รายชื่อประเทศเรียงตามจำนวนประชากรในปี พ.ศ. 2482

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา
ประวัติศาสตร์ประชากร
noframe
Altar Domitius Ahenobarbus Louvre
บทความ
ประวัติศาสตร์ประชากร
Historical demography
ประชากรโลกประมาณ
รายชื่อประเทศแบ่งตามประชากร
1907 1939 1989
Map of flags of the world in 1935
Population distribution by country in 1939

นี้คือรายชื่อประเทศเรียงตามจำนวนประชากรในปี พ.ศ. 2482 ตัวเลขประมาณการอยู่ที่ประมาณต้นปีและตัวเลขประชากรที่แน่นอนสำหรับประเทศที่มีการสำรวจสำมะโนประชากรในปี พ.ศ. 2482 (ซึ่งอยู่ในช่วงเวลาต่างๆในปีนั้น)

ประเทศ/อาณาเขต ประชากรในปี พ.ศ. 2482 ร้อยละของประชากรโลก
  World[1] 2,300,000,000
แม่แบบ:Country data British Empire (including colonies)[2][3] 550,398,825 24.0%
 China[3] 370,536,395 16.1%
 Japan (including colonies)[2][3] 304,119,000 13.2%
 สหภาพโซเวียต[5] 168,500,000 7.3%
 สหรัฐ (including territories)[3] 147,050,800 6.4%
France (including colonies)[2][3][6] 107,624,472 4.7%
 ไรช์เยอรมัน (including occupied territories)[2][3][8] 86,755,281 3.8%
แม่แบบ:Country data Dutch Empire (including colonies)[3] 78,366,300 3.4%
Italy (including colonies)[2][3][9] 56,532,624 2.5%
แม่แบบ:Country data Vargas Era[3] 40,289,000 1.8%
แม่แบบ:Country data Second Polish Republic[3] 34,849,000 1.5%
 Francoist Spain (including colonies)[3] 26,822,800 1.2%
 เบลเยียม (including colonies)[3] 22,491,000 1.0%
 ราชอาณาจักรโรมาเนีย[3] 19,933,800 0.9%
 เม็กซิโก[3] 19,320,000 0.8%
 โปรตุเกส (including colonies)[3] 18,595,400 0.8%
 ตุรกี[3] 17,370,000 0.8%
 ราชอาณาจักรอียิปต์[3] 16,492,000 0.7%
 Yugoslavia[3] 15,490,000 0.7%
Flag of Thailand (TIS 982 draft standard).svg Siam[3] 15,023,000 0.7%
แม่แบบ:Country data Pahlavi dynasty[3] 14,340,000 0.6%
 อาร์เจนตินา[3] 13,948,000 0.6%
 แคนาดา[13] 11,267,000 0.5%
 ราชอาณาจักรฮังการี[3] 9,129,000 0.4%
 โคลอมเบีย[3] 8,896,000 0.4%
 อัฟกานิสถาน[3] 7,400,000 0.3%
 ราชอาณาจักรกรีซ[3] 7,222,000 0.3%
 เปรู[3] 6,572,000 0.3%
 บัลแกเรีย[3] 6,458,000 0.3%
 สวีเดน[3] 6,341,000 0.3%
Nepal[3] 6,087,000 0.3%
 ชิลี[3] 4,914,000 0.2%
แม่แบบ:Country data Republic of Cuba (1902–59)[3] 4,235,000 0.18%
 สวิตเซอร์แลนด์[3] 4,210,000 0.18%
 เดนมาร์ก (including colonies)[3][14][15] 3,840,300 0.17%
 ฟินแลนด์[3] 3,700,000 0.16%
แม่แบบ:Country data Kingdom of Iraq[3] 3,698,000 0.16%
 เวเนซุเอลา[3] 3,628,000 0.16%
 ไอร์แลนด์[3] 2,960,000 0.13%
 นอร์เวย์[3] 2,945,000 0.13%
แม่แบบ:Country data Mutawakkilite Kingdom of Yemen[3][note 4] 2,775,000 0.12%
แม่แบบ:Country data Republic of Haiti (1859–1957)[3] 2,707,000 0.12%
 ซาอุดีอาระเบีย[3] 2,670,000 0.12%
 โบลิเวีย[3] 2,659,000 0.12%
 ลิทัวเนีย[3] 2,575,000 0.11%
 เอกวาดอร์[3] 2,412,000 0.10%
 กัวเตมาลา[3] 2,150,000 0.093%
 ลัตเวีย[3] 1,994,500 0.087%
 อุรุกวัย[3] 1,953,000 0.085%
 สาธารณรัฐโดมินิกัน[3] 1,634,000 0.071%
 เอลซัลวาดอร์[3] 1,459,600 0.063%
 เอสโตเนีย[3] 1,134,000 0.049%
 ฮอนดูรัส[3] 1,096,950 0.048%
 แอลเบเนีย[3] 1,073,000 0.047%
 ทิเบต[3] 1,000,000 0.043%
 ปารากวัย[3] 931,800 0.041%
 มองโกเลีย[3] 819,000 0.036%
 นิการากัว[3] 806,000 0.035%
 ไลบีเรีย[3] 780,000 0.034%
 คอสตาริกา[3] 623,400 0.027%
 ปานามา[3] 605,000 0.026%
แม่แบบ:Country data Danzig[16][note 5] 408,000 0.018%
 ลักเซมเบิร์ก[3] 295,000 0.013%
 ไอซ์แลนด์[3] 118,900 0.052%
 โมนาโก[3] 24,000 0.0010%
 ซานมารีโน[3] 14,500 0.00063%
 ลิกเตนสไตน์[3] 13,000 0.00057%
 อันดอร์รา[3] 6,000 0.00026%
 นครรัฐวาติกัน[3] 1,000 0.000046%

บันทึก[แก้]

  1. The population of the Crown Colony of Aden was derived by taking the population ratio between North and South Yemen in 1975 (see reference) and applying that same distribution to both Yemens in 1939.
  2. According to the preceding reference, French Morocco contained 90% of the Moroccan population in 1955. This ratio was used for the Moroccan population of 1939. Please update if more accurate information is available.
  3. Population distribution according to first reference was 10% in Spanish Morocco and 90% for French Morocco in 1955. This ratio was used to divide the 1939 total Moroccan population figures. Please update if more accurate information is found.
  4. The population of the Mutawakkilite Kingdom of Yemen was derived by taking the population ratio between North and South Yemen in 1975 (see reference) and applying that same distribution to both Yemeni states in 1939
  5. The figures for Danzig are from 1929.

อ้างอิง[แก้]

  1. "U.S. Census BureauWorld Population Historical Estimates of World Population". สืบค้นเมื่อ March 4, 2016.
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 Mark Harrison, บ.ก. (1998), "The Economics of WWII"., Cambridge University Press
  3. 3.00 3.01 3.02 3.03 3.04 3.05 3.06 3.07 3.08 3.09 3.10 3.11 3.12 3.13 3.14 3.15 3.16 3.17 3.18 3.19 3.20 3.21 3.22 3.23 3.24 3.25 3.26 3.27 3.28 3.29 3.30 3.31 3.32 3.33 3.34 3.35 3.36 3.37 3.38 3.39 3.40 3.41 3.42 3.43 3.44 3.45 3.46 3.47 3.48 3.49 3.50 3.51 3.52 3.53 3.54 3.55 3.56 3.57 3.58 3.59 3.60 3.61 3.62 3.63 3.64 3.65 3.66 "Population Statistics". Library.uu.nl. คลังข้อมูลเก่า เก็บจาก แหล่งเดิม เมื่อ 23 February 2015. สืบค้นเมื่อ 21 September 2016.
  4. "Abstract of Statistics 2011" (PDF). H.M. Government of Gibraltar Statistics Office.
  5. [http://demoscope.ru/weekly/knigi/polka/gold_fund08.html A. G. Volkov Census of 1937 Facts and Fictions] originally published in Перепись населения СССР 1937 года. История и материалы/Экспресс-информация. Серия "История статистики". Выпуск 3–5 (часть II). М., 1990/ с. 6–63
  6. Tony Chafer, The end of empire in French West Africa: France's successful decolonisation? (2002)see Chafer abstract Archived 2017-03-14 at the Wayback Machine.
  7. 7.0 7.1 "Spanish Morocco".
  8. Statistisches Jahrbuch für das Deutsche Reich, 1919–1941/42
  9. Istat (December 2010). "I censimenti nell'Italia unita I censimenti nell'Italia unita Le fonti di stato della popolazione tra il XIX e il XXI secolo ISTITUTO NAZIONALE DI STATISTICA SOCIETÀ ITALIANA DI DEMOGRAFIA STORICA Le fonti di stato della popolazione tra il XIX e il XXI secolo" (PDF). Annali di Statistica. XII. 2: 269. คลังข้อมูลเก่า เก็บจาก แหล่งเดิม (PDF) เมื่อ 3 August 2014. สืบค้นเมื่อ 21 September 2016.
  10. Annuario Generale, Consociazione Turistica Italiana, Roma, 1938
  11. Grasselli, Enrico. "L’esercito italiano in Francia e in Oriente" p. 370-371
  12. William Stanton (2004), "The Rapid Growth of Human Populations 1750-2000: Histories, Consequences, Issues, Nation by Nation"., Multi-Science Publishing Co. Ltd., ISBN 9780906522219, สืบค้นเมื่อ May 13, 2017
  13. "Censuses of Canada 1665 to 1871: Estimated population of Canada, 1605 to present". Statistics Canada. 2015. สืบค้นเมื่อ 2020-09-12.
  14. Statistical yearbooks of Denmark
  15. Statistics Faroe Islands Archived 2011-05-11 at the Wayback Machine.
  16. Mason, John Brown (1946). The Danzig Dilemma, A Study in Peacemaking by Compromise. Stanford University Press. ISBN 978-0-8047-2444-9. สืบค้นเมื่อ 2011-04-26.