รายชื่อวัตถุในระบบสุริยะ

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา

นี่คือ รายชื่อวัตถุในระบบสุริยะโดยวิถีโคจร โดยเปรียบเทียบระยะทางจากดวงอาทิตย์

ชื่อวัตถุส่วนใหญ่ในรายชื่อนี้ มีขนาดอยู่ที่ 500 กิโลเมตรหรือมากกว่า

  • The inner Solar System and the terrestrial planets
    • ดาวพุธ (Mercury)
      • Mercury-crosser asteroids
    • ดาวศุกร์ (Venus)
      • Venus-crosser asteroids
        • Venus' quasi-satellite
    • ดาวโลก (Earth)
      • ดวงจันทร์ (Moon (Luna))
        • Possible Kordylewski Cloud
      • อุกกาบาตใกล้โลก (Near-Earth asteroids)
      • Earth-crosser asteroids
        • Earth's quasi-satellites
    • ดาวอังคาร (Mars)
      • Deimos
      • Phobos
      • Mars trojans
      • Mars-crosser asteroids
    • Asteroid belt and surroundings
      • Ceres, a dwarf planet in the asteroid belt
      • Asteroids in the Main Asteroid Belt, between the orbits of Mars and Jupiter
        • Pallas
        • Juno
        • Vesta
        • There are hundreds of thousands of asteroids. For longer lists, see list of noteworthy asteroids, list of asteroids, or list of objects by mass.
      • A number of smaller groups distinct from the Main Belt.
      • Asteroid moons
  • The middle Solar System with the giant planets, their satellites, trojan asteroids and some minor planets
    • ดาวพฤหัส (Jupiter)
      • Complete list of Jupiter's moons
      • Io
      • Europa
      • Ganymede
      • Callisto
      • Jupiter's trojan asteroids
    • ดาวเสาร์ (Saturn)
      • Rings of Saturn
      • Complete list of Saturn's moons
      • Mimas
      • Enceladus
      • Tethys
      • Dione
      • Saturn's Trojan moons
      • Rhea
      • Titan
      • Hyperion
      • Iapetus
    • ดาวยูเรนัส (Uranus)
      • Complete list of Uranus' natural satellites
      • Miranda
      • Ariel
      • Umbriel
      • Titania
      • Oberon
    • ดาวเนปจูน (Neptune)
      • Complete list of Neptune's natural satellites
      • Proteus
      • Triton
      • Nereid
      • Neptune trojans
    • Non-trojan minor planets
      • Centaurs
      • Damocloids
  • Trans-Neptunian objects beyond the orbit of Neptune
    • Kuiper belt objects (KBOs)
      • ดาวพลูโต (Pluto, a dwarf planet and plutino)
        • Charon
        • Nix
        • Hydra
      • Plutinos
        • 90482 Orcus
        • 28978 Ixion
        • 38628 Huya
      • Twotino
      • Cubewanos (classical objects)
        • 50000 Quaoar
        • 20000 Varuna
        • 19521 Chaos
        • Haumea
        • Makemake
      • Kuiper cliff, the quick end of the Kuiper Belt.
    • Scattered disc objects
      • Eris, a dwarf planet
        • Dysnomia
      • (84522) 2002 TC302
      • 90377 Sedna (possibly inner Oort Cloud)
      • 2000 OO67 comet?
    • Oort Cloud (hypothetical)

นอกจากนี้ระบบสุริยะประกอบด้วย:

  • Comets (icy bodies with eccentric orbits)
    • Periodic comets
    • Non-periodic comets
  • Small objects, including:
    • Meteoroids
    • Dust, including interstellar dust.
      • Helium Focusing Cone, around the Sun
      • Gegenschein
  • Heliosphere, a bubble in space produced by the solar wind
    • Heliosheath
      • Heliopause
      • Hydrogen wall, a pile up of hydrogen from the interstellar medium

อ้างอิง[แก้]