ดิอะเมซิ่งเรซ 6

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ดิอะเมซิ่งเรซ 6
โลโก้รายการ
ออกอากาศ 16 พฤศจิกายน พ.ศ. 2547
8 กุมภาพันธ์ พ.ศ. 2548
ระยะเวลาการถ่ายทำ 13 สิงหาคม พ.ศ. 2547
12 กันยายน พ.ศ. 2547
จำนวนตอน 12 (13 เมื่อรวม Recap)
ผู้ชนะ เฟรดดี้กับเคนดรา
ทวีปที่ผ่าน 4
ประเทศที่ผ่าน 11
เมืองที่ผ่าน 24
ระยะทางการแข่งขัน 40,000 ไมล์
(64,372 กิโลเมตร)
จำนวนเลก 12
ซีซั่นก่อนหน้าและถัดไป
ก่อนหน้า ดิ อะเมซิ่ง เรซ 5
ถัดไป ดิ อะเมซิ่ง เรซ 7

ดิ อะเมซิ่ง เรซ 6 (อังกฤษ: The Amazing Race 6) เป็นฤดูกาลที่ 6 ของรายการ ดิ อะเมซิ่ง เรซ ซึ่งเป็นเกมโชว์ประเภทเรียลลิตี้โชว์ระดับรางวัลเอ็มมี 8 สมัยซ้อนทางโทรทัศน์ รายการนี้จะมีผู้เข้าแข่งขันเป็นทีมๆ ละ 2 คนซึ่งรู้จักกันมาก่อนแล้ว ทำการแข่งขันโดยเดินทางรอบโลก โดยทีมที่ชนะจะได้รับเงินรางวัล 1 ล้านดอลลาร์สหรัฐ โดยเกมส์โชว์ดังกล่าวเริ่มออกอากาศในสหรัฐอเมริกาทางสถานีโทรทัศน์ซีบีเอส

ผลการแข่งขัน[แก้]

ตารางแสดงชื่อ ความสัมพันธ์ของผู้แข่งขันในขณะถ่ายทำของแต่ละทีมพร้อมทั้งแสดงสถานะในการแข่งขัน ดังนี้ เรียงตามลำดับผู้เข้าเส้นชัยก่อน (ตารางนี้อาจไม่ได้แสดงข้อมูลที่ตรงกับข้อมูลที่ออกอากาศในโทรทัศน์เนื่องจากข้อมูลที่เพิ่มเข้ามาบางส่วน หรือข้อมูลที่ถูกนำออกไปบางส่วน)

ทีม ความสัมพันธ์ ลำดับที่ (ในแต่ละเลก) ผู้แก้ไขอุปสรรค
1 2 <3> 4 5 64 7 8 9 10 116 126
เฟรดดี้กับเคนดรา คู่หมั้นนายแบบ / นางแบบ 4 82 6 5 1 1 6 2 4< 3 2> 2 1 เฟรดดี้ 6, เคนดรา 6
คริสกับโจน คู่เดททางไกล 2 1 2 1 4 5 2 4 3 1 3 1 2 คริส 6, โจน 6
อดัมกับรีเบคก้า คู่เดท 7 6 5 6 6 6 5 5> 4 4< 3 3 อดัม 6, รีเบคก้า 5
เฮเดนกับแอร์รอน คู่เดท / นักแสดง 1 4 1 4 3 4 4 6 1 2 1 45 เฮเดน 5, แอร์รอน 6
โลริกับโบโล คู่แต่งงาน / นักมวยปล้ำ 6 5 7 3 7 7 3 2 5 โลริ 5, โบโร 3
โจนกับวิคตอเรีย คู่แต่งงาน / นายจ้าง 5 2 4 2 2 3 3 5 6 โจน 4, วิคตอเรีย 4
กัสกับเฮร่า พ่อกับลูกสาว 10 3 3 7 5 2 7 กัส 3, เฮร่า 3
ดอนกับแมรี่ เจน ปู่กับย่า 9 71 8 8 8 ดอน 2, แมรี่ เจน 2
เลนากับคริสตี้ พี่กับน้องสาว 3 9 93 เลนา 13, คริสตี้ 1
มีรีดิชกับมาเรีย เพื่อนสนิท 8 10 มีรีดิช 0, มาเรีย 1
เอวิกับโจ คู่หูที่โรงเรียน 11 เอวิ 0,โจ 0


หมายเหตุ 1: ดอนกับแมรี่ เจน เดิมมาถึงเป็นลำดับที่ 7 ในเลก 2 แต่ถูกทำโทษปรับเวลา 30 นาทีเนื่องจากทำผิดกฎเรื่องการใช้รถ โดยการปรับโทษครั้งนี้ไม่ได้ส่งผลต่อลำดับของพวกเขาแต่อย่างไร
หมายเหตุ 2: เฟรดดี้กับเคนดรา เดิมมาถึงเป็นลำดับที่ 6 แต่ถูกทำโทษ 30 นาทีเนี่องจากหยิบคำใบ้มามากกว่า 1 อันจึงทำให้ลำดับตกลงมาอยู่ที่ 8
หมายเหตุ 3: เลนา ทำงานอุปสรรคแต่ไม่สำเร็จและด้วยเวลาที่ทำนานถึง 8 ชั่วโมง ทำให้พิธีกรมายังสถานที่ทำภารกิจและบอกว่าทีมของพวกเขาถูกคัดออกจากการแข่งขันเนื่องจากทุกทีมเข้าจุดพักไปหมดแล้ว
หมายเหตุ 4: ในเลกที่ 6 เป็นเลกแบบ Double Length (มีอุปสรรค 2 งานและทางแยก 2 งาน) ซึ่งการใช้ทางด่วนได้ใช้แค่การข้ามครึ่งหลังของเลกเท่านั้นและแบ่งการออกอากาศออกเป็น 2 ตอน
หมายเหตุ 5: เฮเดนกับแอร์รอน มาถึงเป็นลำดับที่ 3 แต่ไม่สามารถทำงานอุปสรรคได้สำเร็จจึงถูกปรับเป็นเวลา 4 ชั่วโมงทำให้ตกลงมาอยู่อันดับสุดท้ายและถูกคัดออกจากการแข่งขัน
หมายเหตุ 6: เลก 11 และ 12 ออกอากาศติดกันเป็น 2 ชั่วโมงสุดท้าย

 • สีแดง หมายถึง ทีมนั้นๆ ถูกคัดออก
 • สีเขียว ƒ หมายถึง ทีมนั้นๆ ทำ Fast Forward สำเร็จ ; เลขของเลกที่มีสีเขียวและ ƒ เป็นเลกที่มี Fast Forward แต่ไม่มีทีมไหนใช้
 • สีน้ำเงินตัวเอน หมายถึง ทีมนั้นๆ มาถึงจุดพักเป็นทีมสุดท้ายในเลกที่ไม่มีการคัดออก แต่จะถูกยึดเงินทั้งหมดที่มีและไม่ได้เงินใช้ในด่านถัดไป และจะไม่ได้รับอนุญาตให้หาเงินใช้จนกว่าการแข่งขันในเลกต่อไปจะเริ่มขึ้น
 • เครื่องหมาย > สีเหลือง หมายถึง ทีมนั้นๆ ใช้คำสั่งพักทีมอื่นแข่งขันชั่วคราว (Yield) ; < หมายถึง ทีมนั้นๆ ถูกพักการแข่งขันชั่วคราว ;<> หมายถึง เลกที่มีกฎการสั่งพักแต่ไม่มีทีมไหนใช้

เครื่องหมายต่างๆในการแข่งขัน[แก้]

เครื่องหมาย คำอธิบาย
สัญลักษณ์ธงที่ใช้ในรายการ
สัญลักษณ์ธงที่ใช้ในรายการ
Route Marker เป็นสัญลักษณ์ธงสีแดงและสีเหลือง เป็นเครื่องหมายประจำสถานที่ที่ผู้เข้าแข่งขันสามารถค้นหาคำสั่งต่อๆ ไป
บัตรคำสั่ง Route Infomation
บัตรคำสั่ง Route Infomation
Route Infomation (ข้อมูลเส้นทาง) เป็นสัญลักษณ์ตัวบอกเส้นทางที่ไปยังจุดหมายถัดไป ทีมจะต้องปฏิบัติตามคำสั่งที่ให้ไว้อย่างเคร่งครัด มิฉะนั้นจะถูกทำโทษปรับเวลาขั้นต่ำในการลงโทษ 30 นาทีบวกกับเวลาที่ได้เปรียบจากการเดินทางที่ผิดไปจากคำสั่ง
Detour (ทางแยก) เป็นสัญลักษณ์ตัวเลือกระหว่างภารกิจที่แตกต่างกันสองประการที่ผู้เข้าแข่งขันต้องเลือกทำให้สำเร็จ ภารกิจทั้ง 2 อย่างนั้นมีข้อดีและข้อเสียในตัวมันเองฉะนั้นควรเลือกที่คิดว่าทั้งทีมถนัดเพื่อทำงานให้เสร็จโดยเร็ว จึงจะได้รับคำสั่งต่อๆ ไป ถ้าหากโดนคำสั่งย้อนกลับ ทีมจะต้องกลับมาทำ Detour อีกอันที่ไม่ได้เลือกทำแต่แรก และกลายเป็นว่าจะต้องทำทั้งสองอันนั่นเอง (ถ้าทำไม่สำเร็จจะถูกปรับ 24 ชั่วโมงแต่ในฤดูกาลที่ 17 เป็นต้นมาจะถูกปรับแค่ 6 ชั่วโมงเท่านั้น)
Roadblock (อุปสรรค) เป็นสัญลักษณ์ภารกิจที่อนุญาตให้สมาชิกเพียงคนเดียวในทีมสามารถทำได้เท่านั้นและเมื่อเลือกแล้วจะไม่สามารถเปลี่ยนคนทำได้ ผู้เข้าแข่งขันที่เลือกทำนั้นต้องทำงานอุปสรรคนั้นให้สำเร็จก่อน จึงจะได้รับคำสั่งต่อๆ ไป (หลังจากฤดูกาลที่ 5 ได้กำหนดตลอดระยะเวลาการแข่งขันให้ทำได้ไม่เกินคนละ 6-7 ครั้ง โดยมากแล้วจะแบ่งในสัดส่วนพอๆ กันและถ้าทำไม่สำเร็จจะถูกปรับ 4 ชั่วโมง)
Face-Off (ภารกิจตัวต่อตัว) เป็นสัญลักษณ์ที่ให้ทีมที่มาขึ้นจุดนี้ รออีกทีมหนึ่งมา และสองทีมจะต้องแข่งภารกิจ ตัวต่อตัว ทีมที่ชนะจะได้คำใบ้ถัดไป ส่วนทีมที่แพ้ต้องรอจนกว่าจะมีอีกทีมถัดมา และแข่งใหม่อีกครั้ง โดยทีมสุดท้ายที่แพ้จะต้องถูกโทษปรับเวลา การแข่งขันภารกิจแบบตัวต่อตัวนี้ จะทำให้ลำดับการแข่งขันเปลี่ยนแปลงได้อย่างมาก
Fast Forward (ทางด่วน) เป็นสัญลักษณ์ที่อนุญาตให้ทีมใดก็ตามที่เสร็จสิ้นภารกิจ 1 อย่างเป็นพิเศษ ตามคำสั่งของ Fast Forward เรียบร้อยแล้ว จะสามารถเดินทางต่อไปยัง Pit Stop หรือจุดหมายปลายทางสุดท้ายของด่านนั้นๆ ได้ทันที โดยไม่ต้องผ่านด่านใดๆ อีกในระหว่างทาง สิทธิ์ในการใช้สัญลักษณ์นี้ จะให้เฉพาะกับทีมแรกที่สามารถหาและเสร็จสิ้นภารกิจ Fast Forward เท่านั้นและตลอดการแข่งขันทีมๆ นั้นจะใช้สิทธิ์นี้ได้เพียงครั้งเดียวเท่านั้น ยกเว้นในกฏ Intersection จะสามารถทำ Fast Forward ร่วมกันกับอีกทีมที่จับคู่ได้ถึงแม้ว่าจะเป็น Fast Forward ครั้งที่ 2 ก็ตาม (การใช้ Fast Forward ครั้งที่ 2 เกิดขึ้นได้น้อยมาก) อย่างไรก็ตาม การได้บัตรทางด่วนนี้ ยังคงไม่รับประกันว่าจะไม่ตกรอบ ถ้ายังคงมาถึงเป็นทีมสุดท้าย (มีโอกาสเกิดขึ้นได้น้อยมากๆ)
บัตรผ่านเร่งด่วน
บัตรผ่านเร่งด่วน
Express Pass (บัตรผ่านเร่งด่วน) เป็นสัญลักษณ์ให้กับทีมที่มีบัตรผ่านนี้สามารถข้ามงานใดๆ ก็ได้ที่ไม่ต้องการทำ 1 งาน ไม่ว่าจะเป็นงานรูปแบบใดก็ตามและผ่านไปเลยโดยไม่ต้องมีอะไรเป็นการแลกเปลี่ยน ต่างจาก Fast Forward ที่ข้ามทั้งเลกและต้องทำภารกิจตามที่กำหนด 1 อย่างก่อน (บัตรนี้จะถูกให้กับทีมที่เข้ามาเป็นที่ 1 ในเลกแรกของการแข่งขันซึ่งใช้ได้ถึงเลก 8 จาก 12)
บัตรกอบกู้
บัตรกอบกู้
Salvage Pass (บัตรกอบกู้) เป็นสัญลักษณ์ให้กับทีมที่มีบัตรผ่านนี้สามารถช่วยทีมที่มาถึงเป็นลำดับสุดท้ายไม่ให้ถูกคัดออกได้ หรือจะใช้เพื่อเป็นการช่วยตัวเองไม่ให้ถูกคัดออกด้วยก็ได้ ในกรณีที่ต้องเผชิญหน้ากับการถูกคัดออก (ในเวอร์ชั่นอเมริการจะใช้คำว่า The Save)
ป้ายสั่ง Yield
ป้ายสั่ง Yield
Yield (ถ่วงเวลา) เป็นสัญลักษณ์ที่อนุญาตให้ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้มีโอกาสสั่งอีกทีมหนึ่งที่มาที่หลังพวกเขาให้หยุดแข่งได้ช่วงระยะเวลาหนึ่ง ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้ สามารถใช้ในการออกคำสั่งกับอีกทีมหนึ่งได้เพียงครั้งเดียวเท่านั้นตลอดการแข่งขัน (ไม่นับรวมกับคำสั่ง ย้อนกลับ)
ป้ายสั่ง U-Turn
ป้ายสั่ง U-Turn
U-Turn (ย้อนกลัับ) เป็นสัญลักษณ์ที่อนุญาตให้ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้มีโอกาสสั่งอีกทีมหนึ่งที่มาที่หลังพวกเขาให้กลับไปทำงาน Detour อีกงานที่ไม่ได้เลือกทำ ทีมที่เลือกใช้สัญลักษณ์นี้ สามารถใช้ในการออกคำสั่งกับอีกทีมหนึ่งได้เพียงครั้งเดียวเท่านั้นตลอดการแข่งขัน (ไม่นับรวมกับคำสั่ง ถ่วงเวลา)
Intersection (จุดร่วมมือ) เป็นสัญลักษณ์ที่สั่งให้ทีมต้องจับคู่กับอีกทีมทำภารกิจทุกๆ อย่างร่วมกัน ถ้ามาถึงจุดที่มีคำสั่งแต่ยังไม่มีทีมร่วมงานก็จำเป็นต้องรอและเมื่อมีคำสั่งยกเลิก Intersection จึงจะทำการแข่งขันแบบปกติได้
ป้ายสั่ง Speed Bump
ป้ายสั่ง Speed Bump
Speed Bump (งานเพิ่มเติม) เป็นสัญลักษณ์ที่สั่งให้ทีมที่ได้สัญลักษณ์นี้ต้องทำงานเพิ่มอีก 1 งานในเลกถัดไป เนื่องจากเป็นการลงโทษที่มาถึงเป็นทีมสุดท้ายแต่ไม่ถูกคัดออกในเลกที่แล้ว โดยจะเป็นงานพิเศษ ที่ไม่เหมื่อนกับงานทั่วไปที่แข่งในเลกนั้นๆ ทำให้ทีมที่ได้บทลงโทษนี้ ทำงานเพิ่มมากกว่าปกติอีก 1 งานในเลกนั้น คล้ายกับ Handicap ต่างกันตรงที่เป็นงานใหม่เพิ่มขึ้นมาต่างหาก
ป้ายสั่ง Handicap
ป้ายสั่ง Handicap
Handicap (เพิ่มจำนวนชิ้นงาน) เป็นสัญลักษณ์ที่สั่งให้ทีมที่ได้สัญลักษณ์นี้ต้องเพิ่มจำนวนชิ้นงานมากกว่าปกติ เนื่องจากเป็นการลงโทษที่มาถึงเป็นทีมสุดท้ายแต่ไม่ถูกคัดออกในเลกที่แล้ว เช่น ในงานธรรมดาทั่วไปปกติให้ทำ 50 ชิ้นแต่ทีมที่ได้สัญลักษณ์นี้ต้องทำ 75 ชิ้น เป็นต้น คล้ายกับ Speed Bump ต่างกันตรงที่เป็นงานปกติทั่วไปในเลกนั้นๆ เพียงแต่เพิ่มจำนวน
สัญลักษณ์ปลายทางในแต่ละด่าน
สัญลักษณ์ปลายทางในแต่ละด่าน
Pit Stop (จุดหยุดพัก) เป็นสัญลักษณ์จุดหมายปลายทางสุดท้ายของการแข่งขันในแต่ละด่านโดยทีมที่มาถึงเป็นทีมสุดท้าย อาจจะถูกคัดออก หรือบางครั้งจะมีการเตือนในคำใบ้สุดท้ายก่อนถึงจุดพักเลยว่า ทีมที่มาถึงเป็นทีมสุดท้าย จะถูกคัดออก


ชื่อตอนในการแข่งขัน[แก้]

ชื่อตอนในการแข่งขันมักมาจากคำพูดสำคัญ ๆ ของผู้เข้าแข่งขันในเลกนั้น ๆ

 1. "The Game's Afoot" - Gus
 2. "I'm Not His Wife, He Doesn't Need to Scream At Me" - Meredith
 3. "Counting Bears Is Not Rocket Science" - Don
 4. "What If It Isn't Sanitary" - Kendra
 5. "Quit Following Us" - Jonathan
 6. "They Should Probably Have Some Counseling" - Kris
 7. "Phil Is A Choo-Choo Charlie" (recap) - Kristy
 8. "One of You, I'm Gonna Break in Half" - Freddy
 9. "Tell My Mom I Love Her" - Adam
 10. "Are There Instructions on Donkey Handling?" - Rebecca
 11. "It Always Comes Down to Details" - Kris
 12. "You Deal With This Before I Hyperventilate" - Hayden
 13. "4 Continents, 24 Cities, 40,000 Miles" - Phil Keoghan

รางวัล[แก้]

ในบางเลก ทางรายการจะมีรางวัลพิเศษให้กับทีมที่มาถึงจุดพักเป็นทีมแรก สำหรับรางวัลที่เป็นแพ็กเกจทัวร์ทั้งหมดสนับสนุนโดยแทรเวลโลซิตี้

 • Leg 1 - A trip to Hawaii, compliments of American Airlines' website, AA.com.
 • Leg 2 - A seven-night cruise in Alaska, courtesy of Royal Caribbean International.
 • Leg 3 - A seven night cruise vacation to the Mexican Riviera provided by Royal Caribbean International.
 • Leg 4 - A seven-night cruise vacation to the Western Caribbean provided by Royal Caribbean International.
 • Leg 5 - A trip to Mexico, compliments of American Airlines website, AA.com.
 • Leg 6 - A vacation to Europe, compliments of American Airlines website, AA.com.
 • Leg 7 - A trip to the Caribbean, compliments of American Airlines' website, AA.com.
 • Leg 8 - A vacation to the Mexico, compliments of American Airlines' website, AA.com.
 • Leg 9 - A vacation to Europe, compliments of American Airlines' website, AA.com.
 • Leg 10 - A vacation to Hawaii, compliments of American Airlines' website, AA.com.
 • Leg 11 - A trip to the Caribbean, compliments of American Airlines' website, AA.com.
 • Leg 12 - $1,000,000

สถานที่ในการแข่งขัน[แก้]

เดินทางโดยเครื่องบิน; เดินทางโดยรถไฟ; เดินทางโดยเรือ; เดินทางโดยรถประจำทาง; ไม่มี = เดินทางโดยรถยนต์หรือเดิน
ทางแยก อุปสรรค ทางด่วน ถ่วงเวลา จุดหยุดพัก
แผนที่แสดงเส้นทาง

เลก 1 (สหรัฐอเมริกา → ไอซ์แลนด์)[แก้]

Seljalandsfoss waterfall in Iceland, the teams' first destination

The first Detour of this season was Ice Climb or Ice Search. In Ice Climb, teams traveled 35 ไมล์ (56 กิโลเมตร)* to a bay and used special gear to trek across the glacier and climb the face of a steep ice wall. In Ice Search, teams had travel to a short distance and find a glacial lagoon, then choose a boat and a driver and search the 7 ไมล์ (11 กิโลเมตร)* lagoon among thousands of icebergs for a buoy containing their next clue.

Additional task
 • In Vatnajökull, teams signed up for a shuttle 10 ไมล์ (16 กิโลเมตร)* to Glacier's Edge for their next clue. Upon arriving at Glacier's Edge, teams chose a marked snowmobile and drove two and a half miles across the glacier to a camp. Once there, teams had to search a tent for shuttle departure times for the next morning.

เลก 2 (ไอซ์แลนด์ → นอร์เวย์)[แก้]

The Holmenkollen Ski Jump, where one team member had to zipline to the bottom

The Roadblock required one team member to climb to the top of Holmenkollen Ski Jump, then ride a zipline 1,000 ฟุต (300 เมตร)* to the bottom in order to receive their next clue. The Detour required teams to choose between Endurance or Accuracy. In Endurance, teams had to roller ski downhill on a 1.75 ไมล์ course. In Accuracy, teams had to successfully complete three games traditionally played by the Vikings. First, they had to throw sticks to knock over a circle of eight logs called kubbs before knocking over the king in the center. After knocking over the king, one team member had to throw an axe into a tree trunk target and make it stick. Once the axe stuck, the other team member had to shoot an arrow into a target 30 ฟุต (9.1 เมตร)* away to get their next clue.

Additional task
 • At the Viking Village, teams split themselves into two groups of five teams and rowed across a fjord to their next clue.

เลก 3 (นอร์เวย์ → สวีเดน)[แก้]

af Chapman was the third pit stop of the race.

The Detour for Leg 3 was a choice between Count It or Build It. In Count It, teams had to count the number of pots, pans, and stuffed animals in three large bins. If they gave the correct number (2,304) to the supervisor, he would give them their clue; otherwise, they had to count again. In Build It, teams had to assemble a desk using all of the provided parts. If they made a mistake, they had to fix it or start the construction over. Once the desk was assembled, the supervisor would give them their next clue. In this leg's Roadblock, one team member had to unroll bales of hay to find their next clue hidden inside. Out of a field of 270 bales, 20 had clues. This Roadblock reappeared in Season 15 in a new twist called the Switchback.

Additional tasks
 • At the Nordic Sea Hotel, teams had to enter the nightclub made entirely of ice. Once inside, they had to slide a shot glass along the bar to hit a target. Only one member of the team would have to hit the target. If they missed, they would have to go to the end of the line and try again.
 • Before the Roadblock, teams had to ride two miles to the farm from the train station on a tandem bicycle. After the Roadblock, they had to ride back.

เลก 4 (สวีเดน → เซเนกัล)[แก้]

Gorée Island was the site of the fourth Pit Stop of the race

The Detour was a choice between Stack 'Em Up or Pull 'Em Up. In Stack 'Em Up, teams had to walk through a fish-stacking area and carry enough baskets of fish to properly cover a drying table. Once they stacked the fish properly, the fisherwoman would hand them their next clue. In Pull 'Em Up, teams traveled out on fishing boats and used traditional fishing gear to catch four fish. Once they caught the four fish, they had to bring a them to a bounty man onshore, who would give them their next clue. In the Roadblock, one team member to use the traditional tools provided to harvest enough salt from the bed of Lac Rose to fill a 25 แกลลอน basket. Once the basket was completely filled, a supervisor would hand them their next clue.

Additional task

เลก 5 (เซเนกัล → เยอรมนี)[แก้]

Brandenburg Gate was the fifth Pit Stop of The Amazing Race 6.

Teams chose between Beer or Brats in this leg's Detour. In Beer, teams traveled to the Brauhaus Spandau bar. Once there, each team member had to search the tables at the crowded bar for five coasters bearing his or her face and name. They then had to trade two full steins of beer to the patron in exchange for each coaster. Once both team members collected all five of each coaster, they would receive their next clue. In Brats, teams travelled to Zitadelle. Once there, they had to use a hand-operated sausage maker to create one rope of five 7 นิ้ว bratwursts in order to receive their next clue. In the Roadblock, one team member had to climb at the top of Devil's Mountain (Teufelsberg) and complete a soap box derby course in 37 seconds or less.

Additional task
 • Teams had to enter the Slave House and place a single rose on the threshold of the historic archway as a tribute to African slavery.

เลก 6 (เยอรมนี → ฮังการี)[แก้]

Buda Castle was the site of this leg's Fast Forward

The first of two Fast Forwards in the race required teams to descended through a cavernous labyrinth and partake in the legend of vampires by drinking a goblet of pig's blood, recalling when Transylvania was part of Hungary. When they finished drinking, they would win the Fast Forward.

In the this leg's first Roadblock, one team member was strapped into a "hot rocket bungee" and launched 200 ฟุต (61 เมตร) in the air. After returning to the ground, the jump master handed them their next clue. In the first Detour, teams chose between Catapult Crash and Cannonball Run. In Catapult Crash, teams had to use a catapult to hurl a watermelon 150 ฟุต into a wooden target to retrieve the clue hidden within. In Cannonball Run, teams had to push a cannon up a hill to Eger Castle's courtyard, then carry and stack 55 4 ปอนด์ cannonballs in a pyramid next to the cannon.

The second Detour was a choice between Swim or Paddle. In Swim, teams made their way to an Olympic-sized swimming pool and participated in a water polo game. Working together, each pair had to score a goal against a top Hungarian water polo player. In Paddle, teams inflated a raft with a hand pump and paddled the raft across the Danube River to a flag on the other side. When the flag was found, they would receive their next clue. In the second Roadblock for this leg, one team member had to eat a 24 ounce bowl of a very spicy soup with traditional Hungarian spices. Once the team member finished eating, the team would get their next clue.

Additional task
 • At Net Klub Internet Kafé, teams logged onto their AOL accounts and received a clue via e-mail.

เลก 7 (ฮังการี → ฝรั่งเศส)[แก้]

Napoleon Bonaparte. Teams visited Napoleon's birthplace during this leg.

In the second Fast Forward of the race, the team had to locate a harbor in Corsica, and dress in old-style diving suits weighing more than 100 ปอนด์ (45 กิโลกรัม) each. Both team members had to walk across the ocean floor to a lobster trap and retrieve their next clue to win the Fast Forward. In this leg's Detour, teams chose between Climb Up or Fly Behind. In Climb Up, teams had to use a mechanical ascender to climb a 45 ฟุต rock wall. Once at the top, they had to find the terrace, where a French legionnaire would give them a medal. After receiving the medal, the teams had to rappel 75 ฟุต (23 เมตร)* down to receive their next clue. In Fly Behind, teams had to choose a Zodiac boat. One teammate had to ride behind on an inflatable raft while the other rode inside the Zodiac and directed the driver to search among 25 buoys for one with a clue attached. Only 12 contained a clue. In the Roadblock, a team member had to stomp 55 ปอนด์ (25 กิโลกรัม)* of grapes with their feet. After squeezing out enough juice to fill five wine bottles, the team member had to drink a glass of their wine.

Additional task
 • At Ajaccio, teams had to find the room where Napoleon was born, where their next clue was located.

เลก 8 (ฝรั่งเศส → เอธิโอเปีย)[แก้]

St. George's Church, site of this leg's Roadblock

The Detour in Leg 8 was a choice between Raise the Roof or Mud the Hut. In Raise the Roof, teams would choose a roof and join with locals to carry the roof two-thirds of a mile (1,100 m) and place it on top of a house in order to receive their next clue. In Mud the Hut, teams had to use a plaster made of dirt, water, and straw to cover an entire wall of a traditional Ethiopian house. The Roadblock required one team member to enter the 850-year-old church and receive a pendant from the head priest. The team member then had to search among hundreds of worshipers standing outside for a person with a matching pendant. When they found a match, the worshiper would hand them their next clue.

Additional tasks
 • At Bole International Airport, teams signed up for one of two scheduled charter flights to Lalibela.
 • Before the Roadblock, teams had to deliver two donkeys 3 ไมล์ (4.8 กิโลเมตร) to St. George's Church.

เลก 9 (เอธิโอเปีย → ศรีลังกา)[แก้]

For this leg's Detour, teams had to choose between Tree Trunks and Elephant Trunks. In Tree Trunks, Teams had to make their way 2 ไมล์ by tuk-tuk to a coconut plantation. Once there, they had climb to the top of a 50-ฟุต (15-เมตร) tree and take down enough coconuts to empty their contents in order to fill a jug. In Elephant Trunks, teams had to make their way 2.5 ไมล์ (4.0 กิโลเมตร) by tuk-tuk to an elephant polo field. Each team member had to ride an elephant down the length of the field and score a goal in order to receive their next clue. For the Roadblock, one team member had to ascend 1,000 steps to the top of Lion Rock. Using binoculars to scan the jungle from a vantage point 600 ฟุต (180 เมตร) above the ground, they had to search for a flag, then descend Lion Rock with their partner and proceed to the flag.

Additional tasks
 • At Addis Ababa Stadium, teams had to choose a pair of Ethiopian runners and complete a four-man relay on the stadium. When completed, the track master would give them their next clue.
 • At the Kandyan Art Association, teams had to purchase a bowl of rice and take it to the Temple of the Tooth, where a monk would give teams the next clue.
 • At the Hotel Sigiriya, teams had to swim across a pool to the Pit Stop.

เลก 10 (ศรีลังกา → สาธารณรัฐประชาชนจีน)[แก้]

Yu Yuan Gardens where teams got their next clue

The Roadblock required one team member to wash a window on the exterior of the HuaXia Bank Tower, 40 stories above the ground. Washing the window would reveal a hidden message; once they understood the message, they had to lower themselves to the ground and report it to the supervisor, who would hand them their next clue if correct. The Detour had teams choose between Bricks or Ice. In Bricks, teams had to use a traditional device to transport 300 clay bricks off a barge while balancing on a narrow wood plank. From there, they had to stack the bricks on a wooden pallet to receive their clue. In Ice, teams had to load two 220 ปอนด์ blocks of ice onto the back of flatbed tricycles and deliver them to a fish market four blocks away. Once there, they would have to break them into smaller pieces and place them into a tub to receive the next clue.

Additional task
 • At People's Heroes Monument, teams had to find Tai Chi performers. One of the four masters would hand them their next clue.

เลก 11 (สาธารณรัฐประชาชนจีน)[แก้]

The Terra-Cotta Warriors Museum

The Detour on this leg was Spray or Scroll. In Spray teams traveled 34 ไมล์ (55 กิโลเมตร) to a car factory, don uniforms, and use spray paint to paint the shell of a Chinese-made car. In Scroll, teams had traveled 31 ไมล์ (50 กิโลเมตร) to a textile factory and searched through 10 bolts of fabric with a light table to find two Chinese characters stamped within two of the 10 bolts. They then had to cut the characters to trade for their next clue. The Roadblock required one team member to use a key given them in the clue envelope and search 3,000 locks for the one padlock that that key would open. Teams were required to complete the task before the last gondola's departure at 7:00pm.

เลก 12 (สาธารณรัฐประชาชนจีน → สหรัฐอเมริกา)[แก้]

Ping Tom Memorial Park was the finish line of the race.

The Detour on this leg was Outfits or Outriggers. In Outfits, teams traveled 10 ไมล์ (16 กิโลเมตร) to a tropical clothing distributor and searched racks filled with 135,000 articles of clothing for those matching the outfit of a mannequin in order to receive their next clue. In Outriggers, teams had to drive 6 ไมล์ (9.7 กิโลเมตร) to a canoe club and, with the help of a steering person, paddle an outrigger canoe down a course more than 2 ไมล์ (3.2 กิโลเมตร) long. The Roadblock required one team member to tandem skydive 11,000 ฟุต (3,400 เมตร)* into a sandbar in the middle of Kaneohe Bay, where their next clue is waited.

Additional task
 • At Gino's East Pizzeria, both team members had to eat two slices of a deep dish pizza to receive their final clue.

ดูเพิ่ม[แก้]