รายชื่อการปล่อยตัวของฟัลคอน 9 และฟัลคอน เฮฟวี

จากวิกิพีเดีย สารานุกรมเสรี
ไปยังการนำทาง ไปยังการค้นหา

รายชื่อการปล่อยตัวของฟัลคอน 9 และฟัลคอน เฮฟวี เป็นรายชื่อที่แสดงรายละเอียดการการปล่อยตัวของจรวดฟัลคอน 9 และฟัลคอน เฮฟวี ตั้งแต่เดือนมิถุนายน ค.ศ. 2010 เป็นต้นมาจรวดจากตระกูล Falcon 9 ได้ถูกปล่อยออกมาแล้ว 102 ครั้งโดยมีภารกิจสำเร็จ 100 ครั้งความล้มเหลวเพียงบางส่วนและการสูญเสียยานอวกาศทั้งหมด 1 ครั้ง (ตัวเลขปัจจุบัน ณ วันที่ 21 พฤศจิกายน ค.ศ. 2020) นอกจากนี้จรวดหนึ่งลูกและน้ำหนักบรรทุกของมันยังถูกทำลายบนฐานยิงระหว่างกระบวนการเติมน้ำมันก่อนการทดสอบการยิงแบบสถิต

ออกแบบและดำเนินการโดยผู้ผลิตเอกชน SpaceX จรวดตระกูล Falcon 9 ประกอบด้วย Falcon 9 v1.0, v1.1 และ v1.2 "Full Thrust" เวอร์ชันที่ปลดระวางพร้อมกับวิวัฒนาการ Block 5 ที่ใช้งานอยู่ในปัจจุบัน ส่วน Falcon Heavy เป็นอนุพันธ์แบบ Heavy-Lift ของ Falcon 9 ซึ่งรวมเอาแกนกลางที่แข็งแรงเข้ากับ Falcon 9 สองขั้นตอนแรกเป็นตัวกระตุ้นด้านข้าง [1]

การปล่อยตัวในอดีต[แก้]

2020[แก้]

ลำดับเที่ยวบิน วันที่และ
เวลา (UTC)
Version,
Booster
[a]
ฐานปล่อย บรรทุก น้ำหนักบรรทุก วงโคจร ลูกค้า ผล Booster
landing
78 7 มกราคม 2020,
02:33
F9 B5
B1049.4
CCAFS,
SLC-40
สตาร์ลิงก์ 2 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb)[2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Third large batch and second operational flight of Starlink constellation. One of the 60 satellites included a test coating to make the satellite less reflective, and thus less likely to interfere with ground-based astronomical observations.[3]
79 19 มกราคม 2020,
15:30 [4]
F9 B5
B1046.4
KSC,
LC-39A
Crew Dragon in-flight abort test [5]
(Dragon C205)
12,050 kg (26,570 lb) Sub-orbital [6] นาซา (CTS)[7] สำเร็จ แม่แบบ:No attempt
An atmospheric test of the Dragon 2 abort system after Max Q. The capsule fired its SuperDraco engines, reached an apogee of 40 km (25 mi), deployed parachutes after reentry, and splashed down in the ocean 31 km (19 mi) downrange from the launch site. The test was previously slated to be accomplished with the Crew Dragon Demo-1 capsule;[8] but that test article exploded during a ground test of SuperDraco engines on 20 April 2019.[9] The abort test used the capsule originally intended for the first crewed flight.[10] As expected, the booster was destroyed by aerodynamic forces after the capsule aborted.[11] First flight of a Falcon 9 with only one functional stage.
80 29 มกราคม 2020,
14:07 [12]
F9 B5
B1051.3
CCAFS,
SLC-40
สตาร์ลิงก์ 3 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Third operational and fourth large batch of Starlink satellites, deployed in a circular 290 km orbit. One of the fairing halves was caught, while the other was fished out of the ocean.[13]
81 17 กุมภาพันธ์ 2020,
15:05 [14]
F9 B5
B1056.4
CCAFS,
SLC-40
สตาร์ลิงก์ 4 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ ล้มเหลว
(drone ship)
Fourth operational and fifth large batch of Starlink satellites. Used a new flight profile which deployed into a 212 × 386 km elliptical orbit instead of launching into a circular orbit and firing the second stage engine twice. The first stage booster failed to land on the drone ship [15] due to incorrect wind data.[16] This was the first time a flight proven booster failed to land.
82 7 มีนาคม 2020,
04:50 [17]
F9 B5
B1059.2
CCAFS,
SLC-40
SpaceX CRS-20
(Dragon C112.3)
1,977 kg (4,359 lb) [18] LEO (ISS) นาซา (CRS) สำเร็จ สำเร็จ
(ground pad)
Last launch of phase 1 of the CRS contract. Carries Bartolomeo, an ESA platform for hosting external payloads onto ISS.[19] Originally scheduled to launch on 2 March 2020, the launch date was pushed back due to a second stage engine failure. SpaceX decided to swap out the second stage instead of replacing the faulty part.[20] It was SpaceX's 50th successful landing of a first stage booster, the third flight of the Dragon C112 and the last launch of the cargo Dragon spacecraft.
83 18 มีนาคม 2020,
12:16 [21]
F9 B5
B1048.5
KSC,
LC-39A
สตาร์ลิงก์ 5 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ ล้มเหลว
(drone ship)
Fifth operational launch of Starlink satellites. It was the first time a first stage booster flew for a fifth time and the second time the fairings were reused (Starlink flight in May 2019).[22] Towards the end of the first stage burn, the booster suffered premature shut down of an engine, the first of a Merlin 1D variant and first since the CRS-1 mission in October 2012. However, the payload still reached the targeted orbit.[23] This was the second Starlink launch booster landing failure in a row, later revealed to be caused by residual cleaning fluid trapped inside a sensor.[24]
84 22 เมษายน 2020,
19:30[25]
F9 B5
B1051.4
KSC,
LC-39A
สตาร์ลิงก์ 6 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Sixth operational launch of Starlink satellites. The 84th flight of the Falcon 9 rocket, it surpassed Atlas V to become the most-flown operational US rocket.[26] Used fairings launched on AMOS-17 (August 2019).[27]
85 30 พฤษภาคม 2020,
19:22 [28]
F9 B5
B1058.1 [29]
KSC,
LC-39A
Crew Dragon Demo-2 [30]
(Crew Dragon C206 Endeavour)
12,530 kg (27,620 lb) [31] LEO (ISS) นาซา (CCDev) สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
First crewed orbital spaceflight from American soil since Space Shuttle STS-135 เดือนกรกฎาคม 2011, carrying นาซา astronauts Bob Behnken and Doug Hurley to the International Space Station.[30] The SpaceX live stream was peaked at 4.1 million viewers, while NASA estimated roughly 10 million people watched on various online platforms, and approximately 150,000 people gathered on Florida's space coast despite the risks of the COVID-19 pandemic.[32]
86 4 มิถุนายน 2020,
01:25 [33]
F9 B5
B1049.5
CCAFS,
SLC-40
สตาร์ลิงก์ 7 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Seventh operational launch of Starlink satellites, occurred on the 10th anniversary of the first Falcon 9 flight. Included "VisorSat" satellite test that uses a sunshade to limit reflectivity.[34] First booster to successfully land five times, and first to land on Just Read The Instructions since it was moved to the East Coast.
87 13 มิถุนายน 2020,
09:21 [35]
F9 B5
B1059.3
CCAFS,
SLC-40
สตาร์ลิงก์ 8 v1.0 (58 satellites), [36][37]
SkySats-16, -17, -18
15,410 kg (33,970 lb) [35] LEO สเปซเอ็กซ์
Planet Labs
สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Eighth operational launch of Starlink satellites, included the first rideshare in SpaceX's SmallSat Program, of three SkySat satellites.[38][39] One payload fairing half launched on JCSat-18 / Kacific 1 mission in December 2019. The other payload fairing half flew on Starlink 2 v1.0 in January 2020.[40] For the first time, SpaceX did not perform a static fire before launch.
88 30 มิถุนายน 2020,
20:10:46 [41]
F9 B5
B1060.1
CCAFS,
SLC-40
GPS III-03 (Matthew Henson) 4,311 kg (9,504 lb) [42] MEO U.S. Space Force [42] สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Payload manufacturing contract awarded January 2012,[43] fully assembled in August 2017,[44][45] and completed thermal vacuum testing in June 2018.[46] Launch contract was awarded initially for US$96.5 million,[47] but later, this was discounted in exchange for allowing to launch configuration enabling booster recovery.[48] The vehicle nicknamed Columbus was transported to Florida in February 2020,[49] but launch was delayed by the customer from April 2020 due to the COVID-19 pandemic.[50] The launch was dedicated to the memory of the recently deceased, late commander of the 21st Space Wing, Colonel Thomas G. Falzarano,[51][52] and after launch, in October 2020, the nickname was changed to that of the Arctic explorer Matthew Henson.[53][54][55] The second stage featured a gray band to allow more heat to be absorbed during the longer coasting period,[56] while both fairings were recovered out of the water without attempting a catch in the net.
89 20 กรกฎาคม 2020,
21:30 [57]
F9 B5
B1058.2 [58]
CCAFS,
SLC-40
ANASIS-II 5000-6000 kg GTO Republic of Korea Army สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
At 5-6 tonnes, the satellite formerly known as K-Milsat-1 is South Korea's first dedicated military satellite. Contracted by South Korea's Defense Acquisition Program Administration in 2014.[59] 57th successful recovery of a Falcon 9 first stage. For the first time both fairing halves were also successfully caught by fairing catching ships.[60] This launch featured a booster reflight within 51 days, a new record turnaround time for a Falcon booster.[61] It was the same booster that launched the Crew Dragon Demo-2 spacecraft on 30 May 2020.[57] The satellite was delivered to a super-synchronous transfer orbit of 211 x 45,454 km, while both fairing halves were caught in the catch nets of the supports ships.[62]
90 7 สิงหาคม 2020,
05:12 [63]
F9 B5
B1051.5
KSC,
LC-39A
สตาร์ลิงก์ 9 v1.0 (57 Satellites),[36]
SXRS-1 (BlackSky Global 7 and 8)
14,932 kg LEO สเปซเอ็กซ์
Spaceflight Industries (BlackSky)
สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Ninth operational launch of Starlink satellites. This mission carried 57 Starlink satellites and two BlackSky satellites as rideshare.[64] This first rideshare contracted with Spaceflight Industries was dubbed internally as "SXRS-1".[65] After previously testing on a single Starlink, the launch will have all 57 satellites include a "VisorSat" to reduce their brightness.[66]
91 18 สิงหาคม 2020
14:31 [67]
F9 B5
B1049.6[58]
CCAFS,
SLC-40
สตาร์ลิงก์ 10 v1.0 (58 satellites)
SkySat-19, -20, -21
~15,440 kg (34,040 lb) LEO สเปซเอ็กซ์
Planet Labs
สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Tenth operational launch of Starlink satellites. Starlink flight including three SkySat rideshare satellites.[38] First time a booster made a 6th flight.[68] The fairings previously flew on Starlink 3 v1.0. One fairing half was caught by Go Ms. Tree, the other was scooped out of the ocean.[38]
92 30 สิงหาคม 2020
23:18 [69]
F9 B5
B1059.4
CCAFS,
SLC-40
SAOCOM 1B [70]
GNOMES 1[70]
Tyvak-0172[71]
3,130 kg (6,900 lb) [72] SSO CONAE
PlanetIQ
Tyvak
สำเร็จ สำเร็จ
(ground pad)
The 100th launch in SpaceX's history, first time a commercial launch on a fourth launch of a booster, it deployed Earth-observing satellites built by Argentina's space agency CONAE and two rideshares. SpaceX was contracted in 2009 for an initial launch as early as 2013.[73] Originally planned for launch from Vandenberg but launched from Cape Canaveral, which made it the first flight from there using the southern corridor to a polar orbit since 1969.[74][75]
93 3 กันยายน 2020
12:46:14 [76]
F9 B5
B1060.2 [77]
KSC,
LC-39A
สตาร์ลิงก์ 11 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Eleventh operational launch of Starlink satellites, bringing the total to 713 launched Starlink satellites.[76]
94 6 ตุลาคม 2020
11:29:34
F9 B5
B1058.3 [78]
KSC,
LC-39A
สตาร์ลิงก์ 12 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Twelfth operational launch of Starlink satellites, which for the first time used a fairing half on its third launch.[79] Also, the B1058 holds the title for the shortest time a booster reached 3 flights which is 129 days beating B1046 by 77 days.
95 18 ตุลาคม 2020
12:25:57
F9 B5
B1051.6[80]
KSC,
LC-39A
สตาร์ลิงก์ 13 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) [2] LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Thirteenth operational launch of Starlink satellites. Second time a booster was flown six times and first time both fairing halves were flown a third time. Both fairing halves landed on their respective ships but one fairing broke the net on Ms Tree.[81]
96 24 ตุลาคม 2020
15:31:34
F9 B5
B1060.3
CCAFS,
SLC-40
สตาร์ลิงก์ 14 v1.0 (60 satellites) 15,600 kg (34,400 lb) LEO สเปซเอ็กซ์ สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Fourteenth operational launch of Starlink satellites and the 100th successful launch of a Falcon vehicle.[82]
97 5 พฤศจิกายน 2020
23:24:23
F9 B5
B1062.1
CCAFS,
SLC-40
GPS III-04 (Sacagawea) [53][83] 4,311 kg (9,504 lb) MEO USSF สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
Manufacturing contract awarded in January 2012,[43] underwent thermal vacuum testing in December 2018,[84] while the launch contract was awarded in March 2018.[85] A launch attempt on 3 October 2020 was aborted two seconds before liftoff due to early start in two engines.[86][87] Following the abort, two engines from B1062 were sent for further testing.[88] The abort also caused delays to the Crew-1 launch to allow time for data review.[89][90]
98 16 พฤศจิกายน 2020
00:27[91]
F9 B5
B1061.1 [92]
KSC,
LC-39A
Crew-1
(Crew Dragon C207 Resilience)
~12,500 kg (27,600 lb) LEO (ISS) นาซา (CCP) [7] สำเร็จ สำเร็จ
(drone ship)
First crew rotation of the commercial crew program, following the return in August of the crewed test flight mission Crew Demo 2. Originally designated "USCV-1" by NASA. Carried astronauts Victor Glover, Mike Hopkins, Shannon Walker and Soichi Noguchi, for a 6 months-long stay aboard the ISS, during which the Boeing Starliner OFT-2 flight is expected to dock also.[93] The first flight of the crew program was initially expected to launch in 2017,[94][95] and finished final certifications in November 2020.[96]
99 21 พฤศจิกายน 2020 [97]
17:17:08[98]
F9 B5
B1063.1
VAFB,
SLC-4E
Sentinel-6 Michael Freilich (Jason-CS A) 1,192 kg (2,628 lb) LEO นาซา / NOAA / ESA / EUMETSAT สำเร็จ สำเร็จ
(ground pad)
Named after the former director of NASA's Earth science program, it is a radar altimeter satellite part of the Ocean Surface Topography constellation located at 1336 km and 66° inclination, and a follow-up to Jason 3 as a partnership between the United States (NOAA and นาซา), Europe (EUMETSAT, ESA, CNES).[99]

อ้างอิง[แก้]

  1. "Falcon 9 Overview". SpaceX. May 8, 2010. คลังข้อมูลเก่า เก็บจาก แหล่งเดิม เมื่อ August 5, 2014.
  2. 2.0 2.1 2.2 2.3 2.4 2.5 2.6 2.7 2.8 อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ SLNov19
  3. "SpaceX working on fix for Starlink satellites so they don't disrupt astronomy". December 7, 2019. สืบค้นเมื่อ December 10, 2019.
  4. Clark, Stephen. "Live coverage: SpaceX successfully performs Crew Dragon abort test". Spaceflight Now.
  5. Foust, Jeff (July 2, 2015). "NASA and SpaceX Delay Dragon In-Flight Abort Test". SpaceNews. สืบค้นเมื่อ May 3, 2016.
  6. Pietrobon, Steven (18 January 2020). "UNITED STATES SUBORBITAL LAUNCH MANIFEST (18 January 2020)". Steven Pietrobon's Space Archive. สืบค้นเมื่อ 18 January 2020.
  7. 7.0 7.1 "Boeing, SpaceX Secure Additional Crewed Missions Under NASA's Commercial Space Transport Program". Jan 4, 2017. สืบค้นเมื่อ March 7, 2017.
  8. Gebhardt, Chris (August 11, 2017). "SpaceX and Boeing in home stretch for Commercial Crew readiness". NASASpaceFlight. สืบค้นเมื่อ August 17, 2017.
  9. อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ :11
  10. William Harwood (2019-05-28). "NASA says SpaceX readying Crew Dragon capsule for possible piloted test flight by end of year". สืบค้นเมื่อ 2019-05-29.
  11. Atkinson, Ian (17 January 2020). "SpaceX conducts successful Crew Dragon In-Flight Abort Test". NASASpaceFlight.
  12. "SpaceX launches fourth batch of Starlink satellites, tweaks satellite design". January 29, 2020. สืบค้นเมื่อ January 31, 2020.
  13. "SpaceX launches 60 Starlink satellites, catches a fairing". December 18, 2019.
  14. "SpaceX launches 60 Starlink satellites for new megaconstellation, misses rocket landing". space.com. February 17, 2020. สืบค้นเมื่อ February 18, 2020.
  15. "SpaceX successfully conducts fifth Starlink launch - booster misses drone ship". February 17, 2020.
  16. Musk, Elon. "Recent missed landing (at sea) was due to incorrect wind data. If this (land) landing fails, it will most likely be for a different reason". twitter.com. สืบค้นเมื่อ 7 March 2020.
  17. Gray, Tyler (March 9, 2020). "CRS-20 – Final Dragon 1 arrives at the ISS". nasaspaceflight.com. NASASpaceflight. สืบค้นเมื่อ May 14, 2020.
  18. "SpX-20 Mission Overview" (PDF). NASA. 6 March 2020. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  19. "Bartolomeo (CEPHFISS)". space.skyrocket.de.
  20. Clark, Stephen. "SpaceX swaps upper stage for next Falcon 9 launch". Spaceflight Now. สืบค้นเมื่อ 27 October 2020.
  21. "SpaceX launches 60 Starlink satellites into orbit, misses rocket landing". space.com. March 18, 2020. สืบค้นเมื่อ March 20, 2020.
  22. SpaceX on Twitter: The fairing previously flew on the Starlink launch in May 2019
  23. Elon Musk [elonmusk] (18 March 2020). "There was also an early engine shutdown on ascent, but it didn't affect orbit insertion. Shows value of having 9 engines! Thorough investigation needed before next mission" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  24. "SpaceX engine issue on last Starlink mission caused by cleaning fluid according to Elon Musk". April 23, 2020.
  25. "SpaceX's Starlink network surpasses 400-satellite mark after successful launch". April 22, 2020. สืบค้นเมื่อ April 22, 2020.
  26. "Falcon 9 to become U.S. rocket leader; Starlink "where are they now" edition". NASASpaceFlight. April 21, 2020. สืบค้นเมื่อ April 22, 2020.
  27. Clark, Stephen. "SpaceX test-fires rocket for Starlink launch next week". Spaceflight Now. สืบค้นเมื่อ 2020-06-13.
  28. "Making history, astronauts ride commercial capsule to space station". May 31, 2020. สืบค้นเมื่อ May 31, 2020.
  29. Bergin, Chris (2 August 2019). "SpaceX present to future: From retesting boosters to planning a Starship pad". NASASpaceFlight]]. สืบค้นเมื่อ 2 August 2019.
  30. 30.0 30.1 อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ nsf20150305
  31. Heiney, Anna. "Top 10 Things to Know for NASA's SpaceX Demo-2 Return". nasa.gov. สืบค้นเมื่อ 24 July 2020. At the time of undock, Dragon Endeavour and its trunk weigh approximately 27,600 pounds บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  32. Gohd, Chelsea (28 May 2020). "SpaceX's historic astronaut launch try draws huge crowds despite NASA warnings". Space.com. สืบค้นเมื่อ 2 June 2020.
  33. Fletcher, Colin; Gray, Tyler. "SpaceX Launches Eighth Starlink Mission, Read The Instructions With East Coast Droneship Debut". nasaspaceflight.com.
  34. "Starlink Discussion | National Academy of Sciences". April 28, 2020. คลังข้อมูลเก่า เก็บจาก แหล่งเดิม เมื่อ April 29, 2020. สืบค้นเมื่อ April 29, 2020.
  35. 35.0 35.1 "SpaceX to launch first Starlink rideshare mission with Planet Labs". NASASpaceFlight.com. 2020-06-12. สืบค้นเมื่อ 2020-06-13.
  36. 36.0 36.1 Gray, Tyler (12 June 2020). "SpaceX launches first Starlink rideshare mission with Planet Labs". NASASpaceFlight. สืบค้นเมื่อ 14 June 2020.
  37. SpaceX (11 June 2020). "Targeting Saturday, 13 June 13 at 05:21 EDT for launch of 58 Starlink satellites and 3 @planetlabs spacecraft – the first SpaceX SmallSat Rideshare Program launch" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  38. 38.0 38.1 38.2 Burghardt, Thomas (2020-05-13). "Planet Labs SkySats to rideshare with SpaceX Starlink launches". nasaspaceflight.com. สืบค้นเมื่อ 2020-05-13.
  39. SpaceX (12 June 2020). "Targeting Saturday, June 13 at 05:21 EDT for launch of 58 Starlink satellites and 3 @planetlabs spacecraft – the first SpaceX SmallSat Rideshare Program launch" (ทวีต). สืบค้นเมื่อ 26 June 2020 – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  40. Gray, Tyler (2020-06-12). "SpaceX to launch first Starlink rideshare mission with Planet Labs". nasaspaceflight.com. สืบค้นเมื่อ 2020-06-13.
  41. SpaceX [SpaceX] (June 30, 2020). "New T-0 of 4:10 p.m. EDT due to upper-level winds; vehicle and payload look good for launch" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์.
  42. 42.0 42.1 Clark, Stephen (30 June 2020). "SpaceX launches its first mission for the U.S. Space Force". Spaceflight Now. สืบค้นเมื่อ 1 July 2020.
  43. 43.0 43.1 "U.S. Air Force Awards Lockheed Martin Contract for Third and Fourth GPS III Satellites". Lockheed Martin. January 12, 2012. สืบค้นเมื่อ January 3, 2017.
  44. Cozzens, Tracy (November 27, 2017). "Lockheed Martin assembles third U.S. Air Force GPS III satellite". gpsworld.com. North Coast Media LLC. สืบค้นเมื่อ December 1, 2017.
  45. Gleckel, Gerry (November 15, 2017). "GPS Status and Modernization Progress" (PDF). gps.gov. สืบค้นเมื่อ December 1, 2017. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  46. "GPS Status and Modernization Progress: Service, Satellites, Control Segment, and Military GPS User Equipment" (PDF). US Air Force Space and Missile Systems Center. September 26, 2018. สืบค้นเมื่อ November 10, 2018. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  47. "SpaceX wins its second GPS 3 launch contract". SpaceNews. 14 March 2017. สืบค้นเมื่อ 10 November 2018.[ลิงก์เสีย]
  48. Erwin, Sandra (28 June 2020). "Space Force more receptive to reusable rockets as it continues to review SpaceX missions". SpaceNews. สืบค้นเมื่อ 23 September 2020.
  49. "GPS III Space Vehicle 03 "Columbus" safely arrives in Florida". Los Angeles Air Force Base. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  50. SpaceX launch of GPS satellite delayed due to pandemic, Sandra Erwin, SpaceNews, 7 April 2020, Retrieved 7 April 2020
  51. SpaceX's Successful Launch of GPS-III and in Honor of Colonel Thomas G. Falzarano, SpaceNews, 30 June 2020, retrieved 1 July 2020.
  52. Air Force space wing commander dies at Peterson Air Force Base, Stars and Stripes, 13 May 2020, Retrieved 1 July 2020.
  53. 53.0 53.1 https://spaceflightnow.com/2020/10/02/space-force-announces-new-nicknames-for-gps-satellites/
  54. Gruss, Mike (April 27, 2016). "SpaceX wins US$82 million contract for 2018 Falcon 9 launch of GPS 3 satellite". SpaceNews. สืบค้นเมื่อ April 29, 2016.
  55. https://spaceflightnow.com/2020/10/02/space-force-announces-new-nicknames-for-gps-satellites/
  56. "SpaceX launches third GPS Block III satellite". Nasaspaceflight. June 30, 2020. สืบค้นเมื่อ July 8, 2020.
  57. 57.0 57.1 "Live coverage: South Korean military satellite to launch today from Florida". Spaceflight Now. 20 July 2020. สืบค้นเมื่อ 20 July 2020.
  58. 58.0 58.1 "Falcon-9 v1.2 (Block 5) (Falcon-9FT (Block 5))". GuntersSpacePage. สืบค้นเมื่อ June 24, 2020.
  59. "Anasis 2 (K-Milsat-1)". space.skyrocket.de.
  60. Clark, Stephen. "SpaceX shares video of first double fairing catch". Spaceflight Now. สืบค้นเมื่อ 2020-07-22.
  61. Ralph, Eric (20 July 2020). "SpaceX Falcon 9 breaks NASA Shuttle reuse record, catches full rocket nosecone". Teslarati. สืบค้นเมื่อ 23 September 2020.
  62. "Both fairing halves caught from space by @SpaceX ships!". twitter.com. สืบค้นเมื่อ 2020-07-27.
  63. "SpaceX successfully conducts Starlink v1.0 L9 launch". NASASpaceflight. August 6, 2020. สืบค้นเมื่อ August 7, 2020.
  64. "BlackSky launching two satellites on June Starlink mission". SpaceNews. 2020-06-05. สืบค้นเมื่อ 2020-06-05.[ลิงก์เสีย]
  65. Sorensen, Jodi (17 June 2020). "Spaceflight to Launch Its First Rideshare Payloads on a SpaceX Starlink Mission". Spaceflight Industries. สืบค้นเมื่อ 17 June 2020.
  66. "SpaceX scrubs Starlink satellite launch Wednesday due to weather". July 8, 2020.
  67. "SpaceX launches 58 Starlink satellites and 3 SkySats, sticks rocket landing". 18 August 2020.
  68. SpaceX to Break Record with Booster's Sixth Flight, Thomas Burghardt, NASASpaceFlight.com, 17 August 2020.
  69. "SpaceX Conducts First Polar Launch from Cape in over 50 Years". 30 August 2020.
  70. 70.0 70.1 "SAOCOM 1A, 1B". Gunters Space Page. สืบค้นเมื่อ July 8, 2020.
  71. "SAOCOM 1B Mission". สืบค้นเมื่อ August 29, 2020.
  72. "SAOCOM (SAR Observation and Communications Satellite) Constellation". eoPortal. สืบค้นเมื่อ 23 September 2020.
  73. "SAOCOM 1A, 1B". space.skyrocket.de.
  74. Burghardt, Thomas (30 August 2020). "SpaceX Conducts First Polar Launch from Cape in over 50 Years". NASASpaceflight.
  75. 76.0 76.1 Clark, Stephen (3 September 2020). "SpaceX launches more Starlink satellites, beta testing well underway". Spaceflight Now. สืบค้นเมื่อ 23 September 2020.
  76. "SpaceX postpones first Super Sunday flight due to weather". 29 August 2020.
  77. "Falcon 9 Block 5 | Starlink V1 L12". nextspaceflight.com. สืบค้นเมื่อ 2020-09-05.
  78. Berger, Eric (18 September 2020). "Rocket Report: Chinese rocket fails, Starship may make a leap in October". Ars Technica. สืบค้นเมื่อ 23 September 2020.
  79. "Falcon 9 Block 5 | Starlink V1 L13". nextspaceflight.com. สืบค้นเมื่อ 2020-09-05.
  80. Graham, William (2020-10-17). "SpaceX Falcon 9 launches latest Starlink mission". nasaspaceflight.com. สืบค้นเมื่อ 2020-10-19.
  81. Lentz, Danny (2020-10-24). "SpaceX launches second Starlink mission of the week". NASASpaceFlight. สืบค้นเมื่อ 24 October 2020.
  82. แม่แบบ:Cite pr บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  83. Whitney, Steve (December 5, 2018). "GPS Enterprise Status and Modernization" (PDF). U.S. Air Force Space and Missile Systems Center Public Affairs Office. สืบค้นเมื่อ December 22, 2018. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  84. "Contracts for March 14, 2018". U.S. Department of Defense. สืบค้นเมื่อ 2018-03-15. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  85. Clark, Stephen. "SpaceX aborts liftoff of GPS satellite, continuing streak of launch scrubs". Spaceflight Now. สืบค้นเมื่อ 2020-10-26.
  86. Berger, Eric (28 October 2020). "How a tiny bit of lacquer grounded new Falcon 9 rockets for a month". Ars Technica. สืบค้นเมื่อ 29 October 2020.
  87. Lentz, Danny (2020-10-24). "SpaceX launches second Starlink mission of the week". nasaspaceflight.com. สืบค้นเมื่อ 2020-10-26.
  88. Lewis, Marie. "NASA, SpaceX Crew-1 Launch Update – Commercial Crew Program". blogs.nasa.gov. สืบค้นเมื่อ 2020-10-26. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  89. Kathy Lueders [KathyLueders] (21 October 2020). "Based on our current analysis, @SpaceX is replacing one Merlin engine on the Sentinel 6-Michael Freilich launch vehicle and one engine for Crew-1 rocket that displayed similar early-start behavior during testing. (3/5)" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  90. Jim Bridenstine on Twitter: Update: Due to onshore winds and recovery operations, @NASA and @SpaceX are targeting launch of the Crew-1 mission with astronauts to the @Space_Station at 7:27 p.m. EST Sunday, Nov. 15. The first stage booster is planned to be reused to fly astronauts on Crew-2. #LaunchAmerica
  91. Baylor, Michael (2020-04-24). "The core number for this booster is B1061". twitter.com. NextSpaceflight. สืบค้นเมื่อ 2020-04-24.
  92. Baylor, Michael. "If all goes well, an uncrewed Orbital Flight Test in the fall of 2020 will see a Crew Dragon and Starliner spacecraft docked to the Space Station at the same time. Dragon will be at the Station for Crew-1 – SpaceX's first operational crewed mission". twitter.com. NextSpaceflight. สืบค้นเมื่อ 14 April 2020.
  93. "USCV-1: NASA planners slip first ISS commercial crew mission to late 2017". NASASpaceflight. April 5, 2013. สืบค้นเมื่อ July 8, 2020.
  94. Wall, Mike (17 September 2014). "NASA Picks SpaceX and Boeing to Fly U.S. Astronauts on Private Spaceships". Scientific American. เก็บ จากแหล่งเดิมเมื่อ 21 May 2019. สืบค้นเมื่อ July 8, 2020. SpaceX and Boeing are splitting NASA's US$6.8 billion Commercial Crew Transportation Capability award, or CCtCap [...] SpaceX will get US$2.6 billion and Boeing will receive US$4.2 billion, officials said
  95. https://www.nasa.gov/feature/nasa-and-spacex-complete-certification-of-first-human-rated-commercial-space-system
  96. Kathy Lueders [KathyLueders] (3 November 2020). "Update: We now are targeting Saturday, November 21, 2020, for the launch of the U.S.-European Sentinel-6 Michael Freilich ocean-monitoring satellite on a Falcon 9 rocket from Vandenberg Air Force Base in California" (ทวีต) – โดยทาง ทวิตเตอร์. บทความนี้รวมเอาเนื้อความจากแหล่งอ้างอิงนี้ ซึ่งเป็นสาธารณสมบัติ
  97. อ้างอิงผิดพลาด: ป้ายระบุ <ref> ไม่ถูกต้อง ไม่มีการกำหนดข้อความสำหรับอ้างอิงชื่อ sfn_ls
  98. "Jason-CS A, B (Sentinel 6A, 6B)". space.skyrocket.de.


อ้างอิงผิดพลาด: มีป้ายระบุ <ref> สำหรับกลุ่มชื่อ "lower-alpha" แต่ไม่พบป้ายระบุ <references group="lower-alpha"/> ที่สอดคล้องกัน หรือไม่มีการปิด </ref>