistan's internal war". สืบค้นเมื่อ 26 February 2015.
  50. "Jundallah: Iran's Sunni rebels". Al Jazeera. 20 June 2010.
  51. Kiyya Baloch (27 March 2015). "Chinese Operations in Balochistan Again Targeted by Militants". The Diplomat.
  52. 52.0 52.1 "Datasheet - Balochistan". South Asian Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 10 January 2018.
  53. "Deep South Watch Summary of Incidents October 2019". Deep South Watch. 6 November 2019. สืบค้นเมื่อ 6 November 2019.
  54. "Deep South Watch Database". Deep South Watch. 6 November 2019. สืบค้นเมื่อ 6 November 2019.
  55. Beech, Hannah; Jirenuwat, Ryn (6 November 2019). "15 Killed in Southern Thailand in the Worst Violence in Years". The New York Times.
  56. "Report says 220,000 died in Colombia conflict". Al Jazeera. 25 July 2013.
  57. 17 SOCIAL LEADERS ASSASSINATED SO FAR THIS YEAR IN COLOMBIA
  58. Marshall, Monty G. (15 June 2017). "Major Episodes of Political Violence 1946–2016". Center for Systemic Peace. สืบค้นเมื่อ 1 January 2018.
  59. "Deaths and Injuries in Israel-Palestine since 2000". israelpalestinetimeline.org. สืบค้นเมื่อ 2020-01-07.
  60. Al Jazeera Correspondent. "India's Silent War". สืบค้นเมื่อ 26 February 2015.
  61. cover Archived 3 February 2013 at the Wayback Machine.
  62. 62.0 62.1 "Datasheet - Maoist Insurgency". South Asian Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 25 October 2018.
  63. "Rebels kill 15 peacekeepers in Congo in worst attack on U.N. in recent". 8 December 2017. สืบค้นเมื่อ 10 December 2017 – โดยทาง Reuters.
  64. 64.0 64.1 "Realtime Data (2017)". ACLED.
  65. "10 civilians, children killed in east DRC". Daily Nation. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  66. "Gunmen kill 10 civilians, children in DR Congo".
  67. "ADF attack in Beni kills 10, DR Congo army says". The Defense Post. 9 January 2019.
  68. "ACLED Regional Overview – Africa (29 January 2019) - Democratic Republic of the Congo". ReliefWeb.
  69. "mediacongo.net - Actualités - Beni : 3 morts dans une embuscade des rebelles présumés ADF". www.mediacongo.net.
  70. "DR Congo army says 4 militiamen killed, hostages released". ewn.co.za.
  71. "Ranger killed in park attack in Democratic Republic of Congo". UPI.
  72. "6 Christians Killed, 470 Flee in Congo Attack - Open Doors USA - Open Doors USA". www.opendoorsusa.org.
  73. "Islamic State claims attacks on DR Congo army, UN; FARDC says 26 ADF fighters killed". The Defense Post. 30 May 2019.
  74. "Attack in DRC kills at least 13 civilians in Ebola zone".
  75. "Ebola region rocked by more violence as new funds announced". CIDRAP.
  76. "DR Congo: At least 19 killed in new rebel attack near Beni". Aljazeera. 27 November 2019.
  77. "More than dozen killed in eastern DR Congo rebel attack". Aljazeera. 15 December 2019.
  78. John Campbell. "Nigeria Security Tracker". Council on Foreign Relations. สืบค้นเมื่อ 9 January 2014.
  79. "Social Violence in Nigeria". Connect SAIS Africa. สืบค้นเมื่อ 11 July 2015.
  80. "Nigeria: Police Lose 6 As Herdsmen Behead Woman, Kill 30 in 3 Years". allAfrica. สืบค้นเมื่อ 14 May 2015.
  81. "Nigeria — Herdsmen and Farmers Clash in Adamawa Flash Report". displacement.iom.int. 26 November 2019.
  82. "Violence in Plateau State, Nigeria Escalates with more Muslim Fulani Herdsmen Attacks". 30 January 2020.
  83. "Suspected Boko Haram Fighters Kill at Least 30 in Nigeria". The New York Times. 10 February 2020.
  84. Karen Allen (2006-11-30). "Eastern DR Congo rebels to disarm". BBC News. Archived from the original on 2019-02-02.
  85. "UPDATE 1-Survivors recall horror of Congo ethnic attacks". Reuters. 18 June 2019 – โดยทาง af.reuters.com.
  86. "Ituri : les FARDC ont neutralisé 38 miliciens à Mambasa en deux mois". Radio Okapi. 2 April 2019.
  87. Reporter, Our. "Congo militia kill 14 in Ituri region | edge".
  88. "Khyber Pakhtunkhwa Assessment - 2017". South Asia Terrorism Portal. Archived from the original on 1 December 2017. สืบค้นเมื่อ 24 November 2017.
  89. "FATA Assessment - 2017". South Asia Terrorism Portal. Archived from the original on 9 November 2017. สืบค้นเมื่อ 24 November 2017.
  90. "Fatalities in Pakistan Region Wise: 2017". South Asia Terrorism Portal. Archived from the original on 23 February 2017. สืบค้นเมื่อ 25 November 2017.
  91. "FATA Assessment - 2017 to present". South Asia Terrorism Portal. Archived from the original on 17 April 2019. สืบค้นเมื่อ 17 April 2019.
  92. "KHYBER Assessment - 2017 to present". South Asia Terrorism Portal. Archived from the original on 17 April 2019. สืบค้นเมื่อ 17 April 2019.
  93. "Fatalities in Pakistan Region Wise: 2018". South Asia Terrorism Portal. Archived from the original on 10 January 2018. สืบค้นเมื่อ 10 January 2018.
  94. 94.0 94.1 "fata datasheet". satp.org. สืบค้นเมื่อ 2019-05-04.
  95. "KPK datasheet". satp.org. สืบค้นเมื่อ 2019-05-04.
  96. "Boko Haram in Nigeria". Council on Foreign Relations. สืบค้นเมื่อ 14 February 2017.
  97. "Have over 13,000 people been killed in Nigeria's insurgency? The claim is broadly correct". Africa Check. 14 October 2014. "The available data suggests that as few 9,000 and as many as 17,500 people have died in the insurgency. The latter figure includes killings by both Boko Haram and the Nigerian military."
  98. [1]
  99. "Boko Haram kills two Nigerian soldiers in ambush". 4 January 2019. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  100. siteadmin (8 January 2019). "Three, Including Islamic Cleric, Killed In Borno As Hundreds Flee From Boko Haram Attack". Sahara Reporters. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  101. "Nigeria: 10 killed as Boko Haram storms military base". www.aa.com.tr. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  102. Published. "Boko Haram insurgents kill six soldiers near Buratai's village". สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  103. "Nigeria: MSF says 14 killed and aid affected after Boko Haram attack on Rann". The Defense Post. 16 January 2019. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  104. "Nigeria: Islamic State claims 'tens' of military casualties in two Lake Chad attacks". The Defense Post. 11 September 2019.
  105. "Cameroon soldiers killed in 'Boko Haram' attack near Fotokol". The Defense Post. 15 September 2019.
  106. "ISWAP fighters kill Nigeria troops in clashes near Jakana". The Defense Post. 20 October 2019.
  107. "Twelve Niger soldiers killed in probable Boko Haram attack". SABC News - Breaking news, special reports, world, business, sport coverage of all South African current events. Africa's news leader. 31 October 2019.
  108. "Cameroon: Attack in Far North leaves two dead". Garda. 7 November 2019.
  109. "7 Killed in Nigeria Jihadist Attack on Christmas Eve | Voice of America - English".
  110. "Nigeria condemns executions of captives held by extremists". 27 December 2019.
  111. "South Sudan's civil war has caused 400,000 deaths". The National. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  112. Specia, Megan (26 September 2018). "383,000: Estimated Death Toll in South Sudan's War". The New York Times. สืบค้นเมื่อ 19 February 2019.
  113. "Dozens killed in violence in Sudan's West Darfur state | News | al Jazeera".
  114. "UN says clashes in Sudan's Darfur displace 40,000". 7 January 2020.
  115. "Sudanese activists say clashes kill 9 in eastern port city". 4 January 2020.
  116. "UN says death toll from tribal clashes in Abyei reached 32". 23 January 2020.
  117. "American commandos face complicated mission in Mali". Military Times. 18 September 2017. สืบค้นเมื่อ 30 October 2017.
  118. "UN: More than 130 killed in Mali ethnic attack on Fulani village". www.aljazeera.com. สืบค้นเมื่อ 7 May 2019.
  119. "Dozens of troops killed, scores missing after raids on Mali bases". www.aljazeera.com.
  120. Welle (dw.com), Deutsche. "Mali attack kills dozens of soldiers | DW | 02.11.2019". DW.COM.
  121. "Sisi says suicide bomber behind church attack in Egypt". Reuters. 12 December 2016. สืบค้นเมื่อ 18 December 2016.
  122. "Donbas war death toll rises up to nearly 13,000 – UN". UNIAN. 21 January 2019. สืบค้นเมื่อ 21 January 2019.
    ООН: Жертвами конфлікту на Сході України стали майже 13 тисяч людей
  123. "72 Ukrainian soldiers killed in Russia's war this year". Kyiv Post. 30 August 2019.
  124. By noon of 2 September four ceasefire violations were registered with no further casualties on the Ukrainian side; the fire was returned on all occasions.
  125. "Зведення станом на 07:00 3 вересня 2019 року" [Information as of 3 September 2019 07:00 am]. www.mil.gov.ua (in ยูเครน). MoD. 3 September 2019. สืบค้นเมื่อ 3 September 2019.
  126. "ООС: сводные данные – 03 сентября 2019" [JFO – Summary information as of 3 September 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 3 September 2019. สืบค้นเมื่อ 3 September 2019. Posted By: Galat 13:01 03/09/2019
  127. "Зведення станом на 07:00 05 вересня 2019 року" (in ยูเครน). MoD. 5 September 2019. สืบค้นเมื่อ 5 September 2019.
  128. "Экстренное заявление НМ ДНР". Официальный сайт ДНР (in รัสเซีย). 2019-09-04. สืบค้นเมื่อ 2019-09-05.
  129. "Зведення станом на 07:00 06 вересня 2019 року" (in ยูเครน). MoD. 2019-09-06. สืบค้นเมื่อ 2019-09-06.
  130. "Щоденне зведення Міноборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об'єднаних сил" [Daily information of the Ministry of Defense of Ukraine on the situation in the area of the operation of the Joint forces]. www.mil.gov.ua (in ยูเครน). MoD. 6 September 2019. สืบค้นเมื่อ 6 September 2019.
  131. "Зведення станом на 07:00 12 вересня 2019 року" (in ยูเครน). MoD. 2019-09-12. สืบค้นเมื่อ 2019-09-12.
  132. "ООС: сводные данные – 12 сентября 2019" [JFO – Summary information as of 12 September 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 12 September 2019. สืบค้นเมื่อ 12 September 2019. Posted By: Galat 12:57 12/09/2019
  133. "Оперативная сводка за сутки с 11 на 12 сентября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-09-14.
  134. "ООС: сводные данные – 13 сентября 2019" [JFO – Summary information as of 13 September 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 13 September 2019. สืบค้นเมื่อ 13 September 2019. Posted By: Galat 12:58 13/09/2019
  135. "За неделю в результате украинской агрессии четыре человека погибли, восемь - ранены - аппарат омбудсмена". Официальный сайт ДНР (in รัสเซีย). 2019-09-14. สืบค้นเมื่อ 2019-09-15.
  136. "ООС: сводные данные – 14 сентября 2019" [JFO – Summary information as of 14 September 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 14 September 2019. สืบค้นเมื่อ 14 September 2019. Posted By: Galat 13:06 14/09/2019
  137. "ООС: сводные данные – 17 сентября 2019" [JFO – Summary information as of 17 September 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 17 September 2019. สืบค้นเมื่อ 17 September 2019. Posted By: Galat 13:07 17/09/2019
  138. "Оперативная сводка за сутки с 16 на 17 сентября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-09-18.
  139. "ООС: сводные данные – 18 сентября 2019" [JFO – Summary information as of 18 September 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 18 September 2019. สืบค้นเมื่อ 18 September 2019. Posted By: Galat 13:03 18/09/2019
  140. "Вечірній брифінг пресцентру Об'єднаних сил" (in ยูเครน). MoD. 24 September 2019. สืบค้นเมื่อ 24 September 2019.
  141. "В зоне обстрела со стороны ВФУ оказались Горловка, Ясиноватая, Спартак, г. Донецк, Александровка, Докучаевск, Коминтерново, Ленинское - - Представительство ДНР в СЦКК | Официальный сайт ДНР" (in รัสเซีย). 2019-09-25. สืบค้นเมื่อ 2019-09-25.
  142. "Оперативная сводка за сутки с 24 на 25 сентября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-09-25.
  143. "ЛНР насчитала четыре обстрела за сутки со стороны ВСУ". www.mk.ru (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-09-27.
  144. "Щоденне зведення Міноборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об'єднаних сил" [Daily information of the Ministry of Defense of Ukraine on the situation in the area of the operation of the Joint forces] (in ยูเครน). MoD. 28 September 2019. สืบค้นเมื่อ 28 September 2019.
  145. "online СЦКК ДНР - 29 September entry". Telegram. สืบค้นเมื่อ 2019-09-29.
  146. "Report | Status | As of 30 September 2019". www.osce.org. OSCE. สืบค้นเมื่อ 2019-10-05. So far this year the Mission has also recorded 27 cases of natural deaths of people waiting at or passing through checkpoints along the contact line, including two cases on 19 and 21 September.
  147. "ООС: сводные данные – 04 октября 2019" [JFO – Summary information as of 4 October 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 4 October 2019. สืบค้นเมื่อ 4 October 2019. Posted By: Galat 12:55 04/10/2019
  148. "Вечірній брифінг пресцентру Об'єднаних сил" (in ยูเครน). MoD. 6 October 2019. สืบค้นเมื่อ 6 October 2019.
  149. "ООС: сводные данные – 10 октября 2019" [JFO – Summary information as of 10 October 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 10 October 2019. สืบค้นเมื่อ 10 October 2019. Posted By: Galat 12:53 10/10/2019
  150. "ООС: сводные данные – 09 октября 2019" [JFO – Summary information as of 11 October 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 11 October 2019. สืบค้นเมื่อ 11 October 2019. Posted By: Galat 12:47 11/10/2019
  151. "Вечірній брифінг пресцентру Об'єднаних сил" (in ยูเครน). MoD. 15 October 2019. สืบค้นเมื่อ 15 October 2019.
  152. "Оперативная сводка за сутки с 16 на 17 октября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-10-18.
  153. "Зведення станом на 07:00 21 жовтня 2019 року" [Information as of 07:00 am 23 October 2019] (in ยูเครน). MoD. 23 October 2019. สืบค้นเมื่อ 23 October 2019.
  154. "Зведення Міноборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об'єднаних сил" (in ยูเครน). MoD. 23 October 2019. สืบค้นเมื่อ 23 October 2019.
  155. "Оперативная сводка по состоянию на 18.00 30 октября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-10-31.
  156. "Оперативная сводка за сутки с 30 на 31 октября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-10-31.
  157. "Оперативная сводка за сутки с 31 октября на 1 ноября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-11-01.
  158. "На Трудовских ВФУ обстрелом повредили еще один дом — Представительство ДНР в СЦКК | Официальный сайт ДНР" (in รัสเซีย). 2019-11-04. สืบค้นเมื่อ 2019-11-04.
  159. "Оперативная сводка за сутки с 4 на 5 ноября". Народная милиция ЛНР | Официальный сайт (in รัสเซีย). สืบค้นเมื่อ 2019-11-05.
  160. "ООС: сводные данные – 07 ноября 2019" [JFO – Summary information as of 7 November 2019]. mediarnbo.org (in รัสเซีย). NSDC. 7 November 2019. สืบค้นเมื่อ 7 November 2019. Posted By: Galat 13:49 07/11/2019
  161. "За уточненою інформацією чергового Головного Військово-медичного управління на технічній території Центральної артбази забезпечення боєприпасами зазнали поранень 4 військовослужбовців-саперів" (in ยูเครน). MoD. 2019-11-16. สืบค้นเมื่อ 2019-11-16.
  162. "online СЦКК ДНР". Telegram. สืบค้นเมื่อ 2019-11-17.
  163. "Виступ речника Міноборони щодо ситуації в районі проведення операції Об'єднаних сил" (in ยูเครน). MoD. 17 November 2019. สืบค้นเมื่อ 17 November 2019.
  164. "Операція об'єднаних сил / Joint forces operation | Вечірній брифінг прес-центру Об'єднаних сил" (in ยูเครน). Press-centre of the JFO HQ. 21 November 2019. สืบค้นเมื่อ 21 November 2019.
  165. "Виступ речника Міноборони щодо ситуації в районі проведення операції Об'єднаних сил" [Statement by a Defence Ministry spokesman on the situation in the area of the Joint Forces operation] (in ยูเครน). MoD. 23 November 2019. สืบค้นเมื่อ 23 November 2019.
  166. "Операція об'єднаних сил / Joint forces operation | Вечірній брифінг пресцентру Об'єднаних сил 29.11.2019" (in ยูเครน). Press-centre of the JFO HQ. 29 November 2019. สืบค้นเมื่อ 29 November 2019.
  167. "Щоденне зведення Міноборони України щодо обстановки в районі проведення операції Об'єднаних сил" [Daily information of the Ministry of Defence of Ukraine on the situation in the area of the operation of the Joint forces] (in ยูเครน). MoD. 30 November 2019. สืบค้นเมื่อ 30 November 2019.
  168. "Cameroon's Anglophone Dialogue: A Work in Progress". 26 September 2019.
  169. ""Pácora" habría muerto en combate con el Ejército", TV San Jorge (in อังกฤษ), สืบค้นเมื่อ 2019-08-14
  170. 60 homicidios en lo corrido del año en Tibú. YouTube (in Spanish). TV San Jorge. 6 August 2019. สืบค้นเมื่อ 14 August 2019.CS1 maint: unrecognized language (link)
  171. Asesinado habitantre de calle en el Mercado Público. YouTube (in Spanish). TV San Jorge. 13 August 2019. สืบค้นเมื่อ 14 August 2019.CS1 maint: unrecognized language (link)
  172. "Joven venozolano asesinado". YouTube (in Spanish). TV San Jorge. 12 August 2019. สืบค้นเมื่อ 14 August 2019.CS1 maint: unrecognized language (link)
  173. "Asesinado de varios impactos de bala en Convención". Youtube (in Spanish). TV San Jorge. 12 August 2019. สืบค้นเมื่อ 14 August 2019.CS1 maint: unrecognized language (link)
  174. "Investigan caso de triple homicidio en Ocaña" (in Spanish). TV San Jorge. 8 August 2019. สืบค้นเมื่อ 14 August 2019.CS1 maint: unrecognized language (link)
  175. "Quince personas murieron de manera violenta en el mes de julio" [Fifteen people died violently in the month of July] (in Spanish). TV San Jorge. 2 August 2019. สืบค้นเมื่อ 14 August 2019.CS1 maint: unrecognized language (link) (15 supposed natural or accidental deaths with later investigation proving not)
  176. "Cifras del conflicto que estremecen el Catatumbo" (in Spanish). TV San Jorge. 30 July 2019. สืบค้นเมื่อ 14 August 2019.CS1 maint: unrecognized language (link)
  177. "Protests erupt in Ahwaz after popular dissident poet dies in Iranian hospital". 10 November 2019.
  178. "Iran/Kurds (1943–present)". สืบค้นเมื่อ 23 January 2016.
    "The Human Rights of Kurds in the Islamic Republic of Iran" (PDF). April 2000. Archived from the original (PDF) on 7 August 2011.
    Iran–PJAK conflict#Casualties
  179. Kurdistan24. "Iranian guard killed in clashes near Kurdistan Region border". Kurdistan24. สืบค้นเมื่อ 7 May 2019.
  180. "Iran Says Killed Five Suspected Terrorists Near Iraqi Border". RadioFreeEurope/RadioLiberty.
  181. 181.0 181.1 "Modern conflicts database: alternative estimates for death tolls" (PDF). University of Massachusetts Amherst, Political Economy Research Institute. April 2007. Archived from the original (PDF) on 11 October 2008. สืบค้นเมื่อ 21 March 2011.
  182. "De re militari: muertos en Guerras, Dictaduras y Genocidios". สืบค้นเมื่อ 22 October 2014.
  183. Emont, Jon; Myo, Myo (4 January 2019). "Buddhist Violence Portends New Threat to Myanmar". Wall Street Journal. สืบค้นเมื่อ 5 January 2019.
  184. "13 policemen die in Rakhine rebel attacks". The Straits Times. 5 January 2019. สืบค้นเมื่อ 5 January 2019.
  185. Soe, Aung Naing (10 March 2019). "Myanmar says 9 police killed in Arakan Army attack". AP NEWS. สืบค้นเมื่อ 20 July 2019.
  186. "One officer and 20 soldiers killed in AA clash". Mizzima. 10 April 2019. สืบค้นเมื่อ 20 July 2019.
  187. "3 killed in rocket attack on army tugboat in western Myanmar". Xinhua. 23 June 2019. สืบค้นเมื่อ 22 July 2019.
  188. Myint, Moe (22 July 2019). "Army Officer, 2 Navy Personnel Killed in AA Rocket Attack in Rakhine". The Irrawaddy. สืบค้นเมื่อ 22 July 2019.
  189. "Myanmar army kills 13 in attack on Rakhine rebels". Agence France Presse via The Guardian. 19 January 2019. สืบค้นเมื่อ 22 July 2019.
  190. "Myanmar rebels kill over a dozen in attack in Shan state". www.aljazeera.com.
  191. "Three Myanmar Soldiers Killed as TNLA Attacks Army Convoy in Northern Shan State". The Irrawaddy. 9 October 2019.
  192. 192.0 192.1 "Datasheet - Insurgency North East". South Asian Terrorism Portal. สืบค้นเมื่อ 25 October 2018.
  193. Free West Papua Archived 27 February 2013 at the Wayback Machine.
  194. Welcome to West Papua's War with Indonesia – Newsweek and The Daily Beast Archived 16 April 2013 at the Wayback Machine.
  195. "Autonomy isn't independence". June 2010. สืบค้นเมื่อ 26 February 2015.
  196. "No Man's Island". 17 July 2011. สืบค้นเมื่อ 15 August 2016.
  197. Post, The Jakarta. "TNI soldiers killed in clash with West Papua liberation army". The Jakarta Post. สืบค้นเมื่อ 7 May 2019.
  198. "Baku tembak Polisi-OPM di Papua kembali menelan korban: 'Kalau perang terus, korban terus berjatuhan'" [Police-OPM shootout in Papua again takes its toll: 'If the war continues, victims continue to fall']. BBC News (in Indonesian). 21 March 2019. สืบค้นเมื่อ 7 May 2019.CS1 maint: unrecognized language (link)
  199. "Indonesian soldiers clash with rebels in Papua, 1 soldier dead - Xinhua | English.news.cn". www.xinhuanet.com.
  200. "Police Detective Found Dead After Taken Hostage by Armed Group in Papua". Jakarta Globe.
  201. "West Papua rebel shot dead as protests continue". RNZ. 26 August 2019.
  202. "Up to seven dead in West Papua as protest turns violent". 29 August 2019 – โดยทาง www.theguardian.com.
  203. "Indonesia says three killed in shootout with Papua separatists". Reuters. 19 September 2019 – โดยทาง www.reuters.com.
  204. Smith, Nicola (24 September 2019). "At least 30 dead in Papua after protesters set fire to government buildings". The Telegraph – โดยทาง www.telegraph.co.uk.
  205. "Soldier Killed by Gunmen on Papua New Guinea Border".
  206. "The Mindanao Conflict in the Philippines: Roots, Costs, and Potential Peace Dividend" (PDF). สืบค้นเมื่อ 21 March 2011.
  207. "2 Abu Sayyaf members killed in Sulu clash with military".
  208. "Suspected IS-linked Bomb Expert Killed in Southern Philippines, Military Says".
  209. "Guide to the Philippines conflict". BBC News. 10 August 2007. สืบค้นเมื่อ 8 February 2015.
  210. "Angola-Cabinda(1994–2006)". Project Ploughshares. สืบค้นเมื่อ 26 February 2015.
  211. "Confrontos entre FLEC/FAC e tropas angolanas em Cabinda provocam 12 mortos" (in โปรตุเกส). สืบค้นเมื่อ 19 January 2019.
  212. "Peru Shining Path Arrests: 24 Seized". BBC News. 10 April 2014. สืบค้นเมื่อ 9 December 2014.
  213. "Killing of three soldiers by Shining Path insurgents in Peru underlines continued sporadic threat to security forces". janes.com. สืบค้นเมื่อ 2019-07-16.
  214. de Waal, Thomas (2003). Black Garden: Armenia and Azerbaijan Through Peace and War. New York: New York University Press. p. 285. ISBN 9780814719459.
  215. Winds of Change in Nagorno Karabakh Archived 6 December 2011 at the Wayback Machine.. Euronews. 28 November 2009.
  216. "SOFA not sitting well in Iraq". Asia Times. 2 December 2008. สืบค้นเมื่อ 23 October 2010.
  217. Uppsala Conflict Data Program, Republic of Nagorno-Karabakh – civilians, viewed 3 May 2013
  218. "Azerbaijani Soldier Shot Dead by Armenian Forces". Naharnet. สืบค้นเมื่อ 22 October 2014.
  219. "One Soldier Killed, 2 Wounded by Azerbaijani Fire in Armenia". 29 July 2019.
  220. "Armenian Soldier Killed in Artsakh from Azerbaijani Fire". 13 June 2019.
  221. "Armenian forces kill Azerbaijani soldier". menafn.com.
  222. "Fatal frontline shootings heighten tensions between Armenia and Azerbaijan". Eurasianet.
  223. "Armenia kills Azerbaijani soldier ahead of Munich Security Conference". 17 February 2020.
  224. "Armenia, Azerbaijan Trade Accusations over Deadly Border Fighting".
  225. 235 killed (2009),[2] 225 killed (2010),[3] 190–207 killed (2011),[4]"Two Hundred Law Enforcement Personnel Killed in N. Caucasus in 2011". Archived from the original on 21 September 2013. สืบค้นเมื่อ 27 August 2013. 211 killed (2012),[5] 127 killed (2013),[6] Archived 14 February 2015 at the Wayback Machine. 41–55 killed (2014),[7] [8] 18 killed (2015),[9] Archived 2 June 2016 at the Wayback Machine. 32 killed (2016),[10] total of 1,079–1,110 reported killed
  226. 270 killed and 453 captured (2009),[11] Archived 20 September 2011 at the Wayback Machine. 349 killed and 254 captured (2010),[12] 384 killed and 370 captured (2011),[13] 391 killed and 461 captured (2012),[14] 260 killed (2013),[15] and 88 captured [16] 259 killed and 445 captured (2014),[17] 172 killed (2015),[18] 162 killed and 377 captured (2016),[19] [20] total reported 2,247 killed and 2,448 captured
  227. 356 killed (2010–2011),[21] 78 killed (2012),"Russian Forces Kill Three Militants in North Caucasus". Archived from the original on 1 October 2013. สืบค้นเมื่อ 24 September 2013. 104 killed (2013),[22] Archived 14 February 2015 at the Wayback Machine. 37 killed (2014),[23] 19 killed (2015),[24] Archived 2 June 2016 at the Wayback Machine. 32 killed (2016),[25] total of 602 reported killed
  228. "21 people fell victim to armed conflict in Northern Caucasus in Q1 of 2019". Caucasian Knot. 9 September 2019. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  229. "In Quarter 2 of 2019, 10 people fell victim to armed conflict in Northern Caucasus". Caucasian Knot. 14 September 2019. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  230. "In 3rd quarter of 2019, seven persons fell victim to armed conflict in Northern Caucasus". Caucasian Knot. 18 December 2019. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  231. "In October 2019, no victims of armed conflict were registered in Northern Caucasus". Caucasian Knot. 15 December 2019. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  232. "In November 2019, no victims of armed conflict were registered in Northern Caucasus". Caucasian Knot. 15 December 2019. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  233. "In December 2019, six persons fell victim to armed conflict in Northern Caucasus". Caucasian Knot. 17 January 2020. สืบค้นเมื่อ 6 February 2020.
  234. "Militants kill seven Egyptian soldiers in Sinai: Report". Middle East Eye.
  235. "At least 50 killed in armed group attack on villages in CAR: UN". www.aljazeera.com.
  236. "CAR says 12 rebels killed in clash with UN troops | News | al Jazeera".
  237. https://apnews.com/42ee9391887071ac3a694d437d10d4ab. Missing or empty |title= (help)
  238. "ISS Today: Mozambique's first Islamist attacks shock the region". Daily Maverick. 11 October 2017. Archived from the original on 19 December 2017. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  239. "Mais um ataque em Mocimboa da Praia". Voz da América Portugues (in โปรตุเกส). 4 December 2017. Archived from the original on 26 December 2017. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  240. "50 Killed As Police Attack Islamic Terrorists In Mocimboa De Praia Mozam". Mozambique. Archived from the original on 2 January 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  241. "Novo ataque de grupo armado faz cinco mortos no nordeste de Moçambique" (in โปรตุเกส). 15 January 2018. Archived from the original on 16 January 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  242. "Mozambique: Three Islamist Attacks Reported Over Weekend". Agencia de Informacao de Mocambique (Maputo). 25 April 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  243. "Mozambique 'jihadists behead' villagers". BBC News. 29 May 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  244. "Al Shabaab moçambicano mata mais 12 civis em Cabo Delgado; Presidente Nyusi mudo". Verdade Online (in โปรตุเกส). 6 June 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  245. "At least 7 killed in machete attack in Mozambique, police say". Africa News. 5 June 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  246. "Al menos 6 muertos en un nuevo ataque yihadista en el norte de Mozambique". La Vanguardia (in โปรตุเกส). 7 June 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  247. "Mozambique: Four dead in new terrorist attack in Changa, Nangade district – AIM report". Club of Mozambique. 12 June 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  248. "Breaking: Insurgents wreak death and destruction in Nathuko, Macomia – Mozambique". Club of Mozambique. 12 June 2018. สืบค้นเมื่อ 14 June 2018.
  249. "12 killed in jihadist attacks in Mozambique". News 24. 25 September 2019. สืบค้นเมื่อ 26 September 2019.
  250. "Mozambique: Bus attacked, passengers murdered - AIM report".
  251. "Mozambique: Several killed in truck attacks in Cabo Delgado November 1–2". Garda. 4 November 2019.
  252. "Mozambique: Attack on military base leaves 22 dead in Cabo Delgado province January 23".
  253. "7 beheaded by extremists in Mozambique's gas-rich north". 7 February 2020.
  254. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_terrorist_incidents_in_April_2020. Missing or empty |title= (help)
  255. "Death Toll in 2014's Bloodiest Wars Sharply Up on Previous Year" (PDF). Project for the Study of the 21st Century. 17 March 2015.
  256. 256.0 256.1 "Realtime Data (2016)". ACLED. Archived from the original on 18 January 2016. Unknown parameter |deadurl= ignored (help)
  257. 257.0 257.1 "Realtime Data". ACLED.
  258. "South Sudan is dying, and nobody is documenting these deaths". Agence France Presse. 11 March 2016.
  259. "El Economista | En 2016 se registraron 23,953 homicidios en México". www.eleconomista.com.mx (in สเปน). สืบค้นเมื่อ 2018-09-30.
  260. "Criminal Violence in Mexico". Global Conflict Tracker (in อังกฤษ). สืบค้นเมื่อ 2019-12-10.
  261. "México: 55 mil 325 asesinatos". Excélsior (in สเปน). 2014-07-29. สืบค้นเมื่อ 2018-09-30.
  262. "Iraq 2014: Civilian deaths almost doubling year on year". Iraq Body Count. 1 January 2015. สืบค้นเมื่อ 2 January 2015. Combining the 17,000 civilian deaths recorded by IBC with the above wide range of combatant deaths of 4,000–30,000, suggests a total of between 21,000 and 47,000 people have been killed in war-related violence in Iraq during 2014.
  263. Redacción. "Durante el 2015 hubo 20,525 homicidios en México: INEGI". El Economista. สืบค้นเมื่อ 2018-09-30.
  264. 264.0 264.1 264.2 264.3 "Datasheet Pakistan 2007 to present". satp.org. สืบค้นเมื่อ 2019-05-20.
  265. 265.0 265.1 265.2 265.3 "Fatalities in Terrorist Violence in Pakistan 2000-2018| Terrorist Violence in Pakistan| Violence in Pakistan". www.satp.org. สืบค้นเมื่อ 2019-05-20.
  266. SATP [26] Terrorism record - 937 killed in 2018. In fighting with Pakistan 51 Indians were killed, 26 Indian civilians [27] and 25 Indian soldiers.[28] In total 988 were killed in India due to fighting/war and violence/terrorism.
  267. "India 2005 to present". satp.org. สืบค้นเมื่อ 2019-05-21.
  268. SATP [29] Terrorism record - 697 killed in 2018. In fighting with India 39 Pakistanis were killed, 30 Pakistani Civilians [30] and 9 Pakistani Soldiers were killed.[31][32][33][34][35] In total 736 were killed in Pakistan due to fighting/war and violence/terrorism.

แหล่งข้อมูลอื่น[แก้]