รายชื่อเที่ยวบินของสตาร์ชิป

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา

รายชื่อเที่ยวบินของสตาร์ชิป เป็นรายชื่อที่แสดงรายละเอียดการนำยานสตาร์ชิปขึ้นบิน ตั้งแต่ปี ค.ศ. 2019 ต้นแบบของ SpaceX Starship ระดับสูงได้ทำการบินไปแล้ว 5 ครั้ง [1][2][3][4][5] ออกแบบและดำเนินการโดยผู้ผลิตเอกชน SpaceX ต้นแบบของสตาร์ชิป ได้แก่ Starhopper, Mk1, SN1, SN3, SN4, SN5, SN6 พร้อมกับ Mk2 [6][7] และ Mk4 ที่ไม่เคยสร้างเสร็จ [8]

สตาร์ชิปถูกวางแผนให้เป็นจนวดบรรทุกขนาดใหญ่ที่สามารถนำกลับมาใช้ใหม่ได้อย่างสมบูรณ์ [9] และไม่ธรรมดาสำหรับปล่อยจรวดและการออกแบบยานอวกาศรุ่นก่อนหน้านี้ ส่วนบนของสตาร์ชิปมีจุดมุ่งหมายเพื่อทำหน้าที่เป็นขั้นที่สองในการเข้าถึงความเร็ววงโคจรเมื่อปล่อยจากโลกและยังใช้ในอวกาศเป็นยานอวกาศระยะยาวบนวงโคจรได้อีกด้วย [10]

ในปี ค.ศ. 2018 อีลอน มัสก์ ยังวางแผนที่จะส่งนักท่องเที่ยวในอวกาศ (รวมถึง Yusaku Maezawa) ขึ้นบินผ่านดวงจันทร์ในปี ค.ศ. 2023 ซึ่งเป็นส่วนหนึ่งของโครงการ #dearMoon ในปี ค.ศ. 2019 SpaceX วางแผนที่จะปล่อยตัวเพย์โหลดเชิงพาณิชย์โดยใช้สตาร์ชิปไม่เกินปี ค.ศ. 2021 [11] ในปีเดียวกัน Space.com กล่าวว่าสเปซเอ็กซ์อาจบินสตาร์ชิปไปยังดวงจันทร์ในปี ค.ศ. 2022 [12]

มัสก์ยังวางแผนที่จะส่งภารกิจสตาร์ชิปขนสินค้าไปยังดาวอังคารในปี ค.ศ. 2022 ตามด้วยภารกิจของลูกเรือสตาร์ชิปไปยังดาวอังคารในปี ค.ศ. 2024 [13]

สถิติเที่ยวบิน[แก้]

1
2
3
4
5
6
2019
2020
2021
2022+
  •   Failure
  •   Success
  •   Planned

เที่ยวบินทดสอบ Suborbital[แก้]

ลำดับเที่ยวบิน วันและเวลา (UTC) ยาน ฐานปล่อย Suborbital apogee ผล ระยะเวลา
1 5 April 2019 Starhopper Boca Chica, Texas ~ 1 m (3 ft 3 in) สำเร็จ ~ 3 seconds
Tethered hop which hit tethered limits. With a single Raptor SN2 engine.[1]
2 25 July 2019 [14] Starhopper Boca Chica, Texas 20 m (66 ft) [2] สำเร็จ ~ 22 seconds
First free flight test. Single Raptor engine, SN6. Was previously scheduled for the day before but was aborted.[2] A test flight attempt on 24 July 2019 was scrubbed.[15]
3 27 August 2019 [3]
22:00[16]
Starhopper Boca Chica, Texas 150 m (490 ft)[3] สำเร็จ ~ 57 seconds [17]
Single Raptor engine, SN6. SpaceX called this the "150 meter Starhopper Test" on their livestream. Starhopper was retired after this launch, with some parts being reused for other tests.[3][18] The test flight attempt on 26 August 2019 was scrubbed due to a problem with the Raptor engine igniters.[15]
4 4 August 2020
23:57 [19]
Starship SN5 Boca Chica, Texas 150 m (490 ft) [19] สำเร็จ [19][20] ~ 45 seconds
Single Raptor engine, SN27.[21] A successful static fire test was carried out on 30 July 2020.[22][23] Following 2 separate aborted attempts, a successful 150-meter flight was completed on 4 August 2020.[4]
5 3 September 2020
17:47 [24]
Starship SN6 [25] Boca Chica, Texas 150 m (490 ft) [26] สำเร็จ [27] ~ 45 seconds
Single Raptor engine, SN29.[5] A successful test hop took place on 3 September 2020.[24] A static fire test of SN6 occurred on 24 August 2020 at 00:43 UTC.[5] This also became the shortest duration between test flights, with less than 30 days after SN5's test hop. Elon Musk tweeted later that it was "a much smoother and faster operation" than SN5.[27]
6 NET 30 November 2020[28] Starship SN8 [29] Boca Chica, Texas 15 km (9.3 mi) [30] วางแผนไว้
Three Raptor engines, SN30, SN36, and SN42.[31][32] SpaceX conducted a static fire on 20 October 2020.[33] SN8 then had body flaps[34] and a nosecone with front flaps installed.[35] A single raptor static fire was carried out on 10 November 2020.[36] A third static fire on 12 November 2020 caused major problem with one engine.[37][38]

เที่ยวบินโคจรในอนาคต[แก้]

วันที่ จรวด หมายเหตุ
2021 Starship ข้อมูลเมื่อ ตุลาคม 2020, SpaceX expects first orbital flights in 2021.[39]
2022 Starship Potential flight to the Moon, according to journalist Mike Wall.[12]
no earlier than 2023 Starship crew Plan for a flyby loop around the Moon. Known as #dearMoon project.[40]
2024 Starship cargo Potential cargo flights to Mars.[39]
2027 Starship crew Potential crewed flight to Mars.[39]

อ้างอิง[แก้]

  1. 1.0 1.1 Baylor, Michael (2 June 2019). "SpaceX readying Starhopper for hops in Texas as Pad 39A plans materialize in Florida". NASASpaceFlight.com. สืบค้นเมื่อ 3 June 2019.
  2. 2.0 2.1 2.2 Burghardt, Thomas (25 July 2019). "Starhopper successfully conducts debut Boca Chica Hop". NASASpaceFlight.com. สืบค้นเมื่อ 26 July 2019.
  3. 3.0 3.1 3.2 3.3 Baylor, Michael (27 August 2019). "SpaceX's Starhopper completes 150 meter test hop". NASASpaceFlight. สืบค้นเมื่อ 27 August 2019.
  4. 4.0 4.1 Clark, Stephen (5 August 2020). "SpaceX clears big hurdle on next-gen Starship rocket program". Spaceflight Now. สืบค้นเมื่อ 5 August 2020.
  5. 5.0 5.1 5.2 NASASpaceflight (23 August 2020). "STATIC FIRE! Starship SN6 fires up Raptor SN29 at Boca Chica!" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  6. "SpaceX Starship hardware mystery solved amid reports of Florida factory upheaval". 2 December 2019.
  7. Ralph, Eric (2020-07-17). "SpaceX scraps Florida Starship Mk2 prototype". TESLARATI. สืบค้นเมื่อ 2020-09-04.
  8. Ralph, Eric (2019-10-18). "SpaceX's fourth Starship prototype has begun to take shape in Florida". สืบค้นเมื่อ 2020-04-04.
  9. "Starship". SpaceX. เก็บ จากแหล่งเดิมเมื่อ 30 September 2019. สืบค้นเมื่อ 30 September 2019.
  10. Elon Musk (28 September 2019). Starship Update (video). SpaceX. เกิดเหตุเมื่อ 1:45. สืบค้นเมื่อ 30 September 2019 – โดยทาง YouTube.
  11. Henry, Caleb (28 June 2019). "SpaceX targets 2021 commercial Starship launch". SpaceNews. เก็บ จากแหล่งเดิมเมื่อ 23 July 2020. สืบค้นเมื่อ 29 June 2019.
  12. 12.0 12.1 Spaceflight, Mike Wall 2019-11-19T12:18:41Z. "SpaceX's Starship May Start Flying Moon Missions in 2022". space.com. สืบค้นเมื่อ 2019-11-19.
  13. "SpaceX aims to launch the first Starship with cargo to Mars by 2022". Tesmanian. สืบค้นเมื่อ 2020-09-15.
  14. Berger, Eric (26 July 2019). "SpaceX.s Starship prototype has taken flight for the first time". Ars Technica. สืบค้นเมื่อ 26 July 2019.
  15. 15.0 15.1 Ralph, Eric (27 August 2019). "SpaceX scrubs Starhopper.s final Raptor-powered flight as Elon Musk talks finicky igniters". Teslarati. สืบค้นเมื่อ 27 August 2019.
  16. "SpaceX Starhopper Rocket Prototype Aces Highest (and Final) Test Flight". space.com. สืบค้นเมื่อ 29 August 2019.
  17. 150 Meter Starhopper Test. SpaceX. 27 August 2019. สืบค้นเมื่อ 27 August 2019 – โดยทาง YouTube.
  18. Mosher, Dave (7 August 2019). "SpaceX may cannibalize its first Mars rocket-ship prototype in Elon Musk's race to launch Starship". Business Insider. สืบค้นเมื่อ 27 August 2019.
  19. 19.0 19.1 19.2 Ralph, Eric (4 August 2020). "SpaceX Starship leaps towards Mars with picture-perfect hop debut". Teslarati. สืบค้นเมื่อ 4 August 2020.
  20. NASASpaceflight (4 August 2020). "LAUNCH! Starship SN5 has launched on a 150 meter test hop at SpaceX Boca Chica" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  21. Baylor, Michael (4 August 2020). "Starship SN5 conducts successful 150-meter flight test". NASASpaceflight. สืบค้นเมื่อ 4 August 2020.
  22. elonmusk (30 July 2020). "Starship SN5 just completed full duration static fire. 150m hop soon" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  23. thesheetztweetz (30 July 2020). "SpaceX test fires its Starship prototype SN5" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  24. 24.0 24.1 NASASpaceflight (3 September 2020). "IGNITION! Starship SN6 Hop Test! Under the power of Raptor SN29, SN6 has completed a near-mirror test of SN5's hop! SUCCESS Again!" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  25. elonmusk (8 August 2020). "[In regards to the future flight of SN5] Not sure yet, but hopefully. Will need leg and other repairs. Probably SN6 flies before SN5. We need to make flights simple and easy — many per day" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  26. "SN6 begins test campaign as future Starships hatch plans for SpaceX's next leap". nasaspaceflight.com. August 16, 2020.
  27. 27.0 27.1 elonmusk (3 September 2020). "Starship SN6 flew asimilar hop to SN5, but it was a much smoother and faster operation" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  28. "PUBLIC-NOTICE-OF-CAMERON-COUNTY-ORDER-TO-TEMP.-BEACH-CLOSURE-AND-HWY" (PDF). November 20, 2020.
  29. elonmusk (12 September 2020). "SN8 Starship with flaps and nosecone should be done in about a week. Then static fire, checkouts, static fire, fly to 60,000 ft and back" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  30. elonmusk (26 September 2020). "Nosecone and front flaps next week. SN9 next month. First flight is to 15 km or ~50,000 ft" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  31. Bergin, Chris (18 October 2020). "Starship SN8 pressing to Static Fire and nosecone installation firsts". NASASpaceflight. สืบค้นเมื่อ 18 October 2020.
  32. elonmusk (14 October 2020). "Will be less roomy with 3 vacuum rocket engines added [Image of the bottom of SN8 with 3 raptors installed]" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  33. Ralph, Eric (20 October 2020). "SpaceX Starship fires up three Raptor engines in prelude to high-altitude flight". Teslarati. สืบค้นเมื่อ 10 October 2020.
  34. SpaceX Boca Chica - First Super Heavy Booster Parts - SN8 Flaps Installed.
  35. BocaChicaGal (22 October 2020). "A beautiful sky behind a fully stacked Starship. SN8 you are beautiful" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  36. "STATIC FIRE! Starship SN8 has fired up a single Raptor, this time - *for the first time ever* - using the Nosecone LOX Header Tank. This is a key test related to the second part of SN8's flight test". 10 November 2020.
  37. elonmusk (13 November 2020). "Maybe melted an engine preburner or fuel hot gas manifold. Whatever it is caused pneumatics loss. We need to design out this problem" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  38. elonmusk (13 November 2020). "About 2 secs after starting engines, martyte covering concrete below shattered, sending blades of hardened rock into engine bay. One rock blade severed avionics cable, causing bad shutdown of Raptor" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  39. 39.0 39.1 39.2 "Elon Musk says SpaceX's 1st Starship trip to Mars could fly in 4 years". 16 October 2020.
  40. First Private Passenger on Lunar BFR Mission Press conference streamed live at YouTube by SpaceX 17 September 2018