รายชื่อภาพยนตร์โดยมาร์เวลคอมิกส์

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา

นี่คือรายชื่อภาพยนตร์โดยมาร์เวลคอมิกส์

ภาพยนตร์คนแสดง[แก้]

ปี ค.ศ. เรื่อง สตูดิโอส์ที่ผลิต Notes
1944 กัปตันอเมริกา รีพับบลิคพิคเจอร์ส Serial film released in 15 chapters. Marvel was then known as Timely Comics.
1986 ฮาเวิร์ด ฮีโร่พันธุ์ใหม่ ยูนิเวอร์แซลสตูดิโอส์ Co-produced by Lucasfilm.
1989 พันนิชเชอร์ พันธุ์ดุไม่จืด ไลฟ์เอ็นเตอร์เทนเมนต์ Direct-to-video in US; limited theatrical release internationally.
1990 กัปตันอเมริกา 21st Century Film Corporation Co-produced by Jadran Film. Direct-to-video in US; limited theatrical release internationally.
1994 เดอะ แฟนแทสติกโฟร์ Constantin Film Produktion Unreleased.
1998 เบลด พันธุ์ฆ่าอมตะ นิวไลน์ซินีมา
2000 X-เม็น ศึกมนุษย์พลังเหนือโลก ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์
2002 เบลด 2 นักล่าพันธุ์อมตะ นิวไลน์ซินีมา
ไอ้แมงมุม โคลัมเบียพิคเจอร์ส Nominated for 2 Oscars.
2003 มนุษย์อหังการ ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์ Co-produced by Regency Enterprises.
X-เม็น 2
มนุษย์ยักษ์จอมพลัง ยูนิเวอร์แซลสตูดิโอส์
2004 เพชฌฆาตมหากาฬ อาร์ติซานเอ็นเตอร์เทนเมนต์ Distributed by Lionsgate Films domestically and Columbia Pictures overseas.
ไอ้แมงมุม 2 โคลัมเบียพิคเจอร์ส Won 1 Oscar, nominated for 2 more.
เบลด 3 อำมหิต พันธุ์อมตะ นิวไลน์ซินีมา
2005 อีเล็คตร้า สวยสังหาร ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์ Co-produced by Regency Enterprises.
สี่พลังคนกายสิทธิ์
2006 X-เม็น รวมพลังประจัญบาน
2007 โกสต์ ไรเดอร์ มัจจุราชแห่งรัตติกาล โคลัมเบียพิคเจอร์ส
ไอ้แมงมุม 3
สี่พลังคนกายสิทธิ์: กำเนิดซิลเวอร์ เซิรฟเฟอร์ ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์
2008 มหาประลัยคนเกราะเหล็ก มาร์เวลสตูดิโอส์ Distributed by Paramount Pictures.1 Nominated for 2 Oscars. Start of the MCU.
มนุษย์ตัวเขียวจอมพลัง Distributed by Universal Studios.
สงครามเพชรฆาตมหากาฬ Produced under Marvel Knights banner. Distributed by Lionsgate Films domestically and Columbia Pictures overseas. Not part of MCU.
2009 X-เม็น: กำเนิดวูล์ฟเวอรีน ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์
2010 มหาประลัยคนเกราะเหล็ก 2 มาร์เวลสตูดิโอส์ Distributed by Paramount Pictures.1 Nominated for 1 Oscar.
2011 ธอร์ เทพเจ้าสายฟ้า Distributed by Paramount Pictures.1
X-เม็น รุ่น 1 ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์
กัปตันอเมริกา: อเวนเจอร์ที่ 1 มาร์เวลสตูดิโอส์ Distributed by Paramount Pictures.1
2012 โกสต์ ไรเดอร์ อเวจีพิฆาต โคลัมเบียพิคเจอร์ส Co-produced by Marvel Studios under Marvel Knights banner. Not part of MCU.
ดิ อเวนเจอร์ส มาร์เวลสตูดิโอส์ Walt Disney Studios Motion Pictures starts distributing Marvel Studios films.2 Nominated for 1 Oscar.
ดิ อะเมซิ่ง สไปเดอร์แมน โคลัมเบียพิคเจอร์ส
2013 มหาประลัยคนเกราะเหล็ก 3 มาร์เวลสตูดิโอส์ Nominated for 1 Oscar.
เดอะ วูล์ฟเวอรีน ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์
ธอร์ เทพเจ้าสายฟ้าโลกาทมิฬ มาร์เวลสตูดิโอส์
2014 กัปตันอเมริกา: มัจจุราชอหังการ Nominated for 1 Oscar.
ดิ อะเมซิ่ง สไปเดอร์-แมน: ผงาดอสูรกายสายฟ้า โคลัมเบียพิคเจอร์ส
X-เม็น สงครามวันพิฆาตกู้อนาคต ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์ Nominated for 1 Oscar.
รวมพันธุ์นักสู้พิทักษ์จักรวาล มาร์เวลสตูดิโอส์ Nominated for 2 Oscars.
2015 อเวนเจอร์ส: มหาศึกอัลตรอนถล่มโลก
มนุษย์มดมหากาฬ
เดอะ แฟนแทสติกโฟร์ ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์
2016 เดดพูล
กัปตันอเมริกา: ศึกฮีโร่ระห่ำโลก มาร์เวลสตูดิโอส์
X-เม็น อะพอคคาลิปส์ ทเวนตีท์เซนจูรีฟอกซ์
จอมเวทย์มหากาฬ มาร์เวลสตูดิโอส์
2017 โลแกน เดอะ วูล์ฟเวอรีน 20th Century Fox Nominated for 1 Oscar
รวมพันธุ์นักสู้พิทักษ์จักรวาล 2 Marvel Studios Nominated for 1 Oscar
สไปเดอร์แมน: โฮมคัมมิ่ง Columbia Pictures /
Marvel Studios
Distributed by Sony Pictures; part of the MCU.[1]
ธอร์: ศึกอวสานเทพเจ้า Marvel Studios
2018 แบล็ค แพนเธอร์
อเวนเจอร์ส: มหาสงครามล้างจักรวาล
เดดพูล 2 20th Century Fox
แอนท์-แมน และ เดอะ วอสพ์ Marvel Studios
เวนอม Columbia Pictures
2019 กัปตัน มาร์เวล Marvel Studios
อเวนเจอร์ส: เผด็จศึก
X-เม็น ดาร์ก ฟีนิกซ์ 20th Century Fox
สไปเดอร์-แมน ฟาร์ ฟรอม โฮม Columbia Pictures /
Marvel Studios
Distributed by Sony Pictures; part of the MCU[2]
Upcoming
2020 The New Mutants 20th Century Fox Post-production[3]
แบล็ก วิโดว์ Marvel Studios Filming[4][5][6]
Morbius Columbia Pictures
ดิ อีเทอนอลส์ Marvel Studios

ภาพยนตร์สั้น[แก้]

ปี เรื่อง สตูดิโอส์ที่ผลิต Appearance
2011 The Consultant Marvel Studios / Ebeling Group Thor Blu-ray release
A Funny Thing Happened on the Way to Thor's Hammer Captain America: The First Avenger Blu-ray release
2012 Item 47 Marvel Studios / M3 Creative The Avengers Blu-ray release
2013 Agent Carter Marvel Studios Iron Man 3 Blu-ray release and digital download
2014 All Hail the King Thor: The Dark World Blu-ray release and digital download

From Marvel imprints[แก้]

ปี ค.ศ. เรื่อง สตูดิโอส์ที่ผลิต Notes
From Icon Comics
2010 เกรียนโคตร มหาประลัย Marv Films / Plan B Entertainment Distributed by Lionsgate Films domestically and Universal Studios overseas
2013 Kick-Ass 2 Marv Films / Plan B Entertainment Distributed by Universal Studios
2015 คิงส์แมน โคตรพิทักษ์บ่มพยัคฆ์ Marv Films / Shangri-La Entertainment / TSG Entertainment Distributed by 20th Century Fox
2017 คิงส์แมน รวมพลังโคตรพยัคฆ์ Upcoming. To be distributed by 20th Century Fox
From Malibu Comics
1993 Hardcase Malibu Films 6-minute short film; VHS released by Wizard to promote the launch of the Ultraverse line.
Firearm 35-minute mid-short film; VHS released with Firearm comic book issue #0.
1997 Nightman: World Premiere Alliance Films Two-part pilot from Night Man series aired as television movie.
Men in Black Columbia Pictures / Amblin Entertainment / Parkes/MacDonald Productions / Image Nation Won 1 Oscar, nominated for 2 more.
2002 Men in Black II
2012 Men in Black 3
TBA MIB 23 Columbia Pictures / Metro-Goldwyn-Mayer Pictures / Original Film / Media Rights Capital / Lord Miller Productions Crossover with Men in Black and Jump Street

The Men in Black was originally published by Aircel Comics, until the company was bought out by Malibu Comics.

ภาพยนตร์โทรทัศน์[แก้]

ปี เรื่อง บริษัทที่ผลิต Notes
1977 Spider-Man Charles Fries Productions Backdoor pilot episode of the The Amazing Spider-Man TV series; limited theatrical release internationally.
The Incredible Hulk Universal Television Backdoor pilot episodes of the The Incredible Hulk TV series; limited theatrical releases internationally.
Return of the Incredible Hulk
1978 Dr. Strange Pilot episode for an unproduced TV series.
1979 Captain America
Captain America II: Death Too Soon
1988 The Incredible Hulk Returns New World Television /
Bixby-Brandon Productions
Revival attempts of The Incredible Hulk TV series.
1989 The Trial of the Incredible Hulk
1990 The Death of the Incredible Hulk
1996 Generation X New World Television
1998 Nick Fury: Agent of S.H.I.E.L.D. 20th Century Fox Television Pilot episode for an unproduced TV series.
2005 Man-Thing Lionsgate Films /
Artisan Entertainment
Television premiere in US on Syfy channel; limited theatrical release internationally.

Episodes as films[แก้]

ปี ค.ศ. เรื่อง Show บริษัทที่ผลิต Notes
1978 The Incredible Hulk: Married The Incredible Hulk Universal Television Titled The Bride of the Incredible Hulk for some video releases.
Spider-Man Strikes Back The Amazing Spider-Man Charles Fries Productions
1979 Spider-Man: The Dragon's Challenge
2007 Blade: House of Chthon Blade: The Series New Line Television Released on DVD in unrated expanded format with harsher language and frontal nudity.

ภาพยนตร์แอนิเมชัน[แก้]

ปี ค.ศ. เรื่อง สตูดิโอส์ที่ผลิต Notes
2006 รวมพลคนเหนือมนุษย์ MLG Productions Distributed by Lions Gate Entertainment.
รวมพลคนเหนือมนุษย์ 2
2007 มหาประลัยคนเกราะเหล็ก
ดร.สเตรนจ์ ฮีโร่พลังเวทย์
2008 เน็กซ์แอดเวนเจอร์: ฮีโร่ของวันพรุ่งนี้
2009 Hulk Versus
2010 Planet Hulk
2011 ธอร์: ตำนานของเจ้าชายหนุ่มแห่งแอสการ์ด
2013 ไอรอน แมน ปะทะ จอมวายร้ายเทคโนมหาประลัย แมดเฮาส์ Anime, distributed by Sony Pictures Home Entertainment.
ไอร่อนแมน แอนด์ ฮัลค์ ฮีโร่ส์ ยูไนเต็ด Marvel Animation CGI and hand drawn animation.
2014 ขบวนการ อเวนเจอร์ส: แบล็ควิโดว์ กับ พันนิชเชอร์ Madhouse Anime, distributed by Sony Pictures Home Entertainment.
ไอรอน แมน และ กัปตันอเมริกา ตอน รวมใจฮีโร่ Marvel Animation CGI and hand drawn animation; Released only digitally.
บิ๊กฮีโร่ 6 Walt Disney Animation Studios Theatrically released; CGI animation. Won the Oscar for Best Animated Feature.
2015 Marvel Super Hero Adventures: Frost Fight! Marvel Animation Digital HD and on-demand; Christmas special.[7]
2016 Hulk: Where Monsters Dwell Digital HD and on-demand[8][9]
Announced
2018 Animated Spider-Man[10] Sony Pictures Animation For theatrical release; in development

ภาพยนตร์สั้น[แก้]

ปี ค.ศ. เรื่อง สตูดิโอส์ที่ผลิต Notes
2010 Marvel Super Heroes 4D (London) Threshold Animation Studios Part of an attraction at Madame Tussauds.
2012 Marvel Super Heroes 4D (New York)
2013 Marvel Super Heroes 4D (Las Vegas)
Marvel Super Heroes 4D (Bali)

ฉบับเลโก้[แก้]

ปี ค.ศ. เรื่อง สตูดิโอส์ที่ผลิต Notes
2013 เลโก้ มาเวล ซุปเปอร์ฮีโร่ แม็กซิมั่ม โอเวอร์โหลด Arc Productions Aired on Disney.com[11]
2015 Lego Marvel Super Heroes: Avengers Reassembled Aired on Disney XD on Fall 2015[12]

ภาพยนตร์โทรทัศน์[แก้]

ปี ค.ศ. เรื่อง บริษัทที่ผลิต Notes
1980 Dracula: Sovereign of the Damned โทเอแอนิเมชัน Anime; television movies loosely based on The Tomb of Dracula and The Monster of Frankenstein respectively.
1981 Kyoufu Densetsu Kaiki! Frankenstein

ดูเพิ่ม[แก้]

อ้างอิง[แก้]

  1. "Sony Pictures Entertainment Brings Marvel Studios Into The Amazing World Of Spider-Man". Marvel.com. February 9, 2015. Archived from the original on February 10, 2015. สืบค้นเมื่อ February 10, 2015.
  2. D'Alessandro, Anthony (December 9, 2016). "'Spider-Man: Homecoming 2' Shoots Web Around Independence Day 2019 Frame; 'Bad Boys 4' Moves To Memorial Day". Deadline Hollywood. Archived from the original on December 10, 2016. สืบค้นเมื่อ December 9, 2016.
  3. Welch, Alex (September 16, 2017). "New Mutants Director & Stars Wrap Principal Photography". Screen Rant. Archived from the original on February 1, 2018. สืบค้นเมื่อ January 31, 2018.
  4. Hipes, Patrick; Hipes, Patrick (2019-01-26). "'Morbius' & 'Ghostbusters' Solidify Summer 2020 Release Dates". Deadline (in อังกฤษ). สืบค้นเมื่อ 2019-07-21.
  5. "New Black Widow Set Photos Surface as Production Officially Begins". Marvel (in อังกฤษ). สืบค้นเมื่อ 2019-07-21.
  6. Bucksbaum, Sydney (July 21, 2019). "See the exclusive first portrait of Angelina Jolie and the cast of The Eternals". Entertainment Weekly. Archived from the original on July 21, 2019. สืบค้นเมื่อ July 21, 2019.
  7. "Marvel's Super Hero Adventures: Frost Fight Clip: Loki Fights Captain America". Ign.com. Ziff-Davis. November 19, 2015. สืบค้นเมื่อ September 11, 2016.
  8. "Marvel to Release Animated Feature Hulk: Where Monsters Dwell". ComicMix. สืบค้นเมื่อ October 31, 2016.
  9. Jayson, Jay (October 10, 2016). "First Clip From Marvel's Hulk: Where Monsters Dwell". Comic Book. สืบค้นเมื่อ October 31, 2016.
  10. อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ UpcomingMarvel
  11. "The Marvel Superheroes Come To Disney.com…In Lego Form".
  12. "CLIP: LEGO Avengers Assemble! on Disney XD on November 16, 2015".