รายชื่อเพลงที่ไม่เคยได้วางจำหน่ายของไมเคิล แจ็กสัน

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไบยังการนำทาง ไปยังการค้นหา
An African American man in his mid-twenties wearing a sequined military jacket and dark sunglasses. He walks and waves his right hand, which is adorned with a white glove. His left hand is bare.
ไมเคิล แจ็คสัน ในปี 1984

ไมเคิล แจ็คสัน เป็นนักดนตรีชาวอเมริกันและความบันเทิง เขาเป็นที่รู้จักได้เขียนบันทึกและถ่ายภาพวัตถุที่ไม่เคยได้รับการออกจำหน่ายออกมาอย่างเป็นทางการ หลายเพลงที่ไม่เคยได้วางจำหน่าย ที่ได้รับการจดทะเบียน โดยปกติบริษัทของเขา Mijac Music กับองค์การด้านวิชาชีพ เช่น สำนักงานลิขสิทธิ์แห่งสหรัฐอเมริกา ,หอเกียรติยศดนตรีนักแต่งเพลงออกอากาศรวม (BMI) ,สมาคมอเมริกันแห่งคีตกวี ,นักเขียนและสำนักพิมพ์ (ASCAP),สำนักงานการสืบทอดสิทธิ์ดนตรีแคนาดา (CMRRA) ,สำนักพิมพ์อีเอ็มไอมิวสิก[1]

ในปี ค.ศ. 2009 หลังจากการเสียชีวิตอย่างกะทันหันของแจ็คสัน ลา โทยา แจ็กสัน บอกว่าเธอได้ค้นพบฮาร์ดดิสก์ตัวที่สองที่บ้านพี่ชายของเธอซึ่งมีมากกว่า 1,000 เพลงที่ไม่เคยได้รับการเผยแพร่และแม้จะไม่ได้ลงทะเบียนโดยหน่วยงานใด ๆ มันได้รับการกล่าวว่าในชีวิตแจ็คสันในชีวิต ได้บันทึกมากกว่า 50,000 เพลง แต่หลายเพลงไม่ได้วางจำหน่าย

หลายเพลงของแจ็คสันได้รับการรั่วไหลลงไปบนอินเทอร์เน็ตโดยไม่ได้รับการผเยแพร่อย่างเป็นทางการ ตัวอย่างหนึ่งที่เกี่ยวข้องกับเพลง "A Place with No Name" ตัวอย่าง 24 วินาทีซึ่งรั่วไหลออกมาโดยเว็บไซต์ TMZ.com หลังจากที่การเสียชีวิตของไมเคิล แจ็กสันในปี 2009 วันที่ 16 มีนาคม ค.ศ. 2010 Sony Music Entertainment ลงนามทำลายสถิติ $ 250,000,000 จัดการกับทรัพย์สินของแจ็คสันที่จะรักษาสิทธิในการจำหน่ายการบันทึกเสียงของเขาจนกระทั่งปี ค.ศ. 2017 และปล่อยอัลบั้มสิบบางส่วนมรณกรรมของซึ่งจะมีลักษณะของวัสดุมากกว่าเผยแพร่ทศวรรษถัดไป[2]

คีย์[แก้]

หมายถึง เพลงที่ลงทะเบียนกับเพลงออกอากาศรวม
หมายถึง เพลงที่ลงทะเบียนกับเพลงโฆษณาอีเอ็มไอ
*
หมายถึง เพลงอ้างถึงโดยนักร้องในปี ค.ศ. 1993 ของการสะสมเขา
(ปี) หมายถึง เพลงที่ลงทะเบียนกับสำนักงานลิขสิทธิ์แห่งสหรัฐอเมริกาและปีของการลงทะเบียน
*(ปี)
หมายถึง เพลงแจ็คสันที่เขียนโดยอ้างถึงนักร้องในปี ค.ศ. 1993 ของเขาและการสะสมทุกปีจะได้รับการลงทะเบียนกับสำนักงานลิขสิทธิ์แห่งสหรัฐอเมริกา

รายชื่อเพลง[แก้]

เพลง นักแต่งเพลง หมายเหตุ อ้างอิง
"11 P.M."* แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
บูเซอร์, บราด์ลีบราด์ลี บูเซอร์
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2009 ในระหว่างการซ้อมคอนเสิร์ต ดิสอีสอิต
  • รู้จักกันในชื่อ "Eleven P.M."
[3]
"A Baby Smiles"* แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เนื้อเพลงถึงเพลงได้รับให้ความสำคัญเป็นบทกวีชื่อ "When a Baby Smiles" ในปี ค.ศ. 1992 กับหนังสือ Dancing the Dream
[4]
"A Pretty Face Is" วันเดอร์, สตีวีสตีวี วันเดอร์
  • เขียนไว้ในปี ค.ศ. 1984
  • เป็นเพลงตั้งใจไว้ แต่เดิมThe Jackson 5 หรือเป็นคู่ระหว่างวันเดอร์และแจ็คสัน; ทั้งสองได้บันทึกรายงานเพลงในอัลบั้ม Wonder's 1987 Characters
[4]
"Addam's Groove" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 1993
  • บันทึกไว้สำหรับภาพยนตร์ The Addams Family II
  • รู้จักกันในชื่อ "Family Things" และ "Family Affairs"
[5]
"Adore You" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
บูเซอร์, บราด์ลีบราด์ลี บูเซอร์
[5]
"Alright Now" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 1990
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Dangerous ได้
  • เพลงที่ถูกกำหนดให้ Ralph Tresvant สำหรับอัลบั้มของเขา
[5]
"All I Need" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2007
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Michael ได้
[5]
"All Right" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2007
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Michael ได้
[5]
"Angel in Disguise" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2007
  • ติดตามที่จะเกิดขึ้นเพลงของเจมส์ ปอร์ต
[5]
"Angel" เอ็ดมอนด์, เคนเนธ "เบบี้เฟส"เคนเนธ "เบบี้เฟส" เอ็ดมอนด์
  • บันทึกโดยแจ็คสันประมาณปี ค.ศ. 1988
  • มีกำหนดจะลักษณะเมื่อสะสมบุคคลากรที่ยิ่งใหญ่ที่สุด
[4]
"Attitude" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
เวคฟิลด์, คาธีคาธี เวคฟิลด์
ไพร์เร, ไมเคิลไมเคิล ไพร์เร
[4]
"Baby's on Fire" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
บูเซอร์, บราด์ลีบราด์ลี บูเซอร์
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2009 ในระหว่างการซ้อมคอนเสิร์ต ดิสอีสอิต
  • รู้จักกันในชื่อ "Baby's Fire" และ "Higher's Baby's Fire"
[5]
"Bad Company" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [5]
"Bang Your Head" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [5]
"Basszouille" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
สวีเดียน, บรูช์บรูช์ สวีเดียน
  • เขียนไว้ในปี ค.ศ. 1994
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม HIStory ได้
  • รู้จักกันในชื่อ "Bassouille"
[6]
"Be Me 4 a Day" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
เดย์ส, เกรย์ คาลิคเกรย์ คาลิค เดย์ส
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 1998
  • รู้จักกันในชื่อ "Be Me for a Day", "Just for One Day Be Michael", "Just for a Day", "Me 4 a Day" และ "Be Michael"
[6]
"Beatboy 2010" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
บูเซอร์, บราด์ลีบราด์ลี บูเซอร์
[5]
"Belong 2" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
ไรลีย์, เท็ดดีเท็ดดี ไรลีย์
  • เขียนไว้ในปี ค.ศ. 1999
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Invincible ได้
[6]
"Black Widow" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
คาสซิโอส, เอ็ดดีเอ็ดดี คาสซิโอส
  • เพลงนี้บันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2007 โดยแจ็คสัน ที่บ้านของคาสซิโอส
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Michael ได้
[5]
"Bottle of Smoke" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและอาจจะได้รับบันทึกไว้โดยแจ็คสันในปี ค.ศ. 1989
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Dangerous ได้
[6]
"Boy No" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
บูเซอร์, บราด์ลีบราด์ลี บูเซอร์
[5]
"Brad Loop 3.37" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
บูเซอร์, บราด์ลีบราด์ลี บูเซอร์
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2009 ในระหว่างการซ้อมคอนเสิร์ต ดิสอีสอิต
  • Evolved into "Brad Loop 100" and "Brad Loop 3700"
[5]
"Breaking" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2004
[5]
"Break the Rules" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2006
  • รู้จักกันในชื่อ "All for You"
  • อาจจะได้รับบันทึกโดย will.i.am
[5]
"Broken Chair" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนขึ้นในช่วงการประชุม Bad
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2009 ในระหว่างการซ้อมคอนเสิร์ต ดิสอีสอิต
[5]
"Bubbles" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • อาจจะได้รับบันทึกในปี ค.ศ. 1991 สำหรับอัลบั้ม Dangerous
[5]
"Buffalo Bill"* แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • กล่าวถึงครั้งแรกโดยผู้จัดการ Frank DiLeo ก่อนที่จะออกจำหน่ายอัลบั้มของ The Jacksons' Victory ในปี ค.ศ. 1984
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Bad ได้
[6]
"Burn 2Night" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
คาสซิโอส, เอ็ดดีเอ็ดดี คาสซิโอส
  • เพลงนี้บันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2007 โดยแจ็คสัน ที่บ้านของคาสซิโอส
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Michael ได้
  • รู้จักกันในชื่อ "Burn Tonight" และ "Burn 2Nite"
[5]
"Butter Funk" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
บูเซอร์, บราด์ลีบราด์ลี บูเซอร์
[5]
"California Grass"* แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [7]
"Can't Get Your Weight Off of Me" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
สวีเดียน, บรูซบรูซ สวีเดียน
  • เขียนไว้ในปี ค.ศ. 2000
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Invincible ได้
[6]
"Can't Stop Me Now" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [6]
"Casino Night" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [5]
"Changes" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [5]
"Chicago 1945"* แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
พอร์คาโร, สตีฟสตีฟ พอร์คาโร
[7]
"Crack Kills"* แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • วางแผนที่จะได้รับการบันทึกกับนักแร็ป Run-D.M.C. สำหรับอัลบั้มแจ็กสัน Bad, แต่ถูกมีมติเนื่องจากทัศนคติทางเชิงลบที่มีต่อกลุ่มนักร้อง
[7]
"Creepin' In" ไม่ปรากฏ [7]
"Cry"* แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เพื่อไม่ให้สับสนกับเพลง "Cry (2001)", เป็นเพลงในอัลบั้มของแจ็กสันในปี ค.ศ. 2001 Invincible
[7]
"Crush" ไม่ปรากฏ [7]
"D.I.E." แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
วัน, เรดเรด วัน
  • เขียนไว้ในปี ค.ศ. 2006
  • บันทึกเสียงในปี ค.ศ. 2012 กับวงดนตรีSlipknot และRedOne
  • แจ็คสันบอกว่าเพลงเป็นหินยากมาก
[5]
"Days in Gloucestershire" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 2001 ในระหว่างการซ้อมคอนเสิร์ต ดิสอีสอิต
  • รู้จักกันในชื่อ "Gloucestershire"
[5]
"Dead or Alive" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ประมาณปี ค.ศ. 2004
[5]
"Deep in the Night" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [5]
"Do You Want Me" ซิสโค
ฮิลล์, ดรูดรู ฮิลล์
  • เขียนไว้ในปี ค.ศ. 1999
  • ไม่สามารถสร้างในอัลบั้ม Invincible ได้
[8]
"Doing Dirty" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
แจ็คสัน, มาร์ลอนมาร์ลอน แจ็คสัน
  • เขียนไว้ประมาณปี ค.ศ. 1990ค.ศ. 1992 สำหรับมีมติอัลบั้มที่ยิ่งใหญ่ที่สุด
[8]
"Don't Be Messin'" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 1994 ในระหว่างการซ้อมคอนเสิร์ต ดิสอีสอิต
  • อาจได้รับการรุ่นสำเร็จรูปของ "Don't Be Messin' 'Round"
[5]
"Don't Make Me Stay" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน [5]
"Dreams" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
ไทม์เบอร์เล็ค, จัสตินจัสติน ไทม์เบอร์เล็ค
  • เขียนและอาจจะได้การบันทึกบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 1993 โดยwill.i.am
[5]
"Easy" แจ็คสัน, ไมเคิลไมเคิล แจ็คสัน
  • เขียนและบันทึกไว้ในปี ค.ศ. 1999 สำหรับอัลบั้มที่เป็นมีมติ
  • รู้จักกันในชื่อ "It's Easy"
[5]
"Eaten Alive" Jackson, MichaelMichael Jackson
Gibb, MauriceMaurice Gibb
Gibb, BarryBarry Gibb
  • Original version of the song written by the Gibb brothers, but was reworked by Jackson who was granted co-writer credits
  • A demo version was recorded by Jackson but remains unreleased
  • Later recorded by Diana Ross and released on the Eaten Alive album in 1987
[9]
"Ekam Satyam (The One Truth)" Rahman, A.R.A.R. Rahman
Parthasarathi, A.R.A.R. Parthasarathi
Bharat, Kanika MyerKanika Myer Bharat
  • Recorded as a duet in 1995 by Jackson (singing in English) and Rahman (singing in Sanskrit)
  • Failed to make the Invincible album
[9]
"Elizabeth, I Love You" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and performed by Jackson as a tribute to his friend Elizabeth Taylor in 1997
  • No official release, though bootleg recordings taken from the 1997 performance exist
[9]
"Entertainment Tonight" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 1998
[5]
"Face" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Failed to make the HIStory album
[10]
"Fall in Love" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2006
  • Failed to make the Michael album
[10]
"Fanfare Transition"(1993) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1993
  • Also known as "Fanfare 1993"
[10]
"Fear" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written c. 1994
  • Failed to make the HIStory album
  • Also known as "Suffocation"
[10]
"Fever" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 1992 during Dangerous sessions
  • One of around 20-25 songs Michael Jackson been working with Bryan Loren
[5]
"From the Bottom of My Heart" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2003
  • Was scheduled to be released as a charity recording for the victims of Hurricane Katrina
  • Appears to be a later version of "I Have This Dream"
[10]
"Game Over" Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"Get Around"* Jackson, MichaelMichael Jackson [11]
"Get Back on Me" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written during Dangerous sessions
[5]
"Ghost of Another Love" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1998
[5]
"Goin' to Rio"* Jackson, MichaelMichael Jackson
Sager, Carole BayerCarole Bayer Sager
  • Written in 1976
  • Failed to make the Off the Wall album
  • Later reworked the song in 1993
  • Failed to make the HIStory album
[11]
"Got to Find a Way Somehow"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1979
  • Failed to make the Off the Wall album
[11]
"Green Hornet Groove" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Groove of Midnight" Temperton, RodRod Temperton
  • Written around the Bad era
  • A demo by Jackson surfaced on the internet in 2003
[11]
"H2O" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Halloween Night" Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"Heaven Is Here" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 1993
[5]
"He Who Makes the Sky Grey" Jackson, JermaineJermaine Jackson
Sheik Abdullah of Bahrain
  • Featured vocals by Jackson
[12]
"Higher Ground" Wonder, StevieStevie Wonder
  • A Stevie Wonder song that musician Donny Osmond confirmed he had been working with Jackson on in a 2003 television interview
[12]
"Holiday Inn"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1976
  • Recorded in 1982
[12]
"Hollywood" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Not to be confused with "Hollywood Tonight"
  • Written and recorded in 2000
  • Reworked in 2006, 2008 and 2010
[5]
"Hot Fever"(1986) Jackson, MichaelMichael Jackson [12]
"Hot Street" Temperton, RodRod Temperton
  • Failed to make the Thriller album as Temperton and Quincy Jones felt that the song was too weak for inclusion
[12]
"Humanity" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1989
  • The song was recorded for a new The Jacksons album that was shelved
[5]
"I Am Forever" Jackson, MichaelMichael Jackson
Anka, PaulPaul Anka
  • Written in 2002 and around 2004
  • It's a demo version of "Best of Joy"
[5]
"I Am a Loser" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded around 2002, 2005 and 2008 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"I Can See a Brighter Day" Jackson, MichaelMichael Jackson
One, RedRed One
  • Written and recorded in 2008 and around 2016
  • It's the second song that was finished with RedOne
[5]
"I Was a Loser" Jackson, MichaelMichael Jackson
Riley, TeddyTeddy Riley
  • Not to be confused with "I Am a Loser" (see above)
  • Written and recorded in 2009
[5]
"I Can't Get You Off My Mind" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Jackson worked on the song in the early 1970s
  • Failed to make the Off the Wall album
  • A demo version/mono acetate is known to exist
[13]
"I Don't Live Here Anymore" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written c. 2001
  • Failed to make the Invincible album
[13]
"I Forgive You" Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"I Have This Dream" Jackson, MichaelMichael Jackson
Bayer, CaroleCarole Bayer
  • Rewritten as "From the Bottom of My Heart" (see above)
  • Also known as "I Have a Dream"
  • An instrumental version leaked online in 2006
[5]
"I Have This Love of Me" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • May have written in the 2000s
[5]
"I Love You" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2003
  • According to Jackson, it's the best song about love
[5]
"I Love You Too" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2004
  • Recorded with Britney Spears in 2008
  • According with Jackson is a continuation of the song "I Love You"
[5]
"I Look To You" Jackson, MichaelMichael Jackson
Kelly, RR Kelly
  • Written by R Kelly and Recorded in 2008.
  • Originally Known as "Coming To You"
  • One of the songs Jackson worked on with R Kelly and Then Later gave it To Whintey For Her Next Album.
  • Later Recorded By Whitney Houston For Her 2016 Album
  • Not to be confused with Marcus Williams Demo That He Recorded In 2010
[5]
"I'm Still the King" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • One of the songs Jackson worked on with will.i.am in 2003
  • Failed to make the Michael album
[5]
"If You Don't Get It" Legend, JohnJohn Legend
  • Written and recorded in 2007
  • Possibly with will.i.am
[5]
"If You Don't Love Me" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Had been scheduled for release on a shelved special edition of the Dangerous album
  • Re-worked and finished in 1993 for HIStory:Past, Present, and Future Book I
  • Leaked online in 2009
[13]
"In the Valley"* Jackson, MichaelMichael Jackson [13]
"Innocent Man" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Daniels, LaShawnLaShawn Daniels
  • Written and recorded in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Iowa" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Classical piece confirmed by sister Janet Jackson in a 1994 magazine interview
[13]
"It's All About You" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Daniels, LaShawnLaShawn Daniels
  • Written and recorded in 2014
[5]
"Joy" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1993
  • Failed to make the Dangerous album
[5]
"Jungle" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Prince, MichaelMichael Prince
  • Written and recorded in 2007
[5]
"Just Remember" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Prince, MichaelMichael Prince
  • Written and recorded in 2018 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Kick It" Jackson, MichaelMichael Jackson
Daniels, LaShawnLaShawn Daniels
Jerkins, RodneyRodney Jerkins
  • Written in 1999
  • Failed to make the Invincible album
[5]
"King Tutankhamun" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Prince, MichaelMichael Prince
  • Written in 2004
  • Re-worked in 2008 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Kentucky"* Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in the mid-1970s
  • Failed to make the Off the Wall album
[3]
"Kreeton Overture"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
Winding, JaiJai Winding
Paich, MartyMarty Paich
Leonard, PatrickPatrick Leonard
  • Written in 1984 for the opening of The Jacksons' Victory Tour
[3]
"Lady of Summer" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Feemster, TheronTheron Feemster
  • Written and recorded in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Legacy" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2001
  • Re-worked in 2000, 2005 and 2010 possibly with will.i.am
[5]
"Letter 2 My Unborn" Jackson, MichaelMichael Jackson
Shakur, TupacTupac Shakur
  • May have been written for Tupac Shakur with Michael Jackson on background vocals
  • It was unknown whether the song was recorded or not
  • A song by the same titled was posthumously released by Tupac featuring a sample from "Liberian Girl"
[5]
"Light Man" Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"Light This Way" Jackson, MichaelMichael Jackson
Abdullah, SheikSheik Abdullah
  • Recorded in 2004 in Bahrain
[5]
"Little Girls"* Jackson, MichaelMichael Jackson [14]
"Llama Lola"* Jackson, MichaelMichael Jackson [14]
"Lonely Bird"* Jackson, MichaelMichael Jackson [14]
"Lonely Man"* Jackson, MichaelMichael Jackson [14]
"Love Is Here with Me" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written In 1997
[5]
"Lucy Is in Love with Linus"* Jackson, MichaelMichael Jackson [14]
"Make a Wish"* Jackson, MichaelMichael Jackson [15]
"Maybe We Can Do It" Jackson, MichaelMichael Jackson
Jerkins, RodneyRodney Jerkins
Combs, SeanSean Combs
  • Features Jackson and Sean Combs
  • Failed to make the Invincible album
[15]
"Miss You" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • One of the songs Jackson worked on with will.i.am in 2009
  • This song is written in memory of the deceased "Godfather of Soul" James Brown
  • The song is also known as "I'm Gonna Miss You", "Miss You So Much" and "I Will Miss You"
[5]
"Men in Black" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1990 for the Dangerous album
  • Possibly recorded in 1993
  • Failed to make the shelved greatest hits package Decade 80-90 album
[15]
"Michael's Affirmation" Jackson, MichaelMichael Jackson
Jerkins, RodneyRodney Jerkins
Buxer, BradleyBradley Buxer
  • Written and recorded in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Michael McKellar" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 1991
  • Failed to make the Dangerous album
[5]
"MJ/BB Orchestral" Jackson, MichaelMichael Jackson
Jerkins, RodneyRodney Jerkins
Buxer, BradleyBradley Buxer
  • Written and recorded in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"MJ Melody"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1984
  • Recorded in 1988
[15]
"Neverland Landing" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written around the 1980s
  • Re-worked the song in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"Nite Line" Ballard, GlenGlen Ballard
  • Also known as "Nightline"
  • Written c. 1982
  • Failed to make the Thriller album
[16]
"Nymphette Lover"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1981
[16]
"Ode to Sorrow"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1977
[17]
"On My Anger" Jackson, MichaelMichael Jackson
Riley, TeddyTeddy Riley
  • Written in 1999
  • Failed to make the Invincible album
[17]
"Pajamas" Jackson, MichaelMichael Jackson
Jerkins, RodneyRodney Jerkins
Buxer, BradleyBradley Buxer
  • Written and recorded in 2009 during Michael Jackson's This Is It rehearsal
[5]
"People Have to Make Some Sort of Joke"* Jackson, MichaelMichael Jackson [18]
"People of the World" Jackson, MichaelMichael Jackson
Friends, JJ Friends
  • The song was first released by the Japanese band J-FRIENDS
  • Snippet of Michael's Version leaked in 2011
  • 2nd Snippet leaked September 2012, But can't be determine if it's Michael due to the Low Quality.
[5]
"Peter Pan" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Failed to make Dangerous album
  • Song mentioned by Jackson on the 1993 CD The Michael Jackson Interview
[18]
"Pictures" Jackson, MichaelMichael Jackson
Gaga, LadyLady Gaga
"Pyramid Girl" Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"Red Eye"* Jackson, MichaelMichael Jackson [19]
"Ready 2 Win" Jackson, MichaelMichael Jackson
Cascio, EddieEddie Cascio
Porte, JamesJames Porte
  • The song was recorded by Jackson in 2007 at the Cascios' house
  • Failed to make the Michael album
  • Was retitled "Winning"
[5]
"Rise Above It All" Freeze, Dr.Dr. Freeze
  • Composed and produced by Dr. Freeze during the Invincible sessions
  • Has not been finalized and vocal parts may not have been recorded
[5]
"River Ripple" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Jackson wanted to perform this ballad at final dates of the This Is It Tour with an African choir and his children.
[5]
"Rocker" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Prince, MichaelMichael Prince
  • Written and recorded in 2009
[5]
"Rock Tonight" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
Prince, MichaelMichael Prince
  • Written and recorded in 2009
[5]
"Rolling the Dice"* Temperton, RodRod Temperton
  • Jackson worked on the song with Temperton and Quincy Jones during the Thriller recording sessions
[19]
"Satisfy" Lewis, TerryTerry Lewis
Harris III, JamesJames Harris III
[20]
"Saturday Night Woman" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2000
  • According to Jackson, it's about a girl trying to attract attention and attends many parties rather than focusing on their relationship
[5]
"Saved By the Bell"* Jackson, MichaelMichael Jackson
Jackson, JermaineJermaine Jackson
[20]
"Secret Passage" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1998-2006
  • May have failed to make the Invincible album
[5]
"Seduction" Jackson, MichaelMichael Jackson
Myrick III, Shelby LeeShelby Lee Myrick III
  • Written and recorded in 2001
  • Failed to make the Invincible album
[20]
"Seeing Voices" Jackson, MichaelMichael Jackson
Charles, RayRay Charles
  • Written in 1998-2006
  • May have failed to make the Invincible album
[5]
"Serious Effect" Jackson, MichaelMichael Jackson
Riley, TeddyTeddy Riley
  • Features rap by LL Cool J
  • Had been scheduled for release on a shelved special edition of the Dangerous album
  • Leaked onto the Internet in 2002
  • Solo demo version by Jackson known to exist
[20]
"Seven Bright New Stars" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 1991
[5]
"Seven Digits" Jackson, MichaelMichael Jackson
Loren, BryanBryan Loren
  • Failed to make the Dangerous album
[20]
"She Got It" Unknown
  • Had been scheduled for release on a shelved special edition of the Dangerous album
  • Snippets leaked onto the internet in 2005, with the full version leaking in 2010
[20]
"She's My Girl" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2006
  • Recorded with will.i.am
  • Also known as "She's Only Mine"
[5]
"She's Not a Girl" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Possibly written in the 1990s
[5]
"She's Trouble" Shifrin, SueSue Shifrin
Livsey, BillBill Livsey
Britten, TerryTerry Britten
  • Possibly written in 1981
  • Failed to make the Thriller album
  • Also known as "Trouble"
  • Recorded in 1987
  • Reworked and finished in 1994
[20]
"Shine" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • The song was reportedly recorded by Jackson in 2006
[5]
"Shut Up and Dance" Jackson, MichaelMichael Jackson
Buxer, BradleyBradley Buxer
  • Written in 1999 and may have not recorded vocals
[5]
"She Was Lovin' Me" Jackson, MichaelMichael Jackson
Riley, TeddyTeddy Riley
  • Recorded in 2000
  • Failed to make the Invincible album
  • Later recorded by Brain Beat
[5]
"Siegfried & Roy"(1998) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1989 for illusionists Siegfried & Roy
  • Two versions—vocal and instrumental—registered with the United States Copyright Office
  • Thought to be an early version of "Mind Is the Magic"
[20]
"Silent Spring" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded by Jackson in 2009
[5]
"Sister Sue"* Jackson, MichaelMichael Jackson [20]
"Slapstick" Temperton, RodRod Temperton
  • Worked on by Jackson during the Thriller recording sessions
  • The song is an early demo version of "Hot Street"
[20]
"Soldier Boy" Jackson, MichaelMichael Jackson
Cascio, EddieEddie Cascio
Porte, JamesJames Porte
  • The song was recorded by Jackson in 2007 at the Cascios' house
  • Failed to make the Michael album
  • The song wasn't completely finished
[5]
"Soldier's Entrance" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Worked on by Jackson in 1999 with a view to have it featured on the Invincible album
[20]
"Somewhere in Time"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1980
[20]
"Space Dance" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Possibly written during Dangerous sessions
[5]
"Stand Tall"(1985) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1982
[20]
"Starlight"* Temperton, RodRod Temperton
  • Jackson worked on the song during the Thriller recording sessions.
  • Referred to by Jackson as "Starlight Sun" during his 1993 deposition; he sang, "Starlight ... Starlight Sun ... Gimme some starlight, for a new day has begun"
  • Evolved into "Thriller"
  • The full demo leaked online in 2010.
[20]
"State of Shock" Jackson, MichaelMichael Jackson
Hansen, RandyRandy Hansen
  • One of three songs Jackson worked on with Queen's Freddie Mercury in 1983
  • Demo version by Mercury and Jackson was leaked onto the Internet in 2016, but remains officially unreleased
  • Different version later released on Victory with Mick Jagger
[20]
"Stay" (1) Jackson, MichaelMichael Jackson
Loren, BryanBryan Loren
  • Written c. 1988
[20]
"Stay" (2) Jackson, MichaelMichael Jackson
Cascio, EddieEddie Cascio
  • Written and recorded in 2007 at the Cascios' house
  • Not to be confused with Stay, the song featuring Bryan Loren
  • Also known as Carry On
  • Had been intended for an album Jackson had been working on in 2007, but the album was never released
"Strawberry Fields Forever" Lennon, JohnJohn Lennon
  • Cover version of The Beatles song of the same name by Michael Jackson
  • It was scheduled to appear on a shelved 1990 greatest hits compilation
[5]
"Stop the War" Jackson, MichaelMichael Jackson
Sager, Carole BayerCarole Bayer Sager
  • Written c. 1999
[20]
"Susie"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1978
[20]
"Summers in Gloucestershire"(1994) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Recorded during HIStory sessions
  • A fake snippet leaked, the snippet actually being from a demo of "Hollywood Tonight"
  • The song is a tale of nostalgia
[20]
"Tender" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1986
[5]
"Thank Heaven"(1998) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1998
[5]
"Thank You for Life"*(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2001
  • Failed to make the Invincible album
[5]
"That" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Possibly written during Invincible sessions
[5]
"That Kind of Lover" Jackson, MichaelMichael Jackson
Ruffin, RayRay Ruffin
  • Written c. 2001
  • Failed to make the Invincible album
[5]
"The Children's Hour"* Jackson, MichaelMichael Jackson [7]
"The Dark Lady" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2009
[5]
"The Fields of Athenry" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2006
[5]
"The Future" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2006
  • Also known as "In the Future"
  • Worked on with will.i.am
  • Intended to be release on the posthumous album titled The Future in 2012 but was later changed to Michael
[5]
"The Gloved One" Sisqó
  • Written c. 2001
  • Failed to make the Invincible album
[11]
"The Hunt" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Possibly written for the Bad or HIStory album
[5]
"The Nightmare of Edgar Allan Poe" Jackson, MichaelMichael Jackson
Afanasieff, WalterWalter Afanasieff
  • Written c. 2000
  • Had been scheduled to feature in the shelved independently financed film The Nightmare of Edgar Allan Poe, which Jackson was slated to appear in
  • Also known as "Edgar Allan Poe"
[16]
"The Pain" Stockman, ShawnShawn Stockman
Mason, Jay HarveyJay Harvey Mason
Jerkins, RodneyRodney Jerkins
  • Failed to make the Invincible album
[21]
"The Sky Is the Limit"* Jackson, MichaelMichael Jackson [20]
"The Toy"(1981) Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"There Must Be More to Life Than This" Mercury, FreddieFreddie Mercury
  • One of three songs Jackson worked on with Queen's Freddie Mercury in 1983
  • The pair recorded two versions:
  • First version leaked onto the internet in 2002, and features Mercury talking about the song and Jackson singing solo to a piano accompaniment
  • Second version features both Jackson and Mercury singing
[5]
"The World Is Not a Church" Jackson, MichaelMichael Jackson
Swedien, BruceBruce Swedien
  • Written and recorded in 1999
  • Had been scheduled to released on an album or compilation in 2008
[6]
"Think Twice" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2006
[5]
"This'll Make You Cry" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2006
[5]
"This Is Our Time" Jackson, MichaelMichael Jackson
Hill, LaurynLauryn Hill
Foster, DavidDavid Foster
  • Failed to make the Invincible album
  • Despite rumours to the contrary, the song was not recorded as a duet with Hill.
[5]
"Throwin' Your Life Away"(1988) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1988
  • The song was finally completed in 1993
[5]
"To Satisfy You" Jackson, MichaelMichael Jackson
Loren, BryanBryan Loren
  • Written during the Dangerous recording sessions, but Jackson did not like it and gave it to Loren for his 1992 album Music from the New World
  • Solo recording by Jackson known to exist
[5]
"To the World" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 2000
[5]
"Tomboy"*(1985) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1985
  • Failed to make the Bad album
  • Mistakenly believed by some fans to have been written by Quincy Jones
[5]
"Tragedy of a Cheer-leader"* Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"Triple Threat Cable" Jackson, MichaelMichael Jackson
Swedien, BruceBruce Swedien
  • Written in 1999 for an album that was shelved
[6]
"Tubeway" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written c. 1999
  • Failed to make the Invincible album
[5]
"Turning Me Off"* Jackson, MichaelMichael Jackson [5]
"Under Your Skin"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1979
[22]
"Unknown" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • It is unclear whether the song is titled "Unknown" or the song title is unknown.
[22]
"Verdicts" Jackson, MichaelMichael Jackson
Loren, BryanBryan Loren
  • Written in 1990 for Dangerous album
  • One of around 20-25 songs that Michael Jackson and Bryan Loren worked on
[5]
"Vibrationist" Jackson, MichaelMichael Jackson
Riley, TeddyTeddy Riley
  • Written c. 1999
  • Failed to make the Invincible album
[23]
"Victory" Jackson, MichaelMichael Jackson
Mercury, FreddieFreddie Mercury
  • One of three songs Jackson worked on with Queen's Freddie Mercury in 1983
  • Demo version known to exist
[23]
"Water" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • The song was recorded by Jackson in 2007 at the Cascios' house
  • Failed to make the Michael album
  • Michael may have sang a snippet on the Michael Jackson's This Is It 2009 film
[5]
"Walk Away" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2009
[5]
"We Are the Ones"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1999
[24]
"We Be Ballin" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written c. 1998, featured Ice Cube and Shaquille O'Neal, 3 different versions have been leaked
  • Was scheduled to be released in 1998 as the theme song for the NBA
[23]
"We Can Get Wet, Babe" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Fully titled "Splash, We Can Get Wet, Babe"
  • Written in 1990
[5]
"What a Lonely Way to Go"* Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1975
[24]
"What About Us" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written originally for the Dangerous album
  • Demos leaked onto the Internet in 2003
  • Evolved into "Earth Song"
[24]
"What You Do to Me"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1985
  • First registered with the United States Copyright Office in 1990
  • Failed to make the Bad album
  • Re-registered with the United States Copyright Office in 1995, having possibly been re-written
  • Failed to make the Invincible album
[24]
"What's a Guy Gotta Do" Williams, PharrellPharrell Williams
  • Written in 2000
  • Failed to make the Invincible album
[24]
"What's It Gonna Be" Jackson, MichaelMichael Jackson [24]
"What's Your Life"* Jackson, MichaelMichael Jackson
Jackson, JermaineJermaine Jackson
[24]
"Who Do You Know"* Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written c. 1981
  • Possibly the demo for "Behind The Mask"
  • Failed to make the Thriller album
[24]
"Who Is the Girl with Her Hair Down"* Jackson, MichaelMichael Jackson [24]
"Why Can't I Be"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1980
[24]
"Why Shy"* Jackson, MichaelMichael Jackson [24]
"You Ain't Gonna Change Nothin'"*(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1975
[25]
"You Are a Liar"* Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Failed to make the Invincible album
  • Also known as "You're a Liar"
[25]
"You Are So Beautiful" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Song Jackson began writing as a thank you to his fans for their ongoing support
[25]
"You Think You Know Me" Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written and recorded in 2006
  • There was a fake online
[5]
"You Told Me Your Lovin'"(1984) Jackson, MichaelMichael Jackson
  • Written in 1979
  • A second unreleased version exists, with words and music by Jackson's brother Randy
[25]
"You're Supposed to Keep Your Love for Me" Wonder, StevieStevie Wonder
  • Originally recorded in 1975 by Jermaine Jackson, with Wonder, Jackie Jackson and Michael on backing vocals
  • Re-cut solo version by Jermaine featured on his 1980 Let's Get Serious album, replacing the original recording featuring brother Michael
[25]

อัลบั้มหลังมรณกรรม[แก้]

  • Michael (2010) – อัลบั้มแรกของเพลงหลังมรณกรรม
  • Immortal (2011) – อัลบั้มรีมิกซ์/ซาวด์แทร็ค ในการแสดงโชว์ของCirque du Soleil' Michael Jackson: The Immortal World Tour
  • Bad 25 (2012) – อัลบั้มฉลองครบรอบ 25 ปีของอัลบั้ม Bad, พร้อมกับเพลงใหม่, เดโม และเพลงรีกซ์ในยุค Bad era.
  • Xscape (2014) – อัลบั้มที่ 2 ของเพลงหลังมรณกรรม

ดูเพิ่ม[แก้]

รายชื่อเพลงที่บันทึกเสียงโดยไมเคิล แจ็กสัน

อ้างอิง[แก้]

ลิงก์
  1. Halstead, p. 1
  2. "Sony Places Big Bet on a Fallen 'King'". The Wall Street Journal. March 16, 2010. สืบค้นเมื่อ 17 March 2010.
  3. 3.0 3.1 3.2 Halstead, pp. 194–195
  4. 4.0 4.1 4.2 4.3 Halstead, pp. 6–20
  5. 5.000 5.001 5.002 5.003 5.004 5.005 5.006 5.007 5.008 5.009 5.010 5.011 5.012 5.013 5.014 5.015 5.016 5.017 5.018 5.019 5.020 5.021 5.022 5.023 5.024 5.025 5.026 5.027 5.028 5.029 5.030 5.031 5.032 5.033 5.034 5.035 5.036 5.037 5.038 5.039 5.040 5.041 5.042 5.043 5.044 5.045 5.046 5.047 5.048 5.049 5.050 5.051 5.052 5.053 5.054 5.055 5.056 5.057 5.058 5.059 5.060 5.061 5.062 5.063 5.064 5.065 5.066 5.067 5.068 5.069 5.070 5.071 5.072 5.073 5.074 5.075 5.076 5.077 5.078 5.079 5.080 5.081 5.082 5.083 5.084 5.085 5.086 5.087 5.088 5.089 5.090 5.091 5.092 5.093 5.094 5.095 5.096 5.097 5.098 5.099 5.100 5.101 5.102 5.103 5.104 5.105 5.106 5.107 5.108 5.109 5.110 5.111 5.112 5.113 5.114 5.115 5.116 Halstead, pp. 309–332
  6. 6.0 6.1 6.2 6.3 6.4 6.5 6.6 6.7 6.8 Halstead, pp. 24–54
  7. 7.0 7.1 7.2 7.3 7.4 7.5 7.6 Halstead, pp. 57–73
  8. 8.0 8.1 Halstead, pp. 87–95
  9. 9.0 9.1 9.2 Halstead, pp. 100–102
  10. 10.0 10.1 10.2 10.3 10.4 Halstead, pp. 107–114
  11. 11.0 11.1 11.2 11.3 11.4 Halstead, pp. 115–130
  12. 12.0 12.1 12.2 12.3 12.4 Halstead, pp. 133–142
  13. 13.0 13.1 13.2 13.3 13.4 Halstead, pp. 147–180
  14. 14.0 14.1 14.2 14.3 14.4 Halstead, pp. 197–212
  15. 15.0 15.1 15.2 15.3 Halstead, pp. 213–232
  16. 16.0 16.1 16.2 Halstead, pp. 238–241
  17. 17.0 17.1 Halstead, pp. 242–243
  18. 18.0 18.1 Halstead, pp. 251–253
  19. 19.0 19.1 Halstead, pp. 259–265
  20. 20.00 20.01 20.02 20.03 20.04 20.05 20.06 20.07 20.08 20.09 20.10 20.11 20.12 20.13 20.14 20.15 20.16 20.17 20.18 20.19 Halstead, pp. 267–306
  21. Halstead, p. 248
  22. 22.0 22.1 Halstead, p. 334
  23. 23.0 23.1 23.2 Halstead, p. 337
  24. 24.00 24.01 24.02 24.03 24.04 24.05 24.06 24.07 24.08 24.09 24.10 Halstead, pp. 342–362
  25. 25.0 25.1 25.2 25.3 25.4 Halstead, pp. 369–380
บรรณานุกรม
  • Campbell, Lisa (1995). Michael Jackson: The King of Pop's Darkest Hour. Branden. ISBN 0-8283-2003-9.
  • Grant, Adrian (2009). Michael Jackson: The Visual Documentary. Omnibus Press. ISBN 978-1-84938-261-8.
  • Halstead, Craig (2007). Michael Jackson: For the Record. Authors OnLine. ISBN 978-0-7552-0267-6.