รายชื่อเครื่องอิสริยาภรณ์คาซัคสถาน

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา

เครื่องอิสริยาภรณ์คาซัคสถาน ได้รับการตราไว้ในกฎหมายรัฐบัญญัติ "เครื่องอิสริยาภรณ์แห่งสาธารณรัฐคาซัคสถาน." เลขที่. 2676 เมื่อวันที่ 12 ธันวาคม ค.ศ. 1995 สืบทอดรูปแบบมาจากดวงตราเครื่องอิสริยาภรณ์สหภาพโซเวียต โดยประธานาธิบดีคาซัคสถาน ในฐานะประธานแห่งอิสริยาภรณ์ เป็นผู้มอบให้กับผู้กระทำคุณความดีให้แก่ประเทศชาติ เนื่องในวันสำคัญของชาติ มีดังนี้.

อิสริยาภรณ์สูงสุด[แก้]

Award
Name (English/Kazakh)
Decree or law
Inception or Amendment Date
Award Criteria
AltinKiran Z.jpg

Ord.GoldenEagle-ribbon.gif
เครื่องอิสริยาภรณ์อินทรีทอง

Алтын Қыран ордені

Altyn Kyran
№ 2676
12 ธันวาคม 1995
เป็นเครื่องอิสริยาภรณ์ชั้นสูงสุด.[1]
"Hero of Labour of the Russian Federation"
วีรชนแห่งคาซัคสถาน

Халық қаһарманы

Khalyk Kaharmany
№ 2676
12 ธันวาคม 1995
เป็นเครื่องอิสริยาภรณ์สำหรับบุคคลที่มีความกล้าหาญในราชการแก่รัฐ หรือ สร้างชื่อเสียงแก่ประเทศชาติขั้นสูงสุดเยี่ยงวีรชน.[1]
Hero Work KZ.jpg
วีรชนแรงงานแห่งคาซัคสถาน

Қазақстанның Еңбек Ері

Kazakhstannyn Embek Eri
8 ธันวาคม 2008
เป็นเครื่องอิสริยาภรณ์สำหรับบุคคลที่ประสบความสำเร็จในการพัฒนาประเทศขั้นสูงสุดในด้าน เศรษฐกิจ, สังคม และ การพัฒนาทรัพยากรณ์มนุษย์.[1]

อิสริยาภรณ์แห่งสาธารณรัฐ[แก้]

Award
Name (English/Kazakh)
Decree or law
Inception or Amendment Date
Award Criteria
Order of Otan.jpg

OrdenOtan.gif
เครื่องอิสริยาภรณ์ปิตุภูมิ

«Отан» ордені

Otan
1993
Awarded for outstanding achievements in public and social activities; in the development of economy, social sphere, science and culture; in the state, law enforcement and military service, the development of democracy and social progress.[1]
Order Nazarbayev znak.png

OrdenNazar.png
เครื่องอิสริยาภรณ์ประธานาธิบดีคาซัคสถาน

«Қазақстан Республикасының Тұңғыш Президенті Нұрсұлтан Назарбаев» ордені

Kazakhstan Respublikasinyn Tungysh
1 มกราคม 2001
Awarded for special merit in state and public activity promoting the prosperity and glory of the Republic of Kazakhstan. For special service to the Republic of Kazakhstan heads of state and leaders of foreign governments of may be awarded the order.[1]
Baris 1cl badge.jpeg

OrdenBars 1kl rib.png
เครื่องอิสริยาภรณ์เสือดาว ชั้นประถมาภรณ์

«Барыс» орден
I дәрежелі

Barys ordeni

-
1999
Awarded for special merit in strengthening the national identity and sovereignty of the Republic of Kazakhstan; in providing of peace, consolidation of society and national unity of Kazakhstan; in state, industrial, scientific, social and cultural and public activity; or strengthening of cooperation between nations, rapprochement and mutual enrichment of national cultures, and friendly relations between states.
Baris 2cl.jpeg

OrdenBars 1kl rib.png
เครื่องอิสริยาภรณ์เสือดาว ชั้นทุติยาภรณ์

«Барыс» орден
II дәрежелі

Barys ordeni

-
1999
Awarded for special merit in strengthening the national identity and sovereignty of the Republic of Kazakhstan; in providing of peace, consolidation of society and national unity of Kazakhstan; in state, industrial, scientific, social and cultural and public activity; or strengthening of cooperation between nations, rapprochement and mutual enrichment of national cultures, and friendly relations between states.
Baris 3cl.jpg

OrdenBars 1kl rib.png
เครื่องอิสริยาภรณ์เสือดาว ชั้นตริตาภรณ์

«Барыс» орден
III дәрежелі

Barys ordeni

-
1999
Awarded for special merit in strengthening the national identity and sovereignty of the Republic of Kazakhstan; in providing of peace, consolidation of society and national unity of Kazakhstan; in state, industrial, scientific, social and cultural and public activity; or strengthening of cooperation between nations, rapprochement and mutual enrichment of national cultures, and friendly relations between states.
Dank 1 klass.jpg

OrdenDanck 1kl rib.png
Order of Glory ชั้นประถมาภรณ์

«Даңқ» орден
I дәрежелі


Dank ordenі
1996
Awarded to high-ranking military officials of the Armed Forces, other troops and military formations, as well as management staff of the prosecution, National Security, and Internal Affairs of the Republic of Kazakhstan for achievements in leadership and command and control, high combat readiness of the troops and ensuring the country's defense; or for the excellent organization of military, external and internal service, guaranteeing national security, enforcement of law and public order.[1]
Dank miniaturi.jpg

OrdenDanck.png
Order of Glory ชั้นทุติยาภรณ์

«Даңқ» орден
II дәрежелі


Dank ordenі
1996
Awarded to high-ranking military officials of the Armed Forces, other troops and military formations, as well as management staff of the prosecution, National Security, and Internal Affairs of the Republic of Kazakhstan for achievements in leadership and command and control, high combat readiness of the troops and ensuring the country's defense; or for the excellent organization of military, external and internal service, guaranteeing national security, enforcement of law and public order.[1]
OrdenAyibin.png
Order of Valor ชั้นประถมาภรณ์

I дәрежелі «Айбын» орден

Aibyn ordenі
1995
Awarded to company and field grade officers for success, achieved in combat training, maintenance of high military combat readiness of forces and learning of new military techniques, providing of legitimacy and protection of public peace; or for bravery and dedication during call of military duty and also for feats, committed under protection of state interests.
OrdenAyibin.png
Order of Valor ชั้นทุติยาภรณ์

II дәрежелі «Айбын» ордені

Aibyn ordenі
1995
Awarded to company and field grade officers for success, achieved in combat training, maintenance of high military combat readiness of forces and learning of new military techniques, providing of legitimacy and protection of public peace; or for bravery and dedication during call of military duty and also for feats, committed under protection of state interests.
OrdenAyibin.png
Order of Valor ชั้นตริตาภรณ์

III дәрежелі «Айбын» ордені

Aibyn ordenі
1995
Awarded to non-commissioned officers and other ranks for success, achieved in combat training, maintenance of high military combat readiness of forces and learning of new military techniques, providing of legitimacy and protection of public peace; or for bravery and dedication during call of military duty and also for feats, committed under protection of state interests.
Order of Parasat.jpg

OrdenParasat.png
Order of Nobility

Парасат ордені

Parasat ordeni
1993
Awarded for merit in the fields of science, culture, literature and art, as well as statesmen and public figures, defenders of human rights, and others who have contributed to the spiritual or intellectual potential of Kazakhstan.
Dostyk1.jpg

Order Dostik 1kl rib.png
เครื่องอิสริยาภรณ์มิตรภาพ, ชั้นประถมาภรณ์

I дәрежелі Достық ордені

Dostik ordeni
1995
Awarded for the promotion of international and civil consensus in society and the promotion of peace, friendship and cooperation between peoples.
OrdenDostik2st.jpg

OrdenDostik.png
เครื่องอิสริยาภรณ์มิตรภาพ, 2nd Class

II дәрежелі Достық ордені

Dostik ordeni
1995
Awarded for the promotion of international and civil consensus in society and the promotion of peace, friendship and cooperation between peoples.
Orde van Kurmet Kazachstan.jpg

OrdenKurmet.png
เครื่องอิสริยาภรณ์เกียรติยศ

Құрмет ордені

Kurmet ordeni
1993
Awarded for merit in the fields of economics, science, culture, social issues, and education.

เหรียญแห่งสาธารณรัฐ[แก้]

Award
Name (English/Kazakh)
Decree or law
Inception or Amendment Date
Award Criteria
MedalAstana.png
เหรียญอัสตานา

Астана медалі

№ 3963
2 มิถุนายน 1998
Awarded to citizens of the Republic of Kazakhstan and foreign citizens who have made a significant contribution to the socioeconomic development of Kazakhstan, in the arrangement and construction of Astana, the capital of the Republic of Kazakhstan.
MedalDoblest.png
Medal for Military Valour

Жауынгерлік epлiгi үшін медалі

№ 2676
12 ธันวาคม 1995
Awarded to military personnel of the armed forces, as well as other troops of military formations of the Republic of Kazakhstan, employees of the Prosecutor's Office, National Security, the Interior Ministry, and the penal system of the Ministry of Justice of the Republic of Kazakhstan. It is awarded for skillful initiative and bold actions in combat, contributing to the successful accomplishment of combat missions of military units, as well as in the fight against crime; for their courage in defending the state border; or for services while serving.
MedalMujest.png
Medal for Courage

Ерлігі үшін медалі

№ 2676
12 ธันวาคม 1995
รางวัลสำหรับผู้เสียสละในสถานการณ์ฉุกเฉิน, ช่วยเหลือผู้ประสบภัย; และ ป้องกันปราบปรามอาชญากรรม.
MedalTrud.png
Medal for Distinguished Labor

Ерен еңбегі үшін медалі

№ 2676
12 ธันวาคม 1995
รางวัลสำหรับผู้ประสบความสำเร็จในด้านเศรษฐกิจ, การพัฒนาสังคม, วิทยาศาสตร์เทคโนโลยี, ศิลปะวัฒนธรรม และ บริการสาธารณะ.
Madal Shapagat 1type.jpeg

MedalShapagat.png
เหรียญการกุศล

Шапағат медалі

№ 2676
12 ธันวาคม 1995
รางวัลสำหรับผู้ทำคุณานุประโยชน์ด้านการกุศล และ อาสาสมัคร.

อ้างอิง[แก้]

  1. 1.0 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 "Awards and orders of the Republic of Kazakhstan". Electronic government of the Republic of Kazakhstan. สืบค้นเมื่อ 7 January 2015.

แหล่งข้อมูลอื่น[แก้]

แม่แบบ:เครื่องอิสริยาภรณ์คาซัคสถาน