ดิอะเมซิ่งเรซ 2

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา
ดิอะเมซิ่งเรซ 2
โลโก้รายการ
ออกอากาศ 11 มีนาคม พ.ศ. 2545
15 พฤษภาคม พ.ศ. 2545
ระยะเวลาการถ่ายทำ 7 มกราคม พ.ศ. 2545
3 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2545
จำนวนตอน 11
ผู้ชนะ คริสกับอะเล็กซ์
ทวีปที่ผ่าน 5
ประเทศที่ผ่าน 8
เมืองที่ผ่าน 27
ระยะทางการแข่งขัน 52,000 ไมล์
(83,684 กิโลเมตร)
จำนวนเลก 13
ซีซั่นก่อนหน้าและถัดไป
ก่อนหน้า ดิ อะเมซิ่ง เรซ 1
ถัดไป ดิ อะเมซิ่ง เรซ 3ดิ อะเมซิ่ง เรซ 2 (อังกฤษ: The Amazing Race 2) เป็นฤดูกาลที่ 2 ของรายการ ดิ อะเมซิ่ง เรซ ซึ่งเป็นเกมโชว์ประเภทเรียลลิตี้โชว์ระดับรางวัลเอ็มมี 8 สมัยซ้อนทางโทรทัศน์ รายการนี้จะมีผู้เข้าแข่งขันเป็นทีมๆ ละ 2 คนซึ่งรู้จักกันมาก่อนแล้ว ทำการแข่งขันโดยเดินทางรอบโลก โดยทีมที่ชนะจะได้รับเงินรางวัล 1 ล้านดอลลาร์สหรัฐ โดยเกมส์โชว์ดังกล่าวเริ่มออกอากาศในสหรัฐอเมริกาทางสถานีโทรทัศน์ซีบีเอส

ผลการแข่งขัน[แก้]

ตารางแสดงชื่อ ความสัมพันธ์ของผู้แข่งขันในขณะถ่ายทำของแต่ละทีมพร้อมทั้งแสดงสถานะในการแข่งขัน ดังนี้ เรียงตามลำดับผู้เข้าเส้นชัยก่อน (ตารางนี้อาจไม่ได้แสดงข้อมูลที่ตรงกับข้อมูลที่ออกอากาศในโทรทัศน์เนื่องจากข้อมูลที่เพิ่มเข้ามาบางส่วน หรือข้อมูลที่ถูกนำออกไปบางส่วน)

ทีม ความสัมพันธ์ ลำดับที่ (ในแต่ละเลก) ผู้แก้อุปสรรค
2 4 5 6 7 4 94 10 11 124 134
คริสกับอะเล็กซ์ เพื่อนสนิท 6 2 7 71 1 6 2 2 3 3 3 1 คริส 5, อะเล็กซ์ 6
ทารากับวิล คู่หมั้น 1 3 2 3 3 5 3 4 3 2 13 2 ทารา 4, วิล 7
เบล็คกับเพค พี่น้อง 4 9 5 4 4 3 5 5 2 2 1 3 เบล็ค 8, เพค 3
ออสวัลด์กับแดนนี่ เพื่อนรัก 8 7 1 6 4 4 1 4 4 4 ออสวัลด์ 6, แดนนี่ 3
แกรี่กับเดฟ อดีตเพื่อนร่วมห้อง 9 5 3 22 5 2 3 5 แกรี่ 2, เดฟ 5
แมรี่กับพีซ พี่สาว / น้องสาว 7 4 4 5 2 1 6 แมรี่ 3, พีซ 2
ซินดิกับรัสเซลล์ คู่สมรส 2 6 8 6 7 ซินดิ 1, รัศเซลล์ 3
โชลากับโดยิน คู่แฝด 3 5 8 โชลา 0, โดยิน 1
เป็กกี้กับแคลร์ คุณยาย 10 8 9 เป็กกี้ 0, แคลร์ 1
โฮปกับนอร์ม คู่สมรส 4 10 โฮป 0, นอร์ม 1
ไดเดรกับฮิลแลรี่ แม่ / ลูกสาว 11 ไดเดร 0, ฮิลแลรี่ 0


หมายเหตุ 1: คริสกับอะเล็กซ์มาถึงเป็นลำดับ 7 ในเลกนี้ แต่หลังจากโชลากับโดยินถูกคัดออกจากการแข่งขันไปแล้ว พวกเขาจะต้องรับโทษปรับเวลา 42 นาที เพราะใช้ความเร็วเกินกำหนด แต่โทษปรับเวลานี้จะไปมีผล ณ เวลาที่ออกจากจุดพักในเลกที่ 4 เพื่อไปต่อในเลกที่ 5 ดังนั้นเมื่อคำนวณโทษปรับเวลาแล้ว พวกเขาจะออกจากจุดพักต่อไปเป็นลำดับสุดท้าย (ลำดับที่ 7) แม้ว่าจะไม่มีโทษปรับเวลาระหว่างที่เข้าเช็ค ณ จุดพักก็ตาม
หมายเหตุ 2: แกรี่กับเดฟเดิมมาถึงเป็นลำดับที่ 2 ในเลกนี้ แต่พวกเขาใช้ความเร็วเกินกำหนด พวกเขาจึงต้องรับโทษปรับเวลา 42 นาที แต่โทษปรับเวลานี้จะไปมีผล ณ เวลาที่ออกจากจุดพักในเลกที่ 4 เพื่อไปต่อในเลกที่ 5 ดังนั้นเมื่อคำนวณโทษปรับเวลาแล้ว พวกเขาจะออกจากจุดพักต่อไปเป็นลำดับที่ 3 แม้ว่าจะไม่มีโทษปรับเวลาระหว่างที่เข้าเช็ค ณ จุดพักก็ตาม
หมายเหตุ 3: ทารากับวิลมาถึงเป็นลำดับที่ 2 ในเลกนี้ แต่พวกเขาได้รับเวลาชดเชย 1 นาทีจากปัญหาเล็กน้อยระหว่างการถ่ายทำที่ทำให้พวกเขาช้าไป 1 นาที ทำให้ทารากับวิล และเบล็คกับเพคอยู่ในอันดับ 1 ร่วมกันหลังจากคำนวณเวลาชดเชยแล้ว
หมายเหตุ 4: เลก 8 และ 9 ถูกออกอากาศติดกันยาว 2 ชั่วโมงและเลก 12 และ 13 ออกอากาศติดกันเป็น 2 ชั่วโมงสุดท้ายเช่นกัน

 • สีแดง หมายถึง ทีมนั้นๆ ถูกคัดออก
 • สีเขียว ƒ หมายถึง ทีมนั้นๆ ทำ Fast Forward สำเร็จ ; เลขของเลกที่มีสีเขียวและ ƒ เป็นเลกที่มี Fast Forward แต่ไม่มีทีมไหนใช้
 • สีน้ำเงิน หมายถึง ทีมนั้นๆ มาถึงจุดพักเป็นทีมสุดท้ายในเลกที่ไม่มีการคัดออก

เครื่องหมายต่างๆในการแข่งขัน[แก้]

เครื่องหมาย คำอธิบาย
สัญลักษณ์ธงที่ใช้ในรายการ
Route Marker เป็นสัญลักษณ์ธงสีแดงและสีเหลือง เป็นเครื่องหมายประจำสถานที่ที่ผู้เข้าแข่งขันสามารถค้นหาคำสั่งต่อๆ ไป
บัตรคำสั่ง Route Infomation
Route Infomation (ข้อมูลเส้นทาง) เป็นสัญลักษณ์ตัวบอกเส้นทางที่ไปยังจุดหมายถัดไป ทีมจะต้องปฏิบัติตามคำสั่งที่ให้ไว้อย่างเคร่งครัด มิฉะนั้นจะถูกทำโทษปรับเวลาขั้นต่ำในการลงโทษ 30 นาทีบวกกับเวลาที่ได้เปรียบจากการเดินทางที่ผิดไปจากคำสั่ง
บัตรคำสั่ง Detour
Detour (ทางแยก) เป็นสัญลักษณ์ตัวเลือกระหว่างภารกิจที่แตกต่างกันสองประการที่ผู้เข้าแข่งขันต้องเลือกทำให้สำเร็จ ภารกิจทั้ง 2 อย่างนั้นมีข้อดีและข้อเสียในตัวมันเองฉะนั้นควรเลือกที่คิดว่าทั้งทีมถนัดเพื่อทำงานให้เสร็จโดยเร็ว จึงจะได้รับคำสั่งต่อๆ ไป ถ้าหากโดนคำสั่งย้อนกลับ ทีมจะต้องกลับมาทำ Detour อีกอันที่ไม่ได้เลือกทำแต่แรก และกลายเป็นว่าจะต้องทำทั้งสองอันนั่นเอง (ถ้าทำไม่สำเร็จจะถูกปรับ 24 ชั่วโมงแต่ในฤดูกาลที่ 17 เป็นต้นมาจะถูกปรับแค่ 6 ชั่วโมงเท่านั้น)
บัตรคำสั่ง Road Block
Roadblock (อุปสรรค) เป็นสัญลักษณ์ภารกิจที่อนุญาตให้สมาชิกเพียงคนเดียวในทีมสามารถทำได้เท่านั้นและเมื่อเลือกแล้วจะไม่สามารถเปลี่ยนคนทำได้ ผู้เข้าแข่งขันที่เลือกทำนั้นต้องทำงานอุปสรรคนั้นให้สำเร็จก่อน จึงจะได้รับคำสั่งต่อๆ ไป (หลังจากฤดูกาลที่ 5 ได้กำหนดตลอดระยะเวลาการแข่งขันให้ทำได้ไม่เกินคนละ 6-7 ครั้ง โดยมากแล้วจะแบ่งในสัดส่วนพอๆ กันและถ้าทำไม่สำเร็จจะถูกปรับ 4 ชั่วโมง)
บัตรคำสั่ง Fast Forward
Fast Forward (ทางด่วน) เป็นสัญลักษณ์ที่อนุญาตให้ทีมใดก็ตามที่เสร็จสิ้นภารกิจ 1 อย่างเป็นพิเศษ ตามคำสั่งของ Fast Forward เรียบร้อยแล้ว จะสามารถเดินทางต่อไปยัง Pit Stop หรือจุดหมายปลายทางสุดท้ายของด่านนั้นๆ ได้ทันที โดยไม่ต้องผ่านด่านใดๆ อีกในระหว่างทาง สิทธิ์ในการใช้สัญลักษณ์นี้ จะให้เฉพาะกับทีมแรกที่สามารถหาและเสร็จสิ้นภารกิจ Fast Forward เท่านั้นและตลอดการแข่งขันทีมๆ นั้นจะใช้สิทธิ์นี้ได้เพียงครั้งเดียวเท่านั้น ยกเว้นในกฏ Intersection จะสามารถทำ Fast Forward ร่วมกันกับอีกทีมที่จับคู่ได้ถึงแม้ว่าจะเป็น Fast Forward ครั้งที่ 2 ก็ตาม (การใช้ Fast Forward ครั้งที่ 2 เกิดขึ้นได้น้อยมาก) อย่างไรก็ตาม การได้บัตรทางด่วนนี้ ยังคงไม่รับประกันว่าจะไม่ตกรอบ ถ้ายังคงมาถึงเป็นทีมสุดท้าย (มีโอกาสเกิดขึ้นได้น้อยมากๆ)
บัตรผ่านเร่งด่วน
Express Pass (บัตรผ่านเร่งด่วน) เป็นสัญลักษณ์ให้กับทีมที่มีบัตรผ่านนี้สามารถข้ามงานใดๆ ก็ได้ที่ไม่ต้องการทำ 1 งาน ไม่ว่าจะเป็นงานรูปแบบใดก็ตามและผ่านไปเลยโดยไม่ต้องมีอะไรเป็นการแลกเปลี่ยน ต่างจาก Fast Forward ที่ข้ามทั้งเลกและต้องทำภารกิจตามที่กำหนด 1 อย่างก่อน (บัตรนี้จะถูกให้กับทีมที่เข้ามาเป็นที่ 1 ในเลกแรกของการแข่งขันซึ่งใช้ได้ถึงเลก 8 จาก 12)
บัตรกอบกู้
Salvage Pass (บัตรกอบกู้) เป็นสัญลักษณ์ให้กับทีมที่มีบัตรผ่านนี้สามารถช่วยทีมที่มาถึงเป็นลำดับสุดท้ายไม่ให้ถูกคัดออกได้ หรือจะใช้เพื่อเป็นการช่วยตัวเองไม่ให้ถูกคัดออกด้วยก็ได้ ในกรณีที่ต้องเผชิญหน้ากับการถูกคัดออก (ในเวอร์ชั่นอเมริการจะใช้คำว่า The Save)
ป้ายสั่ง Yield
Yield (ถ่วงเวลา) เป็นสัญลักษณ์ที่อนุญาตให้ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้มีโอกาสสั่งอีกทีมหนึ่งที่มาที่หลังพวกเขาให้หยุดแข่งได้ช่วงระยะเวลาหนึ่ง ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้ สามารถใช้ในการออกคำสั่งกับอีกทีมหนึ่งได้เพียงครั้งเดียวเท่านั้นตลอดการแข่งขัน (ไม่นับรวมกับคำสั่ง ย้อนกลับ)
ป้ายสั่ง U-Turn
U-Turn (ย้อนกลัับ) เป็นสัญลักษณ์ที่อนุญาตให้ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้มีโอกาสสั่งอีกทีมหนึ่งที่มาที่หลังพวกเขาให้กลับไปทำงาน Detour อีกงานที่ไม่ได้เลือกทำ ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้ สามารถใช้ในการออกคำสั่งกับอีกทีมหนึ่งได้เพียงครั้งเดียวเท่านั้นตลอดการแข่งขัน (ไม่นับรวมกับคำสั่ง ถ่วงเวลา)
ป้ายสั่ง Intersection
Intersection (จุดร่วมมือ) เป็นสัญลักษณ์ที่สั่งให้ทีมต้องจับคู่กับอีกทีมทำภารกิจทุกๆ อย่างร่วมกัน ถ้ามาถึงจุดที่มีคำสั่งแต่ยังไม่มีทีมร่วมงานก็จำเป็นต้องรอและเมื่อมีคำสั่งยกเลิก Intersection จึงจะทำการแข่งขันแบบปกติได้
ป้ายสั่ง Speed Bump
Speed Bump (งานเพิ่มเติม) เป็นสัญลักษณ์ที่สั่งให้ทีมที่ได้สัญลักษณ์นี้ต้องทำงานเพิ่มอีก 1 งานในเลกถัดไป เนื่องจากเป็นการลงโทษที่มาถึงเป็นทีมสุดท้ายแต่ไม่ถูกคัดออกในเลกที่แล้ว โดยจะเป็นงานพิเศษ ที่ไม่เหมื่อนกับงานทั่วไปที่แข่งในเลกนั้นๆ ทำให้ทีมที่ได้บทลงโทษนี้ ทำงานเพิ่มมากกว่าปกติอีก 1 งานในเลกนั้น คล้ายกับ Handicap ต่างกันตรงที่เป็นงานใหม่เพิ่มขึ้นมาต่างหาก
ป้ายสั่ง Handicap
Handicap (เพิ่มจำนวนชิ้นงาน) เป็นสัญลักษณ์ที่สั่งให้ทีมที่ได้สัญลักษณ์นี้ต้องเพิ่มจำนวนชิ้นงานมากกว่าปกติ เนื่องจากเป็นการลงโทษที่มาถึงเป็นทีมสุดท้ายแต่ไม่ถูกคัดออกในเลกที่แล้ว เช่น ในงานธรรมดาทั่วไปปกติให้ทำ 50 ชิ้นแต่ทีมที่ได้สัญลักษณ์นี้ต้องทำ 75 ชิ้น เป็นต้น คล้ายกับ Speed Bump ต่างกันตรงที่เป็นงานปกติทั่วไปในเลกนั้นๆ เพียงแต่เพิ่มจำนวน
สัญลักษณ์ปลายทางในแต่ละด่าน
Pit Stop (จุดหยุดพัก) เป็นสัญลักษณ์จุดหมายปลายทางสุดท้ายของการแข่งขันในแต่ละด่านโดยทีมที่มาถึงเป็นทีมสุดท้าย อาจจะถูกคัดออก หรือบางครั้งจะมีการเตือนในคำใบ้สุดท้ายก่อนถึงจุดพักเลยว่า ทีมที่มาถึงเป็นทีมสุดท้าย จะถูกคัดออก


ชื่อตอนในการแข่งขัน[แก้]

ชื่อตอนในการแข่งขันมักมาจากคำพูดสำคัญ ๆ ของผู้เข้าแข่งขันในเลกนั้น ๆ

 1. The World Is Waiting: Go! – Phil Keoghan
 2. Help Me, I'm American! – Blake
 3. My Alarm Clock Didn't Go Off! – Claire
 4. This Game Is About Minutes – Shola
 5. Welcome To The World Of Being Human – Mary
 6. I'm Gonna Take His Girl – Alex
 7. I'm Gonna Throw Up On Phil's Shoes – Oswald
 8. I'm Not a Miner! No, You're An Idiot! – Wil & Tara
 9. Ready To Lose Our Lives – Oswald
 10. It's Hammer Time – Chris
 11. Follow That Plane! – Wil

รางวัล[แก้]

ในบางเลก ทางรายการจะมีรางวัลพิเศษให้กับทีมที่มาถึงจุดพักเป็นทีมแรก สำหรับรางวัลที่เป็นแพ็กเกจทัวร์ทั้งหมดสนับสนุนโดยแทรเวลโลซิตี้

 • Leg 1 - A vacation to Hawaii provided by American Airlines Vacations.
 • Leg 8 - A seven day cruise on Royal Caribbean
 • Leg 9 - A vacation to Cancún provided by American Airlines Vacations.
 • Leg 10 - A vacation to Puerto Rico provided by American Airlines Vacations.
 • Leg 11 - A vacation to Los Cabos provided by American Airlines Vacations.
 • Leg 12 - A vacation to London and Paris provided by American Airlines Vacations. Due to a production error, which caused a delay of 1 minute, this prize was awarded to the 1st and 2nd place teams of this leg.
 • Leg 13 - $1,000,000

สถานที่ในการแข่งขัน[แก้]

Gfi-set01-airport.png เดินทางโดยเครื่องบิน; Gfi-set01-railway.png เดินทางโดยรถไฟ; Norwegian-road-sign-775 - Ferry.png เดินทางโดยเรือ; Bus-logo.svg เดินทางโดยรถประจำทาง; ไม่มี = เดินทางโดยรถยนต์หรือเดิน
Detour.png ทางแยก RBlock.png อุปสรรค F-Forward.png ทางด่วน TAR-pitstop-icon.png จุดหยุดพัก
แผนที่แสดงเส้นทาง

เลก 1 (สหรัฐอเมริกา → บราซิล)[แก้]

The Detour on this leg was Mountain or Beach. In Mountain, teams walked into a short distance and rappelled 590 ฟุต (180 เมตร) down into Sugarloaf Mountain. When they were done, the climbing instructor would get their next clue. In Beach, teams must take a gondola to the ground and proceed to Ipanema Beach to find the woman who inspired the song "The Girl from Ipanema" on the beach using only a photo. If the woman is found, she would give them their next clue.

Additional tasks
 • On Paqueta Island, teams had to find a big tree known as "Fat Maria" and follow the local custom to kiss the tree.
 • Also on Paqueta Island, teams had to sign-up of one of three boats leaving the next morning.

เลก 2 (บราซิล)[แก้]

Iguaçu Falls, the site of this leg's Roadblock.

In this Fast Forward, one team member had to play volleyball with a score of 10 points and play against locals who could only use their feet. Once completed, the team would won the Fast Forward. The Detour on this leg was Freak Out or Seek Out. In Freak out, teams had take to hang glide from a mountain to the beach below with a local instructor. When they landed on a beach, they would get their next clue. In Seek Out, teams had to find metal detectors to look for the next clue. The Roadblock was one team member to take a map and speedboat into Iguaçu falls over the rapids and spot the flag at the top and follow the marked path to lead the way for the clue.

Additional task
 • At the start of the leg, teams had to match the feather to one of the dancers' headdresses. When they find her, she may provided them to get their next clue.

เลก 3 (บราซิล → แอฟริกาใต้)[แก้]

Robben Island, where teams found their clue inside Nelson Mandela's former prison cell.

The Detour on this leg was Dance or Deliver. In Dance, teams wear an orange costume and they had to sang and danced with a local troupe until they made R 25 in tips. The troupe leader would take the money and get their next clue. In Deliver, teams had to carry fish from the boat and delivered it onto these scales. Once they weighed in 125 กก. (280 ปอนด์), the fish monger would get their next clue. The Roadblock was one team member to buy a box of Epsom salts and Smiley (sheep's head), then deliver them as an offering to a healer called Ndaba Sangoma who will then give them a bitter potion, to drink. In return, they will use them to prepare liquid remedy and both team members must drink all of them to get their next clue.

Additional task
 • At Robben Island, teams must find Section B Cell 5, which is Nelson Mandela's prison cell, to get their next clue.

เลก 4 (แอฟริกาใต้ → นามเบียร์)[แก้]

Swakopmund Lighthouse where teams to find 4x4 vehicles on a nearby lot where the clue is situated.

In this Fast Forward, teams had to search the hotel grounds and find the pool to retrieve the Fast Forward Award from inside. The Detour on this leg was Slide or Stride. In Slide, teams had to slide down at the steep side of the dune and directly find the route marker on the bottom. In Stride, teams must follow the flags and had to walked down the other side of the dune. The Roadblock, was one team member to use bargaining skills and had to buy one of five wood animal carvings (lion, rhino, buffalo, leopard and elephant). To complete this task, they have to bring all woodcarvings to the bushmen to added a giant giraffe which the clue is located. They had to bring the giant giraffe to the pit stop.

Additional tasks
 • At Cape Aviation Business Centre located on a said airport above, teams take one of two charter flights with a scheduled times of 9:00 am and 12:00 pm.
 • At Swakopmund Lighthose, teams are find a 4x4 vehicles on a nearby lot, once they spot them, they can run a lot and pick a truck where the next clue located on the truck. They are accompany by a local driver for a safety reasons.
 • Upon arriving on Spitzkoppe, teams find the store and they need to go inside then find a postcard for the next clue.

เลก 5 (นามเบียร์ → ไทย)[แก้]

Erawan Shrine which were teams discovered a detour clue box

The Detour on this leg was Confusion Now or Confusion Later. In Confusion Now, teams needed to find a specific water taxi dock then take one to a bird market and release a cage full of sparrows. In Confusion Later, teams had to take a taxi to Chinatown in Charoen Krung Soi 21, they have to purchase a car, which it made from paper and then they burn it at Lee Ti Biew shrine. For this Roadblock, one team member had to wear a mask into a cave full of bats and they retrieve their next clue from inside. The unused Fast Forward had teams find Pra Chai at Amulet Market and one team member had to shed their vanity and get their head shaved.

เลก 6 (ไทย)[แก้]

The Detour of this leg was Boat or Beast. In Boat, teams must travel and used bamboo raft with long poles to navigate down river. In Beast, teams had to ride on a back slow elephant down a path next to the river. The Roadblock was one team member to wash chalk markings off an elephants where decorations used in religious ceremonies back until the judge was satisfied and they would get their next clue.


เลก 7 (ไทย → ฮ่องกง)[แก้]

In Hong Kong, teams had to identify the Star Ferry from the observation deck of Central Plaza (pictured). Not to be confused with a similarly named building called The Center

The Fast Forward was one team member to search the basement of the Wong Tai Sin Temple. Once there, they have to search a woman named Amelia Chow and had give each a face reading and palm reading. If its successful, they would win the Fast Forward and straight ahead to the Pit Stop. The Detour on this leg was Wishing Tree or Herbal Tea. In Wishing tree, teams had to drive 18 ไมล์ to this tree. Once they get there, they need to write a wish on a scroll and throw it on the tree's branches. In Herbal tea, teams had to walked to a herbal shop on a marketplace in Saigon Street. Once there, they had to drink a cup of foul tasting tea. The Roadblock was one team member to climb the top of the crane and use this controls to move 2000 ปอนด์ shipping container off a truck to the ground. When its done and it moves back to its original position, a team partner may get the next clue on the side of the shipping container.

Additional task

เลก 8 (ฮ่องกง → ออสเตรเลีย)[แก้]

Still in Hong Kong, teams arrived at Murray House for the location of the Detour clue.

The Fast forward was one team member to find Po Lin Monastery and they had to climb 268 steps of the Tian Tan Buddha and find the clue. Tara & Wil decided to took the Fast Forward, they changed their plans and declined to used it. The Detour on this leg was Dragon or Lion. In Dragon, teams had to row a dragon boat made for twelve through a short marked course, a distance of 600 meters. In Lion, teams had to carry a two person ceremonial lion through a long crowded market and up stairs. The Roadblock required one team member to follow a series of clues written in Australian slang (Team members had to find the surfie in the lairy daks in Martin Place, the anklebiter riding a bicycle around the Archibald Fountain at Hyde Park, the Sheila in the Aussie cozzie near Captain Cook Statue in Hyde Park and the bushie in Circular Quay) to translate them to complete in each order of the task until this is not over and told them to return on their team partner.

เลก 9 (ออสเตรเลีย)[แก้]

Teams visited the Sydney Harbour Bridge in leg 9.

The Fast Forward was one team member to go to Harry's Cafe. Once there, one team member to eat one of their Australian meat pies. The Detour on this leg was Cool Down or Heat Up. In Cool Down teams had to find a particular Coober Pedy mine called the Opal Quest then search through a pile of dirt for a opal. Then, they must bring it back to the miner on a blue truck. If the found the real opal, the miner will get their next clue. In Heat Up teams played three holes of golf on a hot desert golf course called Cooper Pedy Golf Club. They are given a map that help to find a ball and playing as high of 130 degrees. The Roadblock was one team member to play a game using a traditional hunting tool known as boomerang. A player stand inside a circle then throw it from the outside and have it return or landing inside a circle. They would pick as many throws, if they show up and they will take turns to throw it.

Additional task
 • At the Sydney Harbour Bridge, teams may accompany a sign-up for Sydney BridgeClimb and they would get their next clue.
 • Upon arriving in Adelaide, teams may sign-up one of three charter flights to Coober Pedy.

เลก 10 (ออสเตรเลีย → นิวซีแลนด์)[แก้]

In the Quick Jump detour choice, teams had to bungee jump 450 feet off the Nevis Highwire Platform.

The Fast Forward was to take a speedboat down the narrow Shotover river and find a flag to win the Fast Forward. The Detour on this leg was Quick Jump or Long Hike. In Quick Jump, teams had take a bungee jump 450 ฟุต (140 เมตร) down to find the clue at the bottom of the canyon. In Long Hike, teams had to hike down a long trail to the bottom of the canyon. The Roadblock was one team member to find a sheep and separate 3 black sheep from 22 white sheep from a small pen to another. When its done, both teams are head straight to check the pit stop.

Additional task
 • In Glendambo, teams must get on either a 10.30am or 11.15am flight to the nearest airport, in Adelaide.

เลก 11 (นิวซีแลนด์)[แก้]

Waitomo Caves is a popular tourist destination and featured Leg 11's Detour, Drop or Climb

The Fast Forward had to run down Mount Tarawera's loose rock walls and then had to hike the path and complete the run on a loose volcanic rock known as scree and on the mouth of the dormant volcano where had to find the clue box below. The Detour on this leg was Drop or Climb. In Drop, teams and their guide had to descend 350 ฟุต (110 เมตร) into the free rappel cavern known as The Lost World and the clue is located on an igneous rock. In Climb, teams had to climb down a 100 ฟุต (30 เมตร) ladder into the cavern and walk it to find the clue. The Roadblock was one team member to ride an ATV and navigate through a challenging off-road course in a difficult terrain and they need to pick up a clue on the beach.

เลก 12 (นิวซีแลนด์ → สหรัฐอเมริกา)[แก้]

In leg 12, teams are fly to Maui, Hawaii.

The Detour on this leg was Bike or Walk. In Bike, teams had to ride a bicycles and search through a large pineapple field to find a single red painted pineapple. In Walk, teams may walk on foot through the same field to find one of 4 yellow painted pineapple. In either case, once the teams found a right pineapple, they are to open it up and get their next clue. In both detours, they have to search colored pineapples hidden somewhere on this large field. The Roadblock was one team member to wear snorkel gear and to find one of three yellow cases in an underwater and retrieve a clue sealed inside.

เลก 13 (สหรัฐอเมริกา)[แก้]

San Francisco was the race's final destination city.

The Roadblock was one team member to use any tools picked up from a hardware store (see additional tasks) and to get a frozen clue in a large globe of ice out.

Additional tasks
 • At Trapper Creek, teams had to spend the night in an igloo to receive their next clue.
 • Also at Trapper Creek, one team member must drive a Snow Cat across a frozen lake.
 • At Homesteader's Hardware Store, teams had to pick up some tools and get the next clue.
 • After picking up the tools, teams may pick up a bag of tools and propane torch to provide and reach the next destination.

ดูเพิ่ม[แก้]